Friday, July 30, 2010

Wahai Wanita :]

Assalamualaikum :)

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

Thursday, July 29, 2010

KMNS part 2 :]

Assalamualaikum :)
okayy. cerita kita bersambung lagi. kali ny myra nk bercerita tntg orientasi seminggu tu. oh, i nk bgtw awal2 ea. entry2 tntg KMNS ny memg semua pnjg2. sbb myra includekan semua dlm 1 post. heee rasa nk bc teruskan. law boring, just leave it. hee urm minggu orientasi sgt memenatkan okay ! :/ but its just okayy. tade ragging2 ke ape sume tu. bnyk dgr orang membebel je kot. hehe

bermula ptg 10 Mei 2010, jam 4.45pm.kami semua kene turun g dataran.masa ny ada taklimat kot. hee kitorg kena pkai baju koko yg dpt ms daftar ms ari ny. mlm tu kami dpt tudung dan beg KMNS ! HAHA oh, tudung ny kne pkai selama seminggu ! huh i da imagine cm ne laa tu. HAHA balik2 je mlm tu, masing2 try tudung tu. HAHA nnt myra upload gmbr kami dgn tudung tu ea. ngee~ hari2 kitorg wajib solat jemaah. cluster C ngn B dekat surau. cluster A dekat dewan serbaguna atau nama manja dy, DSG :) oh, lupe nk gtw, cluster A & C are for girls & B for boys. but i keep thinking why they dont put boys at cluster C ? why must them be in the middle of cluster A and C? HAHA but, law pk smpai tua pon tak dpt pape. hee so kita abaikan or in chemist term is 'negligible'. ngeh3 konon tunjuk pndai chemist laa. padahal hancuss. * wink wink

tudung ny labuh taw but dont know why, i'm comfortable with it :) hee
myra kt bilik :) bedsheet i comel kan ? HAHA see its owner :) hee
myra and ain sayang :)

kami di surau :) lihatlah muka tired ! :(

then, antara aktiviti kami masa orientasi biase jek. ada ceramah segala, belajar nyanyi lagu. p/s : saya suka lagu KMNS ! HAHA cepat je da hafal. *wink wink tp lagu negeri sembilan adoii. sush mau hafal. ngeh3 then, kitorg diperkenalkan dgn tempat2 kuliah. kitorg msuk dewan kuliah atau nama manjanya DK. hehe ms tu first time myra msuk DK. wawhh ! agak excited ngk cara belajar mcm gitu nnt. HAHA but, i tak sgka kuliah tu rupanya sgt mengantukkan ! HAHA kitorg ada dgn faci2. dyorg cerita pengalaman dyorg semua. hee okayy la. not bad. hee eh2. nk gtw. budak tahun ny sgt ramai okay ! dlm 2000++ ! fuhhh. memg pening pale ngk orang ramai sgt cm gitu aw ! HAHA

rasa nk dgr lg ? okayyy. jom smbg reading :))

Wednesday, July 28, 2010

KMNS part 1 :]

Assalamualaikum :)

agak2 nga boring nih. hee
izinkan saya mengUPDATE story about my college :) *wink wink
okayy even da 2 bulan orentasi segala tuh habes. 2bulan ye, bukan 2 hari.
but baru skrg ada ms. tak pe la. kan kan ? hekhek
myra da terpilih utk msuk :

KOLEJ MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN :D

okayy, fist of all. myra telah mendaftarkan diri pada 10 MAY 2010 :) hari yg sgt men DUP DAP kan jantung hati limpa hempedu saya.okay saya tipu. ngee~ urmm tade la hati limpa sgala uh pon dup dap. ngeh3 why ?? sbb myra akan start NEW life dekat sini. hee

oh ye guys. persiapan sebelum pergi tu ??

HAHA jgn tanya laa. law le, 1 bilik nk bwk g sana. kahkah well. fist time duduk asrama, ape pon tarak taw. ngeh3 tp tak pe. myra memg spesies gitu. takut brg tak cukup. hee

nk story pasal first time sampai Kuala Pilah plak eh.

kelakar bile teringat. heee kitorg gerak pi sana sehari sebelum daftar.mula2 nk tidur dekat homestay Kuala Pilah. but full booked already !okay. so kami booked hotel dekat Bahau. tu je yg kosong.actually, bahau pon tataw dekat mana. HAHA tak penah smpai lg kan. HAHA kami gerak ptg. and sampai negeri sembilan malam. mencari Kuala Pilah dan signboard menghala ke bahau. ohhh MG ! jalan dy sgt kecik + mcm ular kena paluu ! HAHA ayah bwk sgt laju okay. oh ayah. anda telah membuatkan saya rasa kecut segala. HAHA lgpon ms uh da pukul 9lebih. kitorg kne smpai b4 10 something sbb org jge bahagian depan uh nk balik tidur gak ! HAHA alhamdulillah, tiba dgn selamat di hotel bahau. hee smpai2 aje terus pi mkn. hee


malam tu, i cannot sleep well. pagi pukul 5 something da terbgun. bgun2, terpk nk wat solat sunat sume.maklumlah hari ny permulaan baru utk myra. mama ngn ayah tidur lg ms tu. myra buat solat hajat, solat tahajud and solat hajat.

alhamdulillah.dah mkin berani utk pergi daftar :)

jom continue reading :D


..