Saturday, August 27, 2011

I'm a UNIMASian to be :)

Assalamualaikum :)

hai semua. lama dah mira tak update apa-apa dekat sini. since I private my blog for a few week. on a few reasons actually. but takpe laa. heee now, dah open balik :) sorry pada yang nak baca or follow blog mira tak dpt nak buat demikian. sekarang dah boleh ea.

okayy. enough about that. based on my title. i'm a UNIMASian to be. actually korang paham tak apa tu ? heee mira terangkan more detail here eh. UNIMAS is the short form for Universiti Malaysia Sarawak. okayy. what is the connection between me and this university. mira rasa since results UPU keluar hari tu, mira belum pernah update apa2 dekat blog. just ramai taw dekat facebook je la kan :) UNIMASian means i'll be one of the pre-graduate there :) actually, dah jadi pun pelajar sana. sebab UNIMAS cara daftar dia unik sikit. guna medium online, e-daftar :) so, tinggal pergi daftar kolej kediaman aje laa :D

mira ditawarkan dalam kos apa ? Kos mira under Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. and mira akan sambung pengajian dalam IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN ( SAINS DAN PENGURUSAN SUMBER HAIWAN ). Untuk pengetahuan semua, mira tak apply pun unimas. mira apply ukm dan sewaktu dengannya. tapi tengok la. jauh tak jauh mira tercampak ke situ. uwaaaaa :'( kos mira ni nama saintifik dia ZOOLOGY :D dan fakulti mira ni specialnya cuma ada di unimas SAHAJA. huhu tapi kos zoology ni ada jugak dekat semenanjung. tu laa, masa dekat matrik bnyk involve Biodiversiti punya program. mira join yang bahagian serangga masa kat matrik. tak sangka mira plak yang dapat bidang ni. minat tu memg minat. cuma tak taw lagi sillabus sana and u mcm mane kan. so, cuak jugak laa. heee insya Allah. apa2 bidang pun yang kita pergi, kalau niat kita ikhlas belajar kerana Allah, insya Allah berjaya :D prospek kerjaya bidang ni bnykk. tapi yang mira berminat cuma lecturer or researcher aje. heee depends la nnt mira minat lebih ke mana :)

mcm mana ea mira boleh dapat UNIMAS ? salah satu faktor terhebat la, sebab mira anak kelahiran Sarawak. huhu bagi yang belum kenal mira, mira dilahirkan dekat Sibu, Sarawak. eh, tapi mira bukan orang sana. dulu ayah housement dekat sana 3 tahun. so, saya lahir sana lah! hee parents mira dua2 orang Johor. and mira pun stay Johor. ayah kata mira ni menumpang je dekat Johor. cessss. statement kejam! haha until now, i dont know whether i'm a Johorean or Sarawakian. hee my speciality for being born there is mira boleh beli tanah dekat sana! cuma orang yang lahir sarawak je taw boleh beli tanah dekat sana. jgn main2. haha ayah cakap " once you step di bumi sarawak, u'll fall in love with it. trust me". pernah jugak terdetik di hati lepas ni nk stay sarawak,haha. impian tinggi :P tapi husband mira mesti tak nak. heee takpe laa :) so, mira tak pelik sangat la kenapa mira dapat sarawak even tak apply pun. heee

husband dapat mana ? hoho ni yang i rasa sedih nak guling2 dari sarawak ke perlis :P huhu my hubby alhamdulillah dapat kos yang dia pilih dan di tempat yang dia pilih. husband mira dapat UKM-Sains Matematik. dia memang terer math. i'm jealous with it! haha so, kitorang jauh la eh ? ishh. mesti la jauh. mira over the sea! huhu awal2 dapat tu, mau tak gundah gulana suami mira tu, haha tapi last2 dia reda jugak. so, kitorang akan terpisah jauh selama 3 tahun. dapat jumpa pun cuti sem je. hukhuk pernah terfikir nak tukar ke semenanjung ? good question. eh2. sapa la pulak bertanya ni. haha i know you all akan tanya. actually, nak sgt tukar. tapi masa tu takde yang guide. mira pun tak taw pape about this. then, we just let it go. reda je laa. mama ayah pun sokong sgt pergi sana. so, mira bulatkan tekad je laa. okay. i'll go :) da last2 ni, everything dah hanpir siap, ada plak member baru bg jalan cm ne nak tukar u. mira sampai nangis2 sebab pening nak stay sana or tukar u. haha sumpah, saya la orang paling gedik dalam dunia. huhu tapi insya Allah. mira akan stay sana. 3 tahun kami merelakan perpisahan sementara. semoga kembalinya kami nanti, dua2 pulang membawa segulung ijazah. insya Allah. wahh. ayat nak jiwang terlebih :P ishh. tgh sentap ni. kena pisah dengan husband taw. heeeee insya Allah. everything will be okayy :) pergi menuntut ilmu ibarat pergi berjihad. setiap jihad perlukan pengorbanan.dan inilah pengorbanan kami. insya Allah. jihad fi sabilillah :) semoga Allah reda..

actually, ramai sangat yang cakap unimas ni best. so, mira pun sibuk la dok wat research. okayy. once i saw it, i fall in love with it. seriousss weyhh tak tipu. UNIMAS sangat3 cantik dan amazing. gah je tempat dia. mira kolej barat. iaitu Kolej Sakura. and menurut apa yang diberitakan oleh kakak2 seniors, kolej sakura merupakan satu-satunya kolej yang didiami oleh penghuni wanita sahaja. wuuuuuuuu :) ini benda paling best mira penah dengar. terdapat 3 blok dan all girlsss okay! :D kolej2 lain terdapat percampuran lelaki dan wanita. eh, tapi blok asing2 laaa. korang ni punn. huhu dan Fakulti mira hanya 5 minit dari kolej mira. i dont know whether it is true or not. but i'm pretty sure that its very2 true. alhamdulillah. dekat matrik dugaan sgt besar buat mira. haha untuk pelajar KMNS taw laa. dengan keadaan bilik serba usang, almaklumlah dah lama. huhu dan mira penghuni blok C-cendekia. yang jaraknya nak ke kuliah memakan masa 10-15 minit. waktu rehat mira tak penah balik bilik. heee jauhh leee. tapi dekat u ni, jarak dari fakulti dan kolej tak sampai 5 minit :) kolej pun lawa bebeno. mira dah ngk gak dekat gambar2. heee terasa excited pulak nak masuk. smpai my husband ckp, ni bukan nk g study, ni cm nk g holidayy. haha insya Allah. i'll try my best there. segala facilities dah ada, tinggal nak tak nak je belajar :)

oh yaaa. dekat sana ada bowling, big box, gym, dan lain2 laa. hee agak menarik :) u ni pun sgt laa luas :) memang best kot kat sana. lagipun orang cakap kawasan dia sejuk semua :D heee memang a very2 comfortable condition for study :) kitorang kat sana mcm apartment. ada 5 bilik. 3 bilik double 2 bilik single. got 1 kitchen and 1 living room, tak silap mira ada tv woooooo!.oh, tak lupa. 2 bathroom, and 2 toilet for eight people. okay sangat kot :D memg besar la kan :D heeee bilik single tu for seniors biasanya untuk juniors, 1 bilik 2 orang :) urmm oh, disadvantage dekat kolej sakura ni 1 je. no washing machine! haha tapi if nak pakai washing machine boleh pergi kolej sebelah, yang jaraknya hanya 5 minit. heee untunglah mira dulu kat matrik memang basuh baju pakai tangan. takde laa terkezut sgt kan. haha

mira pun tak boleh cita lebih2. tak masuk lagi. heee nanti dah masuk mira akan upload gambar2 apa2 yang best kat sana. insya Allah :) ni mira share sikit2 gambar unimas dengan korang :D mesti kecik besar kecik besar je korang nengok nanti. unimas best! :) heeee

pintu depan :)

 struktur kampus :)

 lecture hall :)

 besarr kot :)


terdapat tasik di situ :)


dari flight :)

ni kolej sakura :)

ni contoh meja study untuk bilik single. biasa tempat senior ni. 

 ni bilik single. besar kan? *grab this photo from google :)

meja makan dan kitchen :)

ni adalah CAIS. heee CAIS tu actually library :)

serious library dia gempak gilaa. 5 tingkat. boleh sesat wooo :P haha

hihi da puas cuci mata? heee udah2 le tuu :) okayy laa. till here. nnt kita jumpa lagi kat entry lain eh!

p/s : ramai sgt tanya lagu kat blog mira. haha tajuk lagu ni tanpamu-nyanyian sabbhi saddhi dan tak ingat. heee

sekian. Assalamualaikum.

 

41 comments:

  1. Wah...xsngke Unimas nie best!gempak gile tmpat neh!
    Sedihnye berpisah smentara with hubby kn..its ok dear...org kate,makin jauh,makin erat hbungan itu sendri..bab asyik rindu jerk t..hehehe!Good luck Amirah!^_^

    ReplyDelete
  2. good luck kat unimas..do the best..!!

    ReplyDelete
  3. Bestnye... Hehe... Padan muka dpt jauh... hehhehee.. joking... lg 1, ade ke patut along baru skrg terserempak dgn blog mira ni... haih... good luck dgn new life (wife & campus life)..hehehe...

    ReplyDelete
  4. kita sama kos la =) hai coursemate =)

    ReplyDelete
  5. hai =) kita sama kos la kat unimas =)

    ReplyDelete
  6. husband awk bakal junior sy di UKM nt =)

    ReplyDelete
  7. yeahhh cane nk jumpe muhsin ni kalau rindu. eceeh :)

    ReplyDelete
  8. mira..tgk gmbr nie..sy pun dh tk sabar dh.. :)

    ReplyDelete
  9. mira.. unimas pun dekat dengan uitm dan aiport .. slmt smpai ke sarawak.. :)

    ReplyDelete
  10. yasmin yusof, heee tu la pasal. unimas best! hee yupp2. insya Allah :)thanks doakan :D

    MIZZ_PUA ~ thanks ea :)

    ReplyDelete
  11. nieja, haiii ! :) heee

    kak irza, oh, okayy =)

    kak ain, law rindu tgk bulan. haha ececeyh :)

    ReplyDelete
  12. i am lil girl, haha sabar2. lagi bpe hari aje :)

    liyana, trimass! :D

    fathin fazila, study unimas ke ? hee

    ila zalila, insya Allah!

    ReplyDelete
  13. takpe mira, yg terpisah akhirnya bsama mcm dlm drama2 korea tuu * ok, its my dreamz * hehe.. btw, my bestie study at unimas too :)

    ReplyDelete
  14. Mira..camne mira leh gagahkan diri & keraskan hati tu utk tinggal berjauhan dgn muhsin sampai 3thn...;'(. Akk lak sedih..sebab akk dlu pun pernah PJJ dgn husband tp akk x kuat. Apepun, all the best mira! Sekali dah wat keputusan jgn menoleh kebelakang lg! Jgn jd cam akk tau..

    ReplyDelete
  15. hehe student unimas datang...
    btw congrats dah habis MAP
    hehe glad to be ur junior :)

    ReplyDelete
  16. akak! kite kat unimas. tp kite budak asasi. kat kampus timur. :DD

    ReplyDelete
  17. oowah..husband mira junior akak la...satu pusat maths..hehehe..

    ReplyDelete
  18. mira, sy same kuliah dgn ur husband, haha
    nway, goodluck mira! unimas punye library mcm lg best n lg moden dr ukm punye library je, LOL :P

    ReplyDelete
  19. salam akk mira cmner nk bt yg luv2 kt gmbr profil tu epp?

    ReplyDelete
  20. assalam mira . tetiba akk rsa bgga . gmbar meja makan n kitchen tu gmbar akak snap . nmpaknya ianya sgt mmbntu mira .hehhe . salam ukhwah .

    ReplyDelete
  21. unimas mmg best..tapi apakan daya,perknln dgn unimas hnya smggu..slmt berjaya di unimas akak.. ^^

    ReplyDelete
  22. suke baca when u said that u love to stay there. owh. i miss my hometown. :)

    ReplyDelete
  23. agak lmbat nk komen ^_^ btw,welcome to unimas...i'm unimas student too tp fsgk la ^_^ gd luck =)

    ReplyDelete
  24. salam aka. camne nk tukar u? sy sekarang kat unimas,tahun 1. tapi sedih sgt dpt jauh dr famili.nk sgt tuka semenanjung. rasa down sgt2 dk sini :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tukar tu susah sikit,tp tabahkn hati,ingat niat belajar sebab Allah,cuba have fun dgn kengkawan,jgn lebih pulak nnti pointer xcntik,hee,and take it as an advantage,dpt belajar budaya org,insyaAllah ull be strong :)
      p/s from: ex-asasian unimas 3rd batch 12/13 :D

      Delete
  25. best x program ni? byk belajar pasal ape ek. boleh taw silibusnya dari semester ke semester?

    ReplyDelete
  26. salam kak.saya lepasan matrik.tapi result tak keluar lagi.saya minat course yang akak amik ni sgt2.dlm upu saya letak sbg pilihan ke 3.saya teringin ke unimas sangaaatttttttt.tapi saya risau pointer saya tak capai target utk masuk sana.kalau tak keberatan boleh saya tau pointer akak dulu brp? agak2 pointer yang macam mana baru diterima?harap akak dapat membantu :3 thanx :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dear. Pointer adik berapa? Rasanya nak kos ni pointer 3 ke atas dah boleh kot. hee Lg mintak unimas,memg senang dpt. hehe try la apply :)

      Delete
  27. awak dah konvo ke? nak tnya kos ni boleh keje dalam bidang apa lagi? sbb adik saya baru je konvo haritu... ingat nak tolong2 dia cari keje la...

    ReplyDelete
  28. eh...baru perasan, mira umur 22 ye pada tahun 2014...mesti baru grad jugakk ler ni sama dgn adik akak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sape nama adik akk tu? Mira baru je konvo kak. haha

      Delete
  29. Hai sis :) boleh saya tau lebih lanjut tentang kos yg sis ambil? do we keep in touch with animal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dear :) Tak jugak. Masa in class, kita belajar theory je. Then, ada certain sem ada fieldtrip. Masa tu outdoor, so masa tu la kita akan guna semua theory tu on real animals. Tp biasanya dibahagikan in groups. So, tak tentu kita dpt tentang apa. Means, ada 5 taxa, ada birds, mammals, insects, amphibians, and fish.

      Tp bila final year nnt, you need to choose yg mana yg minat. Mcm sis lebih minat pd butterflies. So,I focus on butterfly je for my fyp. Ada yg amek bats, ada yg insects, ada yg frogs. Depends la nk yg mana. Kalau minat outdoor, minat animals, memg best kos ni. haha

      Dear, feel free to message me on facebook; Nur Amirah Hasane. Sbb sis jrg on blog, takut tak perasan any comments nnt heee

      Delete
  30. Hi akak. Saya nak tanya lg tentang kolej sakura. Saya bakal menjadi siswi unimas kos mekanikal. Mcmne nak kumpul merit untuk stay kat kolej? Aktiviti kalau sispa atau masuk sukan masum ke sukipt ke membantu x? Ke hanya aktiviti kolej. Mohon pencerahan. Saya nak tau mcmna nak stay kat kolej memandangkan saya dgr ura2 mengatakan nak stay kat sakura paling susah antara kolej lain.

    ReplyDelete
  31. Hi akak. Saya nak tanya lg tentang kolej sakura. Saya bakal menjadi siswi unimas kos mekanikal. Mcmne nak kumpul merit untuk stay kat kolej? Aktiviti kalau sispa atau masuk sukan masum ke sukipt ke membantu x? Ke hanya aktiviti kolej. Mohon pencerahan. Saya nak tau mcmna nak stay kat kolej memandangkan saya dgr ura2 mengatakan nak stay kat sakura paling susah antara kolej lain.

    ReplyDelete
  32. assalammualaikum...akak nak tnya...
    kalau amik kos sains dan pengurusan sumber haiwan ni...nnti kita blaja subjek ape je ek?
    saya pun dpt sambung blaja kat unimas dan kos yang sama...

    ReplyDelete
  33. I hope i will be there... ;-)

    ReplyDelete
  34. Johorean ✔ Kolej Sakura ✔ ex-KMNS ✔ kos je lain tapi under fakulti sama 😂

    ReplyDelete

..