Monday, August 1, 2011

Kini Aku Bergelar Seorang Isteri :)

Assalamualaikum :)

okay, tajuk dah gempak. haha for those yang dah tahu, maybe doesnt matter. for those yang tak tahu, 'KAU BIAR BETUL ?????? '....

entry ni memang sgt panjang. kalau rasa nak baca, bacalah. law tak, jgn complain panjang sgt or what so ever. syuhh cepat2. haha

yeah, it is true. benar sebenar-benarnya dan tiada yang lebih benar melainkan yang benar. HAHA

kini aku bergelar seorang isteri. itu statement yang paling membahagiakan buat diriku setakat ini. heeee okay. dengan lafaz bismillah. mira mulakan cerita pasal sebuah perkahwinan yang baru sahaja dilangsungkan pada 16 Julai yang lepas. mira akan ceritakan kronologi perkahwinan kami :D

mira rasa, takde sorang pun yang taw tentang perkara ni. kenapa ? actually, perkara ni kitorang nak rahsiakan je. malas laa nak dgr macam2 pendapat orang luar. maklumlah manusia ni, ada yang anggap positif, but ada jugak yang anggap negatif. mira dengan muhsin memang dari dulu dah rancang nak kahwin awal. since dekat matriks. but syarat masuk matriks tak boleh berkahwin. so, kitorang rasa lepas matriks la yang terbaik. kalau ada rezeki. lagipun, masa tu antara mira dengan muhsin aje. belum parents lagi. nk lepas parents lagi satu hal. alhamdulillah. pada APRIL 2011, mira dan muhsin dah berjaya tamatkan matrikulasi. dan segalanya bermula apabila mama sendiri yang bagitaw, 'kak, ayah cakap kalau akk nak kahwin awal pun boleh. lagi bagus, jaga syariat semua..' okay. itu statement paling MENGEJUTKAN mira penah dengar. ms tu mira tak cakap ape2 lagi pasl ni, tapi ayah dah keluarkan statement dulu. wahh. ayah mira tu strict orangnya. thats why, tak sangka, dengan mudahnya ayah bagi. wah.wah.. haha maybe dia pun dah tahu, kitorang dah hampir 6 tahun berkawan. 6 tahun, banyak sgt kot dosa dah buat. once kitorang jumpa, dah dosa. haihh. alhamdulillah. Allah bukakan pintu hati mira dan keluarga mira untuk perkara yang mungkin tak dijangka. kuasa Allah kan. mira dan muhsin hanya mampu merancang. dan alhamdulillah dipermudahkan :)

selepas tu, mira senyapkan dulu perkara ni. but one day, mira ckp dengan mama. 'mama, akak nak kahwin boleh ? ms anniversary akak dengan muhsin nnt, bulan 7? '. mama jawab, mama okay aje. nnt bgtaw ayah. dan lepas bgtaw ayah. ayah cakap, 'ayah okay aje. tapi suruh la muhsin masuk merisik dulu'. ya Allah. bahagia ekau taw tak ? haha terus excited. rasa mcm impian jadi kenyataan. heee terus bgtaw muhsin. then, alhamdulillah la. umi abi pun okay. tanggal MEI 2011. okay, tarikhnya lupaa plak, dah lama. haha malam tu, family muhsin masuk merisik. selepas bincang2 semua, nampaknya everything seems perfect! ayah suruh muhsin buat istikharah semua dulu. tapi muhsin cakap dia dah buat semua and dah yakin. so, on aje laa :) wink wink >.< esoknya, abi dah amekkan borang semua. bermula di situ, kami dah busy2 prepare untuk kahwin. bukan buat persiapan kahwin baju semua tu taw. tapi tentang kursus, borang, interview. mira tak tipu. serious banyak gilaaaaaaaaa kena buat untuk kahwin ni.

on 28th and 29th of May, kitorang pergi kursus kahwin dekat Masjid Jamek Kota Tinggi. masa tu tak ramai. bestt laa. tapi ramai orang dah berumur yang pergi dan saya pun mcm errrr aku slh pergi kursus ke. haha kawan mira masa kat sana, sorg kakak dari kelantan keje dekat Jb berumur 30-an, dan sorang India Muslim berumur 30-an juga. dan mira ? i'm only 9teen ?? haha untungla mira ni peramah. mau tak orang dah berumur pun le jadi member. layannn.. ada lagi 1 pasangan sama umur dengan kitorang, 19 jugak. yang paling muda 19 laa. yang paling tua 45 i think. pun bolehh. heee so far, 2 hari berkursus, mira memang enjoyyyy gilaaa! erkk. mesti ke gilaaa. tu cuma nak tunjuk betapa amazing kursus tu. heee banyak yang kita akan belajar. dari segi ibadah, akidah, islam, komunikasi, masalah rumah tangga, penceraian, undang2 dan sebagainyaa. bnyk sesgt laa ilmu yang dpt. kebanyakkannya dah belajar dekat darjah khas, tapi lumrah manusia, mudah lupa. kursus ni mcm refreshment la for those yang dah taw. mungkin ada yang akan kata bosan and what so ever. tapi sebab mira dah niatkan, ya Allah. aku mengikuti kursus ni bukan hanya sebagai melepasi syarat untuk berkahwin, tapi untuk tambah ilmu di dada dan semoga ilmu yang aku dapat, dapat aku praktikkan dalam rumah tangga yang bakal aku bina kelak. insya Allah. mira serious tak penah rasa bosan sepanjang dua hari berkursus. alhamdulillah. segalanya bermula dengan niat...alhamdulillah. lepas satu step..

lepas tu, kitorang pergi buat ujian HIV dekat klinik ibu dan anak kota tinggi. seram gilaa nak pergi. cuak la nk kene cucuk. haha ingatkan mcm amek darah dekat lengan tu. laa, rupanya cucuk kat jari je. same cm amek glucose level jugak. tapi i think, tahap kedalaman jarum tu sgt dalam. sebab sebelum ni mira penah cucuk, tak rasa sakit. but cucuk for HIV ni 2 hari weyhh bisa jari tu. haha layannn. sekejap je dah dpt keputusan. dalam 15 minit kot. nnt results tu diorang masukkan dlm sampul biru. dan alhamdulillah. lepas semuanyaaaa. huhu lepas lagi satu step.

lepas tu, kitorang kene pergi pejabat daerah pulak. nak amek surat akuan bujang. pelik2 je. kene eh surat akuan bujang. haha layann. then, tinggal siapkan semua borang2 and dokumen yang dia nak. eh, semua ni bukan buat 1 hari taw. dalam masa 2 bulan lebih kitorang siapkan semua ni. payah jugak nak kahwin rupanya kan. haha almaklumlah, selama ni mane la penah taw prosedur nak kahwin bnyk sungguh mcm ni. ingatkan lama lagi. tak sangka rezeki dapat kahwin awal. heee last but no least, interview. oraitt. mira rasa perkara ni laa yang paling ramai orang cuak. haha mira pun included laa jugak. gegel2 nak pi tu. haha yang interview mira    sorang ustazah. mira dah penah jumpe ustazah tu dekat kursus kahwin. ustazah tu cantik. tak tipu. haha mira kene interview, asek la dok pandang muka dia. haha suci gilaaa. teeheeee ;) korang lek je law kene interview. diorang tak makan orang laa. biasenya laa kan, masa kursus kahwin kdg2 dia dah bg soklan bocor. huhu time mira yang dia tny, kalimah syahadah, tanggungjwb isteri, al-fatihah, and so on la. tapi kira semua basic questions laa. law org islam, korg wajib taw la benda2 ni. muhsin plak kene tny, al-fatihah, kalimah syahadah, doa mandi hadas, tanggungjwb suami, dan lain2. simple bukan ? dan kitorang lepas dengan jayanyaa. wahh! haha ustazah tu cakap, 'saya suka tengok awak ber2 kahwin awal. sebab dulu pun saya kahwin awal. saya dengan suami saya belajar dekat Universiti AL-Azhar, Mesir. dekat sana susah nak lulus dia ckp. tapi alhamdulillah. pas kahwin, berkat Allah, diorang berdua lulus cemerlang. ' diorang pun kahwin awal jugak. uztazah tu lepasan undang2, suami dia pulak hakim mahkamah syariah.kitorang dengar wahh. heeee insya Allah. ade rezeki lepas ni, kitorang dptkan degree ;) kira dah lepas laa semua prosedur kahwin. tinggal kahwin je. heee

okay, lepas tu, hari berlangsungnya majlis. kitorang pilih tanggal 16 Julai 2011 bersamaan 14 syaaban bersamaan genap 6 tahun perkenalan kami. alhamdulillah. majlis bermula pukul 3.00 pm dan dengan hanya sekali lafaz, tepat jam 3.35 pm, kami berdua sah sebagai suami isteri. masa tu, serious rasa nak menangis. tapi tahan, kita kene cool beb! haha debar jantung lagi la jgn ckp. korang bayangkan, kita jadi perhatian semua orang hari tu. segan gilaaa. huhu dan first time mira kene make up. kalau ikut mira tak nak. biase2 sudah. haha tapi mama laaa. mula2 nk simple. last jadi cm wedding betul jugak. dengan baju nikahnya semua. layannn. haha ramai orang cakap, majlis kitorang ni paling simple. ustaz kitorang simple gilaaa. haha biasanya ada kena baca2 yg untuk keluarga sakinah law tak silap. anak kena baca, law tak mampu, ibu yang baca. tapi time kitorang takde plak. bagus gak. jimat masa. semua orang gembira. haha sudahhh :P hari tu, memang sangat2 penat. dengan bergmbr tanpa henti selama lebih kurang 3 jam. wahh! smpai rasa dah tak boleh senyum dah. haha dalam pukul 6 tu, baru dapat rehat sikit :) malam ada tahlil plak. memang penat sikit la mlm tu.

urmm, ramai yang tanya, npe tak jemput semua. okayy. bukan tak jemput, tapi majlis ni memang majlis untuk family. kalau once mira dah jemput member, mau tak 1 sekolah kene jemput. member ramai sgt laa. so, ayah yang ckp member nnt tunggu majlis besar. yang dtg ade 4 orang. itu pun yg terapat la tu. ika ngn syahiera, geng sekolah rendah and zarifah best friend dari form 1. tiqa bestfriend dari form 4 :) yg the power of six ade ajak jugak. tapi yg lain busy :( takpe laaa. okayy. pertanyaan lain. bila majlis besar ? urmm hal tu masih dalam perbincangan. insya Allah nak buat after degree. sebab nnt dah keje, dah ada duit sendiri. dah boleh buat majlis best2. haha tapi ramai yg suruh buat cepat. haihh. law dgr pendapat semua org, memang kepala boleh berpusing 360 degree tahu! tengok laa nnt. kuasa Allah. ada rezeki cepat, cepat laa. law tak, insya Allah akan dtg nnt. yang majlis besar nanti, insya Allah mira jemput semua. kalau ada yang mira lupa jemput, bgtaw eh nnt. heee

selepas 2 hari nikah, kitorang upload 1 gambar jadi profile picture. haaaa, masa tu baru semua orang taw. haha memang pelbagai respons yang kami dapat. ada yang pelik, ada yang suka, ada yang jeles, ada yang ckp kitorg ni cm buat benda gilaa tapi ada jugak yang stuju dgn perkahwinan kami. almaklumlah kahwin awal kan.okayy. mira nak tekankan kat sini. sebarang kata2 luar, memang tak penah masuk pun dalam kepala otak mira. benda tu ibarat masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. but yang baik mira jadikan teladan ;) tapi untuk kata2 nista, just tok menjatuhkan orang bagai, benda tu nothing for me. know why ? because Allah knows the best for me. kahwin muda perlukan banyak pengorbanan. kesetiaan, kejujuran. timbang rasa. toleransi. banyak laa law nak senaraikan. once you dah ready, what you are waiting for ? just go for it. insya Allah. Allah sentiasa ada untuk kita. kitorang buat benda yang menentang arus, dirasakan sangat pelik. tapi orang yang bertunang 4, 5 tahun tak pelik kan ? bawak kehulu kehilir bukan satu benda yang pelik kan ? alaaa, tu kan tunang dia. thats our normal Malaysian mentality. common guys. open sikit. benda ni benda baik. untuk jaga syariat. jaga batas. takde yang perlu dipelikkan. orang cakap mcm2, perlu ke kau risaukan sgt ? as long kau tetap di jalan Allah, dpt restu ibu bapa. live your life okayy! macam kitorang, or more to mira, mira rasa selamat sangat sekarang. hidupp sangat2 bahagia. ade mama dengan ayah. ade umi dengan abi. adik2 bertambah2. ade sorg kakak, ade sorg abang. and last but not least, ada suami yang sangatt2 penyayang and memahami :D you know what, maybe terlalu awal kalau mira nak terangkan everything here. kitorang pun baru 2 minggu kahwin. but untuk make sure you punya rumah tangga bahagia. cuba untuk jadi perfect di mata Allah. insya Allah you will be perfect for your husband. tak semestinya kahwin muda kekal lama. kalau hidup tetap dengan gaya hidup bebas, tak jaga hubungan dengan Allah. tak. Allah yang tentukan segalanya. hidup berlandaskan syariat Allah.yakin padanya. insya Allah. tiada yang lebih membahagiakan buat kamu.

mira ni dikatakan berani kerana berani kahwin awal. bak kat orang kan, berani kerana benar. sekarang ni bila dah kahwin awal. rasa makin dekat diri dengan Allah. dah boleh jadi biro dakwah plak skang rasa. heee insya Allah. sama2 kita dekatkan diri dengan Allah. nanti mira akan story2 lagi pasal mira insya Allah. gambar mira upload dekat facebook je. itupun hanya orang yang mira approve aje boleh nengok ;) arahan suami saya :D heeee dah kahwin ni tak boleh la lawan cakap suami kan. kat sini mira show 4, 5 gambar aje okayy :)

tapi kan mira tetap respect pada yang nak kerja dulu, dptkan duit dulu dan lain-lain. ye. everything needs money kan ? majlis mira tu pun even kecik2, tapi telan belanja besar. sebab mcm2 nak kena settlekan. memandangkan family mira agak berada, maybe it doesnt matter la kot. tapi kalau yang kurang berkemampuan, mesti mak ayah rasa berat kan. for that, mira rasa better you all kerja dulu laa. other choice if nak jugak married, just kahwin dekat pejabat kadi. memang korang tak keluar 1 sen pun. jimat tak jimat la kan :) heee pada yang kejar kerjaya dulu, its okayy. tapi ingat, perkara yang baik jangan dilengah-lengahkan. tu je laaa.

oh, yaa. mesti korang tanya pasal hantaran kan ? haha okayy. mira takde hantaran masa majlis hari tu. cuma mas kahwin je la. RM22.50. ayah cakap tunggu majlis besar nanti. mudah je kan nak kahwin ni. nnt hantaran mira pun RM10000 je. itu pun, law ikut mira, tak pyh laa. kalau boleh tak nak susahkan muhsin pun... tapi duit tu bagi pada mama ayah kan. so, takpe la law gitu. balas jasa diorang dah jaga mira selama ni. urmm lagi satu, nak kahwin ni tak susah. korang jangan dok terikat sangat pada adat! yang penting rukun nikah cukup. setel. tak payah pening2 kena fikir ada tu la, ade ni laa. duniawi je kott. orang dulu2 punya pepatah, biar mati anak tapi jangan mati adat. ada ke patut cm tu ? padahal anak tu anugerah Allah. ada 3 perkara yang akan kita bawa sampai mati. pertama, amalan kita, kedua sedekah amal jariah, dan ketiga doa anak yang soleh. jangan susah2kan diri okayy ? Islam tak susah :)

Haaaaa...tapi jangan la pulak korang punya pakwe ke makwe tu hampeh korang nak buat laki or buat bini. korang rasa boleh kekal lama ke ? tu satu hal lagi. kahwin untuk seumur hidup. bukan sehari dua. perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik. remember this, jodoh pertemuan di tangan Allah. kadang2 kita rasa dia jodoh kita, but actually it is not! segalanya terletak di tangan Allah. reda, tawakal, istikharah is the best way to find our jodoh ;)
apa-apa pun, kahwin cuma untuk memanjangkan zuriat dan melaksanakan tuntutan syarak. tapi mencari reda Ilahi tetap paling penting dalam apa jua yang kita lakukan. insya Allah. once Allah reda, segalanya akan jadi mudah. mira banyak sangat ckp mengenai Allah and agama here kan ? why ? sebab mira yakin dengan kuasa Allah. sangat2 yakin dan percaya akan kuasa-NYA. kebanyakkan orang sekarang mengucap kalimah syahadah, mulut kata yakin. tapi pakaiannya subhanallah. ibadahnya ke mana. hurmm mira bukan menuding pada sapa2. tapi untuk ingatan diri sendiri juga. insya Allah. kita cuba jadi yang terbaik :D

sentiasa bersyukur dengan apa yang ada, nescaya kamulah orang yang paling bahagia :)

kini aku bergelar seorang isteri..alhamdulillah.

memanjat kesyukuran kehadrat Ilahi :)

didik nur jadi isteri yang solehah sayang...

last but not least :
"Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu BERSENANG HATI dan hidup MESRA dengannya, dan dijadikan di antara kamu (suami isteri) perasaan KASIH SAYANG dan BELAS KASIHAN." (Surah Ar-Rum, 21)

thats all from me. insya Allah kita jumpa lagi di entry akan datang :D
Assalamualaikum

.

366 comments:

  1. well said mira.garapan yang kemas and sgt senag faham. harap kongsi artikel ni kat I lUV ISLAM ke..rasanya lagi ramai audien yg boleh tau..benda baik elok disebarkan..sekadar cadangan :)

    ReplyDelete
  2. Barakallahuma..... semoga perkawinan mira kekal hingga ke akhir hayat.... suker teramat sangat bacer entry mira ni... raser mcm nak berkawin jgak... tapi mungkin blum jodoh sy lagi... bertepatan dgn hadis Rasulullah yg bermaksud-hendaklah di segerakan 3 perkare: 1. menyegerakan perkawinan serog wanita yg tlah mempunyai calon yg bersesuaian, 2. menyegerakan kebumian org yg telah mati, 3(luper la plak).. kawin muder ni bagus.. bertetapan dgn hadis nabi yag bermaksud: wahai pemuda2, barang siapa yg berkemampuan berkhawin lah krn ia menjaga kemaluan.. klw tidak mampu berpuasalah kerana ia adalah perisai... (sahih bukhari) hadis ni tuju kpd pemuda2 seperti kita... jadi tak salah pun kawin mase muder ni.... hiraukan lah tanggapan negetive tersebut... ape2 pun sy doakan semoga kalian berdua bahgia dan kekal.. selamat menyambut ramdhan bersamer suami... klw sudi lawat la blog sayer: untamesir-macam2ada.blogspot.com .... ilal liqa'... wassalam...

    ReplyDelete
  3. i'm crying when read dis entry dear =( . sbb ? happy tengok korang bahagia , happy tengok korang dapat petunjuk awal . me stuju dgn pe yg mira ckp , kalau kapel lame² tp buat dosa je , x de guna . Allah wont bless our relationship . hihi . me pernah lalui semua tu n now just hope that Allah will show me my truly love . utk mira and muhsin : semoga bahagia tau . =)

    ReplyDelete
  4. tahniah :)
    muda2 dh jd isteri.
    smoger berbhgia ^^

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..
    smoga berbahagia ke akhir hayat :)

    ReplyDelete
  6. cik aifaa petra, terima kasih ye. urmm share pada iluvislam ? rasanya gaya bahasa tak berapa sesuai untuk dihantar ke sana. sebab mira menggunakan bahasa yang santai sahaja dalam entry ni. heee

    ReplyDelete
  7. untamesir, syukran :) insya Allah. doakan yang terbaik buat kami. semoga Allah temukan jodoh yang baik buat kamu juga. amin. insya Allah. ada kelapangan saya akan singgah di blog kamu :)

    ReplyDelete
  8. mira sulaiman, alhamdulillah. ini rezeki mira. insya Allah. mira doakan Allah temukan lelaki yang baik buat awak. lelaki yang dpt soleh yang dpt membimbing dunia akhirat insya Allah. thanks for the wishes syg :)

    ReplyDelete
  9. cik zeeta, rezeki kawin awal :) thanks ea.

    amirfazwan, thanks yupp!

    nur areefah, terimas :)

    ReplyDelete
  10. nak nangis bole ?hehe..wuuuaaaaaa...congrate sgt2 mira !<3 respect gila ngn korang !

    ReplyDelete
  11. assalammualaikum... belum sempat zyla nak bagitau kat mira yang zyla buat entri pasal mira,.. tapi masa dah tahu dulu.. hehe... its oky.. zyla terima segalanya dgn redha... zyla hanya kehilangan seorg kekasih bukan hiling ahli keluarga zyla..dia mmg ada pengantinya tapi zyla tak tahu bila akan bertemu.. yap.. fatin izzati.. zyla pun hope fatin dan syukri akan berakhir dgn baik seperti amira... slm perkenalan jugak...

    ReplyDelete
  12. suweet :)
    moga kekal sahabat KMNS ;)

    ReplyDelete
  13. Eqa,hee thanks dear.doakan kami! Ble nk menyusul.hee

    ReplyDelete
  14. Zyla.w'slm.oh ea ke?myra ngk sape yg follow.2 yg terbc entry zyla.anyway,thanx ea.yup myra stuju.family fist. Be strong girl.mira pon doakan dyorang bhagia.

    ReplyDelete
  15. ya Allah..tahniah awk...kite sme umor...tp xsgka awk dh jd isteri org....moga2 awk bhagia..lau bleh,sy pon nk kwen awl mcm awk...doakan sy dn dia ad jdoh ek...:)smoga awk bhgia...:)

    ReplyDelete
  16. maryam, terima kasih :D insya Allah.

    ReplyDelete
  17. wah,,seronok,,sebak pon ade gak bler bce ni,,heee,,tahniah,,kte sebaya,doakan jdoh sy sampai awl gak :),,

    ReplyDelete
  18. tahniah!!:),,sebak,n seronok bce entry ni,,hee,,kte sebaya,doakn jdoh sy awl gak,:)

    ReplyDelete
  19. syana, thanks dear! insya Allah. semoga Allah mempercepatkan jodoh kamu. dan semoga bakal suami kamu dari golongan orang2 yang beriman. aminn :) terima kasih doakan mira ea.

    ReplyDelete
  20. izzati, heee insya Allah. terima kasih ya :)

    ReplyDelete
  21. smoga kekal hingga k akhir hayat neh...amin....

    ReplyDelete
  22. salam.hai mira.1st time dtg blog mira.mcm3 rasa bila bce entry mira.tahniah!semoga bahagia hingga ke akhir hayat.awal jodoh mira kann.tak sangka, kita seumur, tapi rezeki mira utk kawen awl :)

    i hope u pray for me too.alia pon niat nk kawen awal, tapi jodoh takde lagi.hehe.

    moga bahagia selalu :)

    ReplyDelete
  23. tahniah kpd myra dan suami =) hati rasa sebak baca entri ni. hati ni, memang sangat teringin mendapatkan redha ALLAH.. harap myra doakan jugak rakan2 sebaya mira, moga sentiasa dpelihara Allah..

    ReplyDelete
  24. tahniah .
    semoga kekal hingga ke akhir hayat .

    ReplyDelete
  25. seronoknyaaaaaaaaaaaaaa. semoga Allah merahmatimu :D

    ReplyDelete
  26. Ya ALLAH sejuk nya hati mak ayah Myra...tahniah untuk Mira...gee pn berhajat dengan perkahwinan awal..tetapi keadaan x mengizinkan...agak sedih..tapi x pa..mungkin suatu hari nanti...semoga jadi isteri yg solehah myra..(^_^)

    ReplyDelete
  27. moga mira bahagia & kekal dunia & akhirat... doakan segala urusan perkahwinan fatin pada tahun depan dipermudahkan... the same is, kite sebaya...

    alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  28. gee minta izin share entry myra di blog gee...sebagai teladan pada mereka2 yg lain...nanti singgh blog gee keyh..(^_^)

    ReplyDelete
  29. masyaAllah.. tahniah atas perkahwinan mira n muhsin .. sy tumpang gembira... =)) hehehe....
    semoga berbahagia hingga akhir hayat....

    *suke baca entry ni... lovely sgt!

    ReplyDelete
  30. entry ini memang touching. yes. and you know what, bukan semua dapat hidayah kahwin awal :) at least you guys dah lari daripada maksiat. anyway, tahniah and semoga berkekalan. I'm sure Muhsin is good enough for you, kalau tak hellooo macam mana boleh tahan sampai 6 tahun, kan? hahah :D selamat pengantin baru!

    ReplyDelete
  31. dear myra...congrate...smoga jodoh kekal hingga ke akhir hayat...n akk nk gtaw akk copy ayt mira yg tepi belah kanan Ya Allah...nk taip pnjg kot..harap mira xmarah...thnx..=)

    ReplyDelete
  32. hirman, thanks ye.

    aini, terima kasih :)

    ReplyDelete
  33. anonymous, insya Allah. semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmat Allah :)

    bookworm, insya Allah. mira sentiasa doakan kalian. semoga kita mendapat keberkatan Allah Ta'ala.

    ReplyDelete
  34. syira slyfix, terima kasihh :)

    ainondreamergirl♥, semoga Allah merahmatimu juga :) aminn!

    ReplyDelete
  35. geee, heee alhamdulillah. rezeki mira kawin awal kan. heee tak pe laa. mungkin ada hikmahnya gee tak dpt kawin awal. think positif okayy dear. okayy. share laa. insya Allah jadi pedoman bersama :D

    puteri salju, oh, awak kahwin tahun depan ea ? kirenya at the age of 20 ? wahh. awal juga. lebih kurg mira. semoga segala urusan anda dipermudahkan. insya Allah. aminnn.

    ReplyDelete
  36. syuki, thanks bnyk2 ea. entry ni cuma pengalaman mira aje. sje mahu share buat kalian :D

    hajar, alhamdulillah. tu laa. muhsin memang baik. heee even dulu ada juga mengalami masalah. tapi rezeki kami untuk bersama :) thanks doakan kami! :D

    ReplyDelete
  37. sebak sngt baca kisah anda.. semoga berkekaln ek..

    ReplyDelete
  38. tahniah.. besnye kalau mcm ni.. tp x kesampaian.. :(

    ReplyDelete
  39. tahniah dah bergelar isteri

    terharu myra ambik keputusan untuk kahwin pada usia muda...besar tanggugjwab tu...

    syerah doakan berkekalan dan bahagia di bawah rahmatNya

    moga jadi isteri solehah =)

    ReplyDelete
  40. salam
    your blog is awesome .!
    btw , tira doakan mira bahagia ngn muhsin :)
    i.m also 19 years , same like u.
    all the best in the future okay darls ..?
    ^_^

    ReplyDelete
  41. ALHAMDULILLAH tahniah myra ... ;) saya ingin share awak punye blog entry yg ini dgn someone yg saya kenal boleh myra.
    Terima kasih

    ReplyDelete
  42. Wah Alhamdulillah sudah jadi wife orang :) sya pun nak jadi wife orang awal2 cni kalau boleh, tpi ibu bapa plak tak mengizinkan huhu..

    ReplyDelete
  43. semoga kekal ya ..sangat cantik !
    :)

    ReplyDelete
  44. mira thniah yea...klau jdoh xkmna kn..smga cinta korg kekal bt slmnya...nti mjlis besar tu jmput2 laa rkn2 blogger ni...memg salute arr kt fmly mira & muhsin...mmhmi sgt2...ftin pn nk kngsi blog ni dgn kwn

    ReplyDelete
  45. best nye mira . tahniah .. harap anda berdua berkekalan sehingga ke akhir hayat.. :) doakan sy juga ye jd mcm awak .. i luv ur story . sy nak mintak share entry nie kat kawan2 saya..

    ReplyDelete
  46. thniah myra... sangat teruja ngn cter myra... happy wedding.. semoga Tuhan memberkati kalian.. =)

    ReplyDelete
  47. Barakallahulakuma wabrakalaik...
    Syukran...
    Semoga Perkahwinan diredhai dan diberkati Allah...

    ReplyDelete
  48. tahniah mira tok pernikahan mira, semoga kekal hingga akhir hayat dan kalian mendapat redha-Nya..
    insyaallah....sy bgga dgn kmu,,

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum...salam ziarah..
    tahniah ya!semoga berkekalan selama2nya..dunia dan akhirat..insya Allah...barakallahu lakuma....:)

    ReplyDelete
  50. Tahniah myra..semoga berbahagia sehingga akhir hayat..InsyaAllah..
    1st time dtg sni.. :)

    ReplyDelete
  51. tahniah. semoga bahagia selamanya. saya xkenal awak tapi saya kagum dengan keputusan awak ini. bukan senang orang nak buat keputusan yang besar macam neh. betol cakap awak, awak tahu segalanya. all the best. sy doakan awak :)

    ReplyDelete
  52. z-nazri, alhamdulillah. thanks yup. okay. silakan :)

    ReplyDelete
  53. rasa terharu baca tulisan awk myra. walaupun x kenal awk, tapi saya rasa bangga sangat dengan keputusan awk.

    ReplyDelete
  54. i wish that i have an understanding parents like you

    ReplyDelete
  55. :D

    ak doakan semoga perkahwinan kekal hingga akhir hayat...
    may Allah bless u, you family...

    respect sama lu!!!

    -hatim-

    ReplyDelete
  56. awak tahniah taw awak..doakan mira ny pulak menyusul lepas ny :)

    cakap je kat mereka

    saya kawin awal saya okay :D

    :)

    ReplyDelete
  57. already promoted ur blog to most of my friends on fb..nice one..haha..congratz to who ever u r n ur hubby..wishing u ur happiness till the end of ur time..who know somehow ur story will inspired many other teenagers to end their single life..haha..may Allah bless u,ur hubby n ur family..amin..1st time i read a blog till end,i'm a reading haters,u got me this time..congratz fo that too..

    ReplyDelete
  58. dpt link ni dari kwn, and i should said.i'm proud of you. kita sama umur. tapi i can see u are mature girl.
    mira and muhsin also,
    as a friend. congratz.
    kahwin ni tak mudah. tak susah.
    take the right way. and u will be blessed.

    ReplyDelete
  59. Salam Mira,
    tahniah kerana sudah berkahwin dan mendirikan masjid. Akak pun kahwin awal, usia baru 21 tahun, final year degree while husband masih lagi study medicine. Dugaan? sangat hebat! tapi yang penting, ibu bapa jadi semangat. Akak dulu kahwin pun best, takde hantaran, cuma mas kahwin RM200 dengan sebentuk cincin, yang penting SAH kan?
    Lepas kahwin, rezeki dapat anak dulu, sekarang dah umur setahun (yes, I am 23 years old), orang ingat anak akak tu adik akak. (Terasa muda sekejap).
    Akak pernah berkongsi kisah akak 3 tahun lalu di sini (http://senicinta.com/blog/jangan-takut-kahwin-awal/), dan insya-allah, akan ada sambungan.

    Akak pesan, darah muda sangat manis dan panas, waspadalah.

    Tapi, yang bestnya dah kahwin masa belajar di U, tak perlu fikir nak menggatal so boleh fokus lagi dalam pelajaran.

    Kalau nak buat family planning, jumpa doktor untuk nasihat perubatan.

    Pasal finance pula, kira akan cuba macam2 cara untuk cari duit sebab tak nak susahkan parent, but trust me, parent pun sudi membantu 9oh, teringat lagi susu baby masa pantang dulu parent tolong belikan).

    apa-apa pun, syabas dan good luck!

    ReplyDelete
  60. tahniah:)
    ohmeh, rasa hiba plak bila baca.hahah
    haaa ni baru boleh wish
    smoga berkekalan hingga ke anak cucu

    org kata alam rumah tangga byk dugaan..sila lah tabahkan hati dan seangkatannya..ok..

    klu ade salah faham, biasa lah tu asam garam.jgn cepat melatah .. :)
    peaceeee

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. sangat suweet sayang ! <3 mohon izin share yee . tahniah ye Mira .
    Semoga Allah permudahkan perjalanan Mira sebagai seorang isteri di usia muda dan selamat pengantin baru semoga kekal hingga ke Syurga . Aminnn ~

    ReplyDelete
  63. semoga berkekalan. sama2 la brtolak ansur bila dh brgelar suami isteri :)

    ReplyDelete
  64. waaaa... sngt sokong perkahwinan awal nie... im also just finish my mtrik. rse nk kawen jgk, tp xtaw cmne. de advise x? huhu...

    ReplyDelete
  65. tahniah mira....
    bukan senang nak korbankan usia remaja tuk satu2 ikatan perkahwinan...u choose it....i think u a strong person...u have a good choice.....proud of u.....jaga suami baik2....insyaAllah jodoh korang kekal ke akhir hayat..aminn..

    ReplyDelete
  66. salam saudari..1st sekali sy tenang bc artikel atau cerita mngenai tajuk awk ni..thniah!!!! dn alhmdllh awk dh sah brgelar seorang isteri..stu lg step mncari redha Allah awk telah brjya lakukan..smoga awk dpt mnjdi istri solehah pd zauji awk..kuatkan smgt, tingktkan amalan, bykkn brdoa..insyaAllah awk brjya melayari bhtera dgn baik dn penuh kbrkatan..sy doakan:) syabas saudari..sy bngga penderian ank muda mcm awk bukn mnambah dosa tp mncari sunnahnya..alhmdllh:)

    ReplyDelete
  67. tahniah awk..sy pon akn kwin tahun ni..bezanya sy after degree...sy xbuat lagi hiv test..mira citer tu..cam takut jer..dalam sgt ker..yg interview tu mmg ade ker..sy xtau pon..mjlis sy sebulan lebih lg..time sy kursus kawen aritu,xde lak diberitahu..ke johor shj

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum . Alhamdulillah , satu lagi bukti yang menguatkan kenyataan " CINTA SANGAT BERKUASA " . Sebuah cerita cinta yang mampu membuat pembaca berasa sebak dan tersenyum . Indah bila cinta disinari " NUR " dan diberkati ALLAH . Akan sy jadikan kan cerita ni sebagai satu antara contoh CINTA SUCI & SEJATI . Congratulation Nur Amirah ! Semoga bersedia untuk semuanya dan semoga berbahagia bersama suami tersayang . -AMIN-

    ReplyDelete
  69. Tahniah mira..Alhamdulillah..ustaz slalu ckp zaman skrg ni zaman fitnah, elok kahwin awal. P sye xmmpu lg kot. Adik bradik ramai, so kne cri duet sndri..studi lg 2tahun then bru ley rncg ppe..xsbrnye..he2. Tahniah once. Moge bhgie smpai ank cucu :)

    ReplyDelete
  70. Tahniah myra..Alhamdulillah..Ustaz sllu psan zamn skrg ni zaman fitnah, elok kawin awal. Sye lme lg kot..he2. Xsbr gak tp xmmpu sbb adik bradik ramai. Studi lg 2 thun. Hope myra lak doakan sye ye. Tahniah once...Moge bhgie slmenye.. :)

    ReplyDelete
  71. salam...wah sronok nyeer sy bce entry mira...xsngke org sme age ngn sy da kwen awl...teringin nk kwen awl2 jgk...tp blom smpi seru lg asenyee..btw,congrtes mira n hubby..hope bkkln hingga akhir hyat..:D

    ReplyDelete
  72. harap bahagia..jadi isteri baik yeep haha

    ReplyDelete
  73. awak orang johor tapi entry ni dah sebar sampai ke perak.. tahniah..~`

    ReplyDelete
  74. tengok gambar je dah boleh buat saya nangeesssss... T_T...congratess...huhu.setuju dengan kata mira..tak salah pun kawen awal..at least ada inisiatif utk elak maksiat, kan...saya ni cuma tunggu kebenaran parents je baru lah dapat..huhu

    ReplyDelete
  75. eee.....sweetnye korang..hehe:)
    appun barakallah..smge kekal smpai ke akhirnye...wat baittulmuslim nie,,mmg byk pahala,,,dn isteri tu..memg pebuke rezeki..pe lgi..rncg idup dgn sebek2nye tau..:)
    wei..kite sebaye tau...cm x sngke jer..:P

    ReplyDelete
  76. Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama'a bainakuma fi khair.

    Tahniah sgt. :) Saye terbace blog ni, ade org post dalam fb. Terharu bace blog ni, tak ramai sekarang yang pk macam ni.
    And syukur Allah permudahkan segalanya, dapat family dan family in law yang memahami.
    Jadikan perkahwinan garis mula perjalanan sebuah kemesraan cinta yang halal, hakiki dan abadi.
    Moga diampuni dosa-dosa lalu insyaAllah.

    ReplyDelete
  77. Doakan saya jugak..teringin nak tamatkan zaman bujang awal :)Tahniah saya ucapkan..kita sebaya..saya doakan awak jadi isteri solehah :)dan semoga dpt baby comel and soleh solehah serta bijak pandai juga :))

    ReplyDelete
  78. alhamdulillah.. selamat semuanya.. semoga berkekalan hingga akhir hayat.. Insyaallah,

    ramai yg nak kawin awal. tp kebykkan family yg x bagi.. sebab muda lagi.. tu la. :)

    fida pon nak kawin awal. :)

    ReplyDelete
  79. tahniah mira :) s
    selamat pengantin baru :D

    ReplyDelete
  80. salam mira..
    tak tahu mcm mana nk explain perasaan ni bila bce post mira ni...apa yg mira smpaikan dlm post ni itulah yg sy nk cuba smpaikn pd sume org,sy serius nk kahwin awal.tpi bila berckp tentang ni,sume org pndang serong pd sy,mereka kata sy ni gatal sgtla apela.haihh.sedihh tau...
    tpi tak apa lah sy yakin Allah lebih memahami hati sy n mendgr doa2 sy.dgn terbacanya sy post mira ni pun sy rse mcm lbih yakin dgn niat sy mmndangkn calonnye pun da ade...sekarang mmg tak nmpk jln kmi bole kahwin awal wlaupun msing2 dah ada niat,tp harapnya stu hari nnt Allah tnjukkn jln,dmudahkan smuanya...doakanlah ye..:)
    apa2 pun tahniah diucapkn pd mira,smoga bahagia dan kekal ke akhirnya.
    thanx again atas post yg sgt2 best ni.:D

    ReplyDelete
  81. sumpah jlous...erm nk sgt cmni..tp Allah lebih tau mne yg terbaik buat kami..btw moga kalian mnjadi pasangn yg terbaik di sisi Nya ek... suka sgt.. salam zairah dan selamat pengantin baru ea.. (terlambat wish) +_=

    ReplyDelete
  82. salam

    myra..tahniah sebab dah bergelar seorang isteri
    kalau boleh akak pun nak kahwin awal tp apakan daya anak sulung kan.rasa cam nak jaga keluarga dulu..hee. ae2 pun semoga kekal sampai bil2 dengan suami tersayang yer :)

    ReplyDelete
  83. tahniah untuk kamu berdua.semoga kekal hingga akhir hayat.

    berani :)

    ALLAH rahmati perkahwinan kamu berdua.

    ReplyDelete
  84. as salam, saya jmpa blog mira ni melalui kawan. Saya kagum la dengan Mira. btw, Tahniah ye.. Semoga Mira dan pasangan kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Amin....

    ReplyDelete
  85. kak mira ni kina the silent one
    ;')
    sangat touching la akak
    semoga dirahmati ALLAH swt ye kak
    :)


    xoxo

    ReplyDelete
  86. hai awek muhsin...
    opps...dah tukar...
    bini muhsin...
    aku roomate die..
    just nak tanye lagu ape ni???
    best gile kot...
    nak nangis aku layan blog ko...
    hahaha...
    congrats...

    ReplyDelete
  87. Barakallah sis Myra, mungkin kita tidak pernah kenal antara satu sama lain, tapi saya doakan sis dan suami berbahagia antara satu sama lain hingga akhir hayat :)

    Entri yang penuh bermakna..:)

    ReplyDelete
  88. hai.nice song.lagu ape nie?sepa nyanyi?

    ReplyDelete
  89. alhamdulillah rezeki korang awal,,
    serius aja puji ayah myra,,
    jarang ada ayah yang terbuka dalam bab2 anak nk kawen awl skang,,
    tmbh2 lao ank dorg 2 tgh study,,,
    really hope korang bahagia bersama sampai hujung hayat,,,
    dan opkos,,,smbung degree,,,
    aja envy korang la!!!

    ReplyDelete
  90. barakallahu lakuma,ya uhkti..^^
    nice sharing !

    ReplyDelete
  91. beruntungnya myra. treasure ur life dear. ;)

    ReplyDelete
  92. assalamualaikum....
    mira..akak bca entry mira yg ni...Subhanallah....sgt mengagumkan akak.....tersentuh sgt kat hati ni baca entry ni..insyaAllah mira...dia lah suami yg baik utk mira dunia dan akhirat..akak doakan kebahagiaan utk mira...nnti dah smbung degree bulan 9 nnti..balajar baik2 ae....Allah menyayangi kamu dik...=)

    ReplyDelete
  93. myra~ glad to hearing that! tahniah!! kte sebaya taw. huhuk~

    hmm, na tanya, kira awak nih nikah khitbah ker? :B

    btw, semoga kekal sampai bila2 yee, jadi wife yg mithali..

    ReplyDelete
  94. Seronoknya..Barakallahulakuma
    Moga awak dan pasangan bahagia hingga ke syurga :)Ameen ya rabb

    ReplyDelete
  95. awk , ada kwn post blog awk ni kat fb . kt pn buka laa kn. OMG OMG ! sgt indah bebeh. semoga kekal. kt pn ada plan mcm awk ni sume. lps abes fast track nk together then ikut dia teman dia abes dip kat penang. tp tah laa. skng pn hbgn terumbg-ambing. again, slmt berbahagia. jd isteri yg solehah :)

    ReplyDelete
  96. Mira ! tahniah darlaa . dah tak boleh dah kite gaduh2 syg mcm dulu kann. Btw, kirim salam muhsin yaa . Nnti bile kite balik, kite cari ualls okayy . much love !

    AL

    ReplyDelete
  97. princess diaries, doakan kami ea :)

    c.m.a, thanks kak :D

    cintatulip, its okay dear. maybe Allah dah rancang something much better than what u are expected. sabar ea :)

    syerah, terima kasih. yupp. tanggungjawab besar. insya Allah. doakan mira ea :)

    ReplyDelete
  98. atira ahmad, oh. ea ke ? heee anyway, thanks dear :) aminnn.

    princess feyqa, alhamdulillah. owh. takpe laa. belum ada rezeki tu. setiap yang berlaku kan ada hikmahnyaa..

    ReplyDelete
  99. mira hana, insya Allah. mira doakan :)

    anonymous, alhamdulillah. i dont think that my entry was so awesome as u said. just thanks for reading mine yeah :)

    aksara, agree very2 much with you :) insya Allah. buat benda baik Allah akan permudahkan :D

    ReplyDelete
  100. diba latif, kak.thanks yupp! ye2. mira ada penah terbaca entry akak tu before this. tak sangka akk boleh singgah plak dekat blog ni :) anyway kak, mira agree 100% dengan semua yang akak ckp. insya Allah. semoga Allah merahmati keluarga akak. aminnn :) doakan mira juga ea :D

    ReplyDelete
  101. rahimah, yuupp. thanks doakan :)

    nedhamzah, thanks ea.

    ReplyDelete
  102. sentap bace..rase nak akwen awal pon ye gak tapi tade calon..jodoh belom smpai lagi..kite same matrik..:) tapi tak pernah kenal kamu..

    ReplyDelete
  103. maaf, mira terlalu busy skarang. tak sempat untuk reply one by one komen. anyway, thanks for the wish, and thank for being very veryyy supportive guys! thanks :) may Allah bless all of you. insya Allah.

    ReplyDelete
  104. Assalammualikum mira.

    Barakallah. Mira, ika also ex-KMNS. kita sama batch tapi ika tak pernah perasan Mira.Sorry for that. Tahniah mira. Semoga kekal hingga ke akhir ayat. Serious rasa nak menangis baca story mira ni. Penuh dengan jalan Allah yang diredhai.
    Selamat pengantin baru :)

    ReplyDelete
  105. ya allah.....tahniah dik....wlpn mude xpe jnji bhgie...mcm kwn akk pon kwn mude gak....pas spm aw..ank dah 2 da...moge2 adk pon dpt ank yg comey2 ye....hehehe :)

    ReplyDelete
  106. ya allah....tahniah dik....kawin awal ni mmg bgs pon....untung adk aw....kwn akk pon kawin awal gak pas spm g....skung dah ank 2 da...hehehe...moge2 adk pon dpt ank yg comey2 n bhgie sllu..amin :)

    ReplyDelete
  107. Mira dan Muhsin. Barakallahulakuma. InsyaALLAH.. =) Boleh cari satu dlm seribu org yg KUAt mcm korang untuk terus masuk ke gerbang perkahwinan. Sungguh.. Moga rahmat dan barakah sentiasa bersama korang..=)

    ReplyDelete
  108. wah ! congrates ! semoga berjaya jdikmbini solehah dn student ye...
    sy suke song nih ..
    em..
    cousin sy bg entri nih kt gf diaa wo0...
    em..harap2 semua peroleh kebahagiiaan..ameenn~

    ReplyDelete
  109. taniah..
    semoga Allah memberkati awak dan suami.

    ReplyDelete
  110. ana sgt jeles..rse cam nak jgk..kalau la family ana sme dgn u..best nyer..tahniah..moga bahagia ke akhir hayat

    ReplyDelete
  111. Bestnye... Sweet... Kira kte ne sma umo la.... sy pun lepasan matriks jugak.. hehe.. kalo la sy dpt jd mcm awak.. tp btul ckp awak, ja kwen ni bkn sng2... xpe, sy pun sma mcm awk, tme sma2 stdy gn dia kt mtrik... i hopeending stry bhgia InsyaAllah mcm awk la.. x la mbh dose... Tp ingt nk tggu hbskan dgree dlu... :) Smga bbhgia mira....

    ReplyDelete
  112. alhamdulillah. semoga panjang jodoh murah rezeki :).

    ReplyDelete
  113. subhanallah! nampak sangat best~ heeee. tahniah mira!

    ReplyDelete
  114. ohh, such a brave girl :))
    semoga berkekalan *ameen* and.and.and selamat pengantin baru awak! :DD

    ReplyDelete
  115. so sweet.! first time tgk blog nih,kwn post..rse cm nk kawen awl lak,haha..smoge bhagie k :)

    ReplyDelete
  116. barakallahu lakuma..!
    suke reason mira kawen awal sbb nk jaga tuntutan syriat.. y len pon boleh contohi Myra...

    ReplyDelete
  117. waaaaaaaaaaaaa..
    tahniah yerk..
    terharu bace entry niyh..
    nk ngis je rase..
    all de best owkey...
    (^^,)

    ReplyDelete
  118. subhanallah...sy menangis bace entry ini...tamabh sebak bile tengok gambar...rezeki kamu dapat keluarga macam tu...rezeki kamu dapat kawin awal...sy berharap dapat seperti apa yang kamu dapat...tapi segala2nya di tangan Allah s.w.t....

    selamat pengantin baru ..semoga kekal hingga ke akhir hayat..amin

    ReplyDelete
  119. sweet...selamat pengantin baru!! semoga bahagia hendaknye...amin...^_^

    ReplyDelete
  120. nice.. semoga berbahagia selamanya..

    ReplyDelete
  121. Salam, Mira..

    Baru lepas bace blog mira, kebetulan ada kwn bagi link blog mira ni..Sebelum terlambat, tahniah buat Mira dan Muhsin, serius sangat sweet korang. Akak doakan semoga rumah tangga yang dibina Mira dan Muhsin berkekalan ye. Selamat Pengantin Baru.. :) Mira sangat matang :)) btw, kita dari matriks yang sama.. Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  122. alhamdulillah.....
    alangkah baiknya jika saya dapa ikut jejak langkah awak....

    apa2pun tahnih awak.. semoga berkekalan sampai bila2

    ReplyDelete
  123. assalammualaikum myra..
    we don't know each other, but I just wanna say,
    I admired ur courage...
    may your wedding will always be filled with barakah and happiness from the almighty.. InSYAaLLah :)

    ReplyDelete
  124. ada kwn saya pon kwn saya pon kwin awal gak, tpi time umur 17 thn.. congratulation 2 U.and your family. semoga menjalani rumah tangga dgn bahagia nyaa.

    ReplyDelete
  125. Subhanallah.... My friend sent me this link.
    Bila baca rasa macam.. Wah... baguslah!
    Saya doakan hubungan kamu berkekalan sehingga ke syurga... :)

    ReplyDelete
  126. CONGRATS DEAR ^___^
    SEMOGA BERBAHAGIA SMPAI AKHIR HAYAT...

    ReplyDelete
  127. skali lagi kt entry nie..Hmmm... bgus la klu pmly suma pham pe yg kite pk n pe yg kte inginkn kn.. nikah nie adalah pekara yang baik.. dan sesiapa yg bernikah maka dy telah menyempurnakan separuh iman..( klu x silap penah terbaca ) erm cmpai sekarang kami mncari jln moga di permudahkn urusan ntk jd seperti mira gk.. walaupon kami stdy bukan satu tmpat pe suma..ea mmg kte bwu 19.. tp x salah kn klu nikah awl skali pon kn..sekali lagi ble bce entry nie..jlous sgt cz dah lama gk kami pon..erm nk sgt ble nikah nty jd pasangn yg terbaik di sisi Allah... moga kalian bahagia ea.. salam ziarah alfieyra.blogspot.com +_=

    ReplyDelete
  128. Congratz to both of u. Sebelum terlambat, Selamat Pengantin Baru.. :) Semoga perkahwinan yang dibina kekal selamanya~ Aminn...

    ReplyDelete
  129. Ramai org asyik terpikir apa org akan ckp..tapi jarang nak fikir apa Allah akan cakap..klu nak ikut apa yg org ckp meranalah kita..salam perkenalan..tahniah ye..sy mmg sokong sgt kahwin awal ni..byk kebaikan drpd keburukan..sy pun org kota tinggi..x sgke satu kg rupenye..hehe..

    ReplyDelete
  130. Tahniah mira..semoga perkahwinan mira n suami dberkati Allah s.w.t n kekal hingga ke akhir hayat..:)

    ReplyDelete
  131. alhamdulilah.
    jealous lah jugak.baru 19 dah kawin.
    takde dosa couple lagi nak fikir.
    btw.tahniah ya.
    ;)

    ReplyDelete
  132. tahniah... excitednye baca! hehe~ mohon share.. hehe

    ReplyDelete
  133. alhamdulillah...tahniah kerna bergelar isteri..semoga perkahwinan ini dapat dikekalkan sehingga ke akhir hayat kelak..just a simple word from me..hadapi segala cabaran dalam ranjau kehidupan ini bersama nescaya bahagia selamanya..amin..

    ReplyDelete
  134. Mira you sangat lah berani...at first when i read your blog title i was so shocked!!! like what?? 19 years old and dah kahwin?? but after i read through the panjang lebar story and i realized that seronoknya kita dapat live together with our loved one without risaukan about maksiat, because dah jadi pasangan ngan yang halah... auwwww ur story is so sweet. btw, congratulations on your wedding. please continue blogging i really want to follow this sweet story... i feel like i am reading a fairy tale but the real world fairy tale.. Mira & Muhsin you guys are so sweet :)

    ReplyDelete
  135. tahniah.. akak sokong kamu.. moga rumah tangga kamu kekal ke hujung nyawa.. dugaan dlm berumah tangga ni mcm2..kita kena la sabar.. dugaan bercinta ni lg la.. kadang2 ada y ketiga y sentiasa akn menghasut anak cucu adam untuk melakukan kemungkaran.. mohon share ye..

    ReplyDelete
  136. nak nges bce nie..best nyerr kalo saye dpt jugak..waaa..seyes..kalo berkapel ni byk dose dah buat..tp..tu lah..my parent tak mcm yours.. congrate! rajinrajin folo blog ni http://kotaktisuoren.blogspot.com/

    ReplyDelete
  137. semoga perkahwinan yg terikat berkekalan sehingga akhir hayat....
    selamat bertugas

    ReplyDelete
  138. salam mira. :)

    seronok.rasa nak menanges bila bace entry ni.
    sebak..bestnnya kan.dapat kawen awal..selamat pengantin baru buat mira dan mohsin. semoga berbahagia korang ye ye.amin.

    ReplyDelete
  139. untunglaaaa...heheh.....tahniah...congratulations.semoga berbahagia di samping imam tercinta....semoga dilimpahi dengan zuriat yang soleh dan solehah.... -----> sye jelez...heheh...congrats once again! barakallahulakuma!

    ReplyDelete
  140. sonoknyer sye bce ksh hdup mira sblm brkhwin...
    sye stju sgt2 dgn kptsn yg mira buat..
    sye bce cite mira tdi rse cm nk nangis
    trharu giler..:)

    ReplyDelete
  141. wahh..tahniah mira! semoga kekal hingga ke akhir hayat..amin.. :)

    ReplyDelete
  142. Barakallah..
    semoga bahagia hingga Syurga.

    ReplyDelete
  143. congrats n Selamat Pengantin Baru
    semoga bahagia hingga ke akhir hayat :)

    ReplyDelete
  144. alhamdulillah..semoga kekal smpiy bila2..may allah bless both of u..

    ReplyDelete
  145. salam. just nak ucapkn congratez. bestnye dpt kawin awl..sy kne tnggu smpai abes bljr dulu bru boleh. tu pon lau ade jodoh la. doakn sy cpat kawen jgk eh ?

    ReplyDelete
  146. hehe sy ex kmns gak! papepun tahniah sesgt!!!

    ReplyDelete
  147. pergh, jarang jume org mcm nih..terbaik.. :) nk bercinte kawen je.. pahale dapat..salute a sis!

    ReplyDelete
  148. perghhh...terbaek!!masha allah...baraka allah...

    ReplyDelete
  149. wahh!!
    best sgt baca!!
    nak kawin jgk!!!!!!
    haha

    ReplyDelete
  150. congrate mira, and also muhsin.walaupun kita takkenal,tapi saya kenal hakim,adik mira. btw, im very happy bila baca statement ni..sedih pun ada gak..:).tahniah! nt majlis jemput la.:)..hope korg bahagia..dunia akhirat..

    ReplyDelete
  151. tahniah :) semoga bahagia sampai ke akhir hayat. :) banyakkan bersabar dengan dugaan mendatang. :)

    ReplyDelete
  152. congrate mira, and also muhsin..walaupun kita tak kenal kan, but im very happy bila baca statement mira ni..sedih pun ada..terharunye..tahniah korg..semoga bahagia and kekal dunia akhirat..

    ReplyDelete
  153. subhanallah..sy kagum dgn awk..smoga jdoh korang bekekalan..tahniah..untung awk..doakan jdoh sy juga..amin..:-)

    ReplyDelete
  154. tahniah kak :) semoga bekekalan tw .i'm impresed!

    ReplyDelete
  155. Ya Allah. Awak realisasikan impian yang akak nak kecapi sejak dulu. Akak dah 8tahun dengan bf akak. Macam awak cakap, jumpa je buat dosa, pegang pegang tangan semua tu. Bukan akak takmahu kahwin,hati kakak ni , Ya Allah, nak sangat. Dia lah orang yang akak jumpa dalam mimpi, jumpa dalam solat akak. Akak begitu serius nak kahwin tapi tiada siapa percaya akak, mungkin perangai akak ni.


    Akak, sebak baca kisah mira. Indahnya perkahwinan tu bila direstui parent, lagi indahnya dengan orang yang tercinta. Moga moga kekal hingga akhir hayat. Moga moga dia dapat bimbing Mira ke Jalan Allah. Tahniah mira.

    ReplyDelete
  156. Jalan yang terbaik... semoga berkekalan sehingga ke syurga... :)

    ReplyDelete
  157. salam
    saye mungkin x kenal awak..
    but u make me realised smthng..nway slamat pengantin baru smoga bhgia ke anak cucu ^.^

    ReplyDelete
  158. great and be thankful to Allah for all His blessings upon u two... aq sronok dgr cter korg even aq bru je knal korg (unofficially).. hehe. jgn lupekan janji korg kt org2 sekeliling korg (especially family k?) dan aq nk korg bjaye dgn sume perancangan utk rumah tangga korg.. all the best.. with love. SHARK...

    ReplyDelete
  159. tahniah ye mira.. moga berbahagia sampai ke syurga.. ;)

    ReplyDelete
  160. Akhir nya, jumpa gak satu pasangan yg menyokong khitbah skg..alhamdullilah, moga dimurahkan rezeki dan dikurniakan zuriat yg soleh/ah..

    ReplyDelete
  161. tahniah mira.....smoga berbahagi....first bce entry ni mcm perasaan hadir....bgus apa y mira buat...akak mntak mf cz share entry mira kt fb....sbgai rujukan org len....smoga rmai y berfikiran cam mira..

    ReplyDelete
  162. besar tanguungjawab ni. bagus lah korang! semoga berkekalan, semoga tabah menghadapi hidup ini berdua.

    mudah2an Allah permudahkan urusan korang berdua. InsyaAllah. Aminn. study rajin2, nanti dapat kerja elok2 lagi senang hidup korang. jgn lupa parents yang sangat supportive tu! be thankful to them :))

    ReplyDelete
  163. what more can i say~congrats dah jadi isteri org...got this link from a friend,im really respect n impress with u guys...berani kot kawin awl~hahaha,we both at the same age 9teen..tp i still macam budak2 lg xlepas kut nk kawin :p
    wlaupun kita xkenal saya doakan mira n hubby bahagia selalu,jadi isteri yg solehah n mira mesti byk sabar~

    p/s:doakan saya cepat berjumpa jodoh jugak~hehehe :P

    ReplyDelete
  164. tahniah~ bahagia baca post ni :')

    ReplyDelete
  165. tahniah..
    smoga bahagia di dunia n akhirat..
    hepy always...
    serius mcm xpcye...
    tp lau da jdoh :)

    ReplyDelete
  166. Barakallahu lakuma...

    Perfect decision....terasa nk kawin awl gak lah...amin

    ReplyDelete
  167. mydear mira, sy xknl mira. tbaca blog mira dr post kawan. btw, touching bce entry ni. Alhamdulillah. Beryukur sebab takde apa2 halangan dalam mndirikn rumah tgga mira. semoga berkekalan hingga syurga dear :')

    ReplyDelete
  168. seriusly teruaj gan crita mira...mira comel cgt....

    ReplyDelete
  169. Congrats.May Allah bless both of you:)

    ReplyDelete
  170. tahnaiah..
    smoga jdoh kalian berkekalan..
    serius,sy kgum dgn awk..
    hope u 'll happy always beside him
    till the end..insyaallah =)

    ReplyDelete
  171. Lahirkan PAHLAWAN2 penegak ISLAM lagi!!!

    ReplyDelete
  172. thniah yerk...smga sy pnya jln cter sme dgn kmu...sweet sgt.....

    ReplyDelete
  173. wah~~i respect u...love this blog(^_^)setuju sngt dgn this marriage~~

    ReplyDelete
  174. ne laguu ape?? ngee =)

    ReplyDelete
  175. ya Allah, senyum je baca ni, nak menanges tahu! happy tgok org lain bahagia. smoga sy pun dpt kabahagian, amin. semoga bhgia ye, mira dn muhsin ;)

    ReplyDelete
  176. tahniah isteri kawan kuliah ku,,,,,moga tiang masjid yg dibina ini berkekalan hingga ke akhir hayat....kirim salam kat muhsin,,,haha,,,,,

    ReplyDelete

..