Tuesday, May 31, 2011

Ahhaa! It was my birthday ! :)

Assalamualaikum :)

nak story benda penting ni. haha penting la sgt -.- hee takde laa. okayy. hari tu a.k.a 16 May 2011 adalah Hari Guru buat guru2 di Malaysia. Selamat Hari Guru pada semua cikgu2 ea :D oh tapi bukan itu sahaja tahu ? hari tu merangkap Hari Lahir seorang gadis comel bernama Nur Amirah Binti Hasane :) haha muka mintak kena ketuk -.- hoho dekat sini saya ceritakan serba sedikit latar belakang beliau ea. hihi to stalkers, meh sini amek semua biodata aku, pi jaja eh :P but ingat taw, aku tak tahu, tapi Allah always knows :) to fans, thanks for reading! haha :D *maaflah sebab lambat sgt update. orang busylahhh katakan :P

ENTRY ni agak panjang der. maklumlah story 19 tahun aku hidup dekat muka bumi Allah ni :) but benda ni just random. nak cerita detail mahu tak 7 hari 7 malam baru habis :P selamat membaca =)

" Uweekkkk. uwekkkkk. T__T " a little baby girl was safely born on May 16, 1992 at Hospital Lau King Howe, Sibu, Sarawak :) She was born with weight about 3.01kg. Her lovely parents had gave very special name to this little girl which was Nur Amirah :D these name brought the meaning of the highest, the leader of the princess. short but very meaningful to her :) as she was the eldest daughter for her parents, this name suits her well :) first baby katakan :) oh, well. mesti korang nak tahu kenapa this girl lahir dekat Sarawak kan ? i actually really dont know either i'm a Sarawakian or a Johorean?? haha maybe both kot kan. lahir je dekat Sarawak. about 3 years duduk sana, then pindah Melaka, then pindah Johor. until now. hee mama cakap, about 20 years they got married, dekat 11 kali kot pindah rumah. woohooaa. banyak jugak kan. actually, my dad is a doctor. so, about 4 or 5 years he was working with the government. the next year, ayah keluar from government and open his own clinic. Poliklinik Harmoni & Surgeri :) so, as he work for the government, biasalah, ayah kena hantar dekat Sarawak. area pedalaman juga rasanya. area2 Sibu, Bintangor, and others. so, thats why saya lahir dekat Sarawak. bukan either one of my parents orang sana taw. both of them orang Johor :)

okay, this girl mendapat pendidikan pertama iaitu sekolah tadika di Tadika Nawwar. wajiblah korang tak taw. tadika tu deret rumah aku je. heee senang nak pi sekolah. haha opss tetapi this girl sudah pandai membaca sejak berumur 4 tahun lagi. hihi ni semua atas didikan mama tercinta yang sgt tabah mengajar myra dan adik kedua myra ketika itu :D so, dekat tadika, maka, budak pempuan nilah yang cop nombor 1. haha medapat pendidikan rendah di Sekolah Rendah Kebangsaan Bandar, Kota Tinggi :) sejak darjah 1 sampai darjah 3, nombor yang this girl pegang dlm kelas mesti nombor 2 or 3. wajiblah! haha ade bestfriend dia tu wajiblah nombor 1. pehh, dari dulu kan tak leh nak beat.  takpe2. dia memg pandai. haha start darjah 4, dah mula ramai budak2 yang naik. hee so, this girl pegang nombor antara 1 to 5 :) every exam, geng kitorang ni wajiblah tukar2 nombor. jap dia , jap dia ni. haha sampailah ke UPSR sebenar, alhamdulillah. 14 orang dapat 5A's including me. kitorang dapat RM100 + sebuah basikal ouhh! haha pelik kan, npe ms upsr, mcm2 hadiah sekolah tawarkan, time PMR, SPM takde la plak kan.  ceytt. beliau ni memegang jawatan pengawas sejak dari darjah dua, dan memegang jawatan penolong ketua pengawas masa darjah enam. tapi ketua pengawas gue tika itu agak pasif, maka gue la yang menguasai sekolah itu. muahaha bapak ah. gila kuasa :P dulu, sekolah rendah suka gila kumpul sijil, masuk itu ini. kira permulaan sekolah rendah memang seronok + sangat aktif.

Beliau mendapat pendidikan sekolah menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Habab, Kota Tinggi :) actually, this girl dapat tawaran SMKA Bandar Penawar, tapi gedik tak mau pegi. haha nak jugak Tun Habab. heee 3 tahun di menengah rendah, alhamdulillah tika form 3, beliau berjaya mendapat straight A's iaitu 8A's untuk PMR. kecemerlangan UPSR dapat diulangi kembali :) deyhh, siapa cakap sekolah biasa tak bagus ? seriously, SMK Tun Habab banyak sgt lahirkan pelajar yang tip top taw! tak tipu :) ketika di tingkatan 4, myra masih di SMKTH. alhamdulillah. permulaan form 4, agak shocked! subject gila je semua. haha belajar main2. huhu thats why SPM pun tak perform sgt. haha tapi syukur alhamdulillah lagi sekali, tatkala SPM beliau berjaya mendapat 8A's. tak kurang dan tak lebih dari PMR :) kecemerlangan itu sekali lagi dapat diteruskan. this girl so proud of herself even she did not perform well but she had done the best :D ingat senang jadi anak sulung ke ? huhu nak kena jadi role-model untuk adik2 taw. biasanya berjaya seorang kakak atau abang, insya Allah adik2 pun akan ikut jejak. tu la pasal berat tanggungjawab jadi kakak ni :P tapi this girl, naik je sekolah menengah dia dah tak aktif. i dont know why. dulu berebut2 masuk itu ini. naik sekolah menengah dia jad pemalas. haha tu yang koko total dpt B je -.- heee but alhamdulillah, this girl tamat zaman persekolahan dengan wajah yang tersenyumm gembira :D terlalu banyak kurniaan Ilahi yang DIA kurniakan pada this girl. terima kasih, ya Rabbul Izzati :) sesungguhnya aku hanya hambamu yang hina dan lemah...hanya mampu mengharap kasih dan rahmat dari-MU :)

TAMAT alam persekolahan, cuti selama hampir 4 bulan jika tak silap, tika ini beliau memenuhi masa cuti beliau dengan mengikuti kelas memandu, kelas bahasa inggeris tapi tak sempat habis. haha dan bekerja dengan ayahanda beliau :) so far, cuti ketika SPM banyak juga kerja yang beliau buat. heee tibanya bulan April 2010, beliau mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan :) ini adalah kali pertama beliau jauh dari ibu bapa beliau setelah 18 tahun bersama mereka :( tapi mengejutkan apabila beliau tak homesick! haha lebih kurang 10 bulan berada di matrik dan telah melalui dua peperiksaan utama pada setiap semester. alhamdulillah, sem 1 dapat 3 pointer and above. sem 2 juga dapat 3 pointer and above. cuma total pointer tak strong sgt. hukhuk sadisss -.- dekat matrik ni, sgt best. cuma myra selalu nangis sebab tak taw kenapa otak bengap sangat. huhu padahal kadang2 simple topic pun tak reti buat. muhsin la yang paling banyak sabar, bagi nasihat. heeee thanks awak! kalau pandai dekat matrik ni mesti da dapat 4 en. takpe la, takde rezeki :) alhamdulillah, tamat MATRIKULASI juga dengan wajah yang tersenyum :) heee

TAMAT sahaja matrikulasi, bercuti lagi selama hampir 5 bulan. yeeehaaaaa! haha excited terlampau. hee cuti kali ni, tak buat apa pun lah. sebab segalanya sudah dilakukan ketika cuti setahun lepas. so, cuti kali ni kerja je laa :) dan ada satu event terindah akan berlaku dalam hidup myra, cuma biarlah ia menjadi rahsia :) huhu dan, tamatlah cerita tentang seorang gadis setakat ini. insya Allah kalau ada rezeki panjang umur, berjumpa lagi kita tahun hadapan :D

ni gambar2 masa my birthday hari tu :)

 Chocolate indulgence secret recipe.
*weyh. serious. yang keluar paper pasal kek ade pasl b*** tu lepas birthday aku.
so, aku tak tahu pape ms birthday aku. pas ni memg tak la nak beli kek kat luar kan. huhu

 Birthday girl :)

 anak mama :) sayanggg mama! =)

 saya anak sulung, tapi perangai gedik mcm anak last :P
sayang mama ayah infinity :)

 jantung hati saya :)
my second bro amek gambar ni.  adik ketiga takde.

 Happy birthday to me ! haha

 sweet 9teen girl ! :) i'm in pink masa my birthday. hihi

 anak sulung dan anak last :)

mereka segalanyaa bagi myra :)
terima kasih mama ayah sebab jadi yang terbaik untuk akak. mmuahh! 

Syukur kehadrat Ilahi sebab hidup myra penuh dengan warna-warni :) even pernah laa jugak rasa jatuh bangun semua. hidup mana yang tiada dugaan kan. dugaan dan cabaran banyak mematangkan kita. syukurrr. terima kasih Allah, terima kasih mama, terima kasih ayah, terima kasih adik2, terima kasih muhsin, terima kasih kawan2, teman, sahabat, dan terima kasih semuaaa =) kadang2 terasa seperti ya Allah, terlalu banyak rahmat dan kurniaanNYA pada diri ini, sehingga rasa macam tak cukup2 nak ucapkan syukur atas nikmat yang diberikan :) terima kasih ya Allah. hanya pabila dekat dengan Allah, jiwa dan hati akan jadi tenang setenang air di lautan. percayalah. hanya ketika dengan Allah :) jadilah makhlukNYA yang patuh pada perintahnya. insya Allah. tika sedih, carilah Allah, dan tika gembira, carilah Allah juga. untuk ingatan bersama :) aminnn.

p/s: this year, last pegang title gadis belasan tahun ouhhhh! haha next year dah jadi puluhan tahun. peh. pehh. ini tua la seyh. haha tapi kadang2 excited jugaa nak jadi orang besar :P

Assalamualaikum.

 

7 comments:

  1. mira dah besar... smoga bahgia dunia akhirat.. alin doakan yg terbaik untuk mira=)

    ReplyDelete
  2. mira dah besar... smoga bahgia dunia akhirat

    ReplyDelete
  3. ain, haha yupp2. teeheee dah taw kan honey ? :)

    ReplyDelete
  4. alynn, tq sweetyyy :) insya Allah. syg alyn! :D

    ReplyDelete

..