Sunday, September 18, 2011

Seminggu di UNIMAS :)

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah. mira masih lagi dipanjangkan umur untuk menulis di sini. lama dah tak menulis dekat sini. almaklumlah, nama pun undergraduate student. heee busynyee bukan main. ditambah lagi dengan Majlis Aluan Pelajar (MAP) yang berlangsung selama seminggu. I hate that MAP. penat laa. nama pun orientasi kan. lotih bona kami. hukhuk

mira nak story pengalaman yang berlaku masa di airport. flight mira pagi pukul 7.00am. 5 September 2011. we arrived senai around 6.00am. tapi stop jap kat masjid solat subuh. gitu gini dah dekat kol 6.25am sampai. kitorang ni first time guna booking online. my mom ingat kena naik pejabat tukar tok dapatkan tiket yang asal.rupanya takpayah. terus check in je. okay. dekat situ je dah makan masa. then, kitorang nak check-in laa. tetibe dia cakap dah tak boleh. sebab nak masuk at least 45 minutes before. haaa, sentap gilaa rasa. dah la pagi2 jadi hal cm gini. masing2 bengang je. dah tu, dia cakap tak boleh buat apa. okay. fine. mira pun rasa nak nangis je.   duit yang dah beli tiket firefly untuk pergi, maka kira beennnn laa RM3000++. ya Allah. kalau bagi mira buat shopping tu :p sempat lagi. haha masa tu mira terfikir, adakah ini petunjuk Allah aku tak payah pergi sarawak and tak payah berpisah dengan suamiku. heeeeee alangkah bahagianya kalau betul. huhu so, nak tak nak kitorang terpaksa cari tiket lain. nasib baik ada air asia. pukul 12.30pm. beli je laa. habis lagi RM3000++. kesian ayah. sorry ayah...i just wondering, macam mana orang yang kurang berada tu kena mcm mira. mesti sangat2 kesian...

then, dari pukul 7.30am tu sampai laa pukul 11.00 am kitorang dok kat kafe tu. sempat laa habiskan masa dengan cik abang tu lagi. haha sukaaa sukaaa. okay. masa dah masuk bahagian imigresen, ni laa saatnya. saat perpisahan. masa tu muhsin salam2 semua dengan  semua keluarga mira. then, the last one is me. ya Allah. nak nangis. tapi mira tak nangis. nak nampak kuat depan dia.haha padahal. nak peluk, tapi segan. ramai sgt org dekat depan tu. the last part of us was dia cium pipi mira and dahi mira. i was like..tak nak pergi.....pleaseee..sedihh gila2. kitorang dari form 1 sama. tak pernah pisah. matriks sama. tiba u yang lain. hurm ni first time kitorang jauh. sangatttt jauhh...lepas kahwin tu, hampir 24/7 kitorang sama. pergi mana2 sama. tiba2 kena jauh. siyessss sentap habis :'(

masa sampai tu, terus pergi hotel. kat sini biasa laa. jalan2, shopping barang dan lain2. haha okay, nak story masa masuk unimas. first day, mira tak pernah taw yang waktu dekat Sarawak dengan semenanjung berbeza. maybe ramai gak yang tak tahu kan ? heee dekat Sarawak waktu solat dia setengah jam awal. lebih kurang gitu laa. subuh kol 6.30am dah habis. sebab 6.30am dah terang benderang korang taw? makk aihh. terkezutt den. kalau kat semenanjung, ntah2 sume tidur lagi :P haha around 7.30am, kitorang dah gerak ke UNIMAS. tempah sebuah teksi dan dikenakan bayaran RM60. layan je laa. sampai2 kaunter belum open pun. huhu kitorang sampai dalam pukul 8.00am. dekat je Airport Kuching dengan unimas rupanya. masa sampai je Sakura, ada sorang kakak ni tny dari mana, fakulti mana semua. then, dia cakap Fakulti Sains dan Teknologi Sumber(FSTS) depan mata adik ni je. mira rasa nak gelak2 dalam hati. gilaa dekat dengan kolej. haha 5 minit pun tak sampai :P dan mira dapat Kolej A. dalam 8.30am da setel. dapat masuk bilik. dapat aras 1 :) hee alhamdulillah. tak dpt tinggi2. masuk2 je mira dah dapat 2 orang housemate. 2dua chinese.and dua2 budak Kuching and diorang schoolmates. da jumpa diorang masa pendaftaran sebelum tu. kira kenal2 la jugak. huhu speaking seyh. adoi. mira pun bedal la speaking dgn budak dua org tu. ntah dia paham tak paham je. haha then, masuk lagi 2 orang. depa 2 orang ni dak asasi unimas. so, kira expert gila la pasal unimas. dia dua orang ni pun geng. sudah. mira sensorang je takdak kawan. sadiss. i'm waiting for my roomate. but sedih gilee. takde org pun masuk sampai laa orientasi malam tu dah start. so, mira geng dengan 2 orang budak asasi tu je laa. diorang punye geng plak tak macam besar kat sini. segan gilee. haha geng depa je yang sakura ni ada dalam 10 orang gak. at last, mira sendiri jugak la even dgn diorang. segan. haha

seriously, mira homesick dekat sini. sebelum ni pergi matrik, first time pisah dengan family pun tak penah homesick. maybe masa tu ada muhsin jaga kat sana. tapi kali ni, mama ayah takde, muhsin takde, sorang member yang kenal pun takde. tak mcm syahdu plak. everything new here. kira mcm hidup dekat era lain plak. sbb tak kenal sapa2. huhu seminggu tu menangiss aje kejenyaa taw. haha selalu dok mesej hubby mira, then, nangis lagi. masa solat la paling hebat melalak. haha rinduu, sedihh, rasa lonely sgt2, and ntah ape2 je la mira rasa. cik abang sy tu pun homesick. haha tapi takdo la nangis cm mira. hee kitorang tak penah pisah. sekali pisah, mcm gini la jadinyaa. now baru taw, mcm ni rupanya perasaan homesick. heee dulu punya la dok kutuk roomate tu homesick. haha kan dah kene batang hidung sendiri :P hari kedua mira dah dpt roomate. tapi tak rapat dengan dia sangat. sbb dia ada kawan jugak kat sini. so, bnyk aktiviti dia tak dgn mira la. oh, ye mira dpt roomate orang miri, sarawak :) urmm dah dalam seminggu tu, dah boleh get in dengan dak2 asasi tu, alhamdulillah, takde la sunyi sangat. kira kawan2 mira semua dak2 asasi unimas last year. haha dan depa semua ni pembaca blog mira. so, konklusinya, mcm2 laa mira kena interview. hahaa dapat secara LIFE.. haha

aktiviti orientasi, for me. takdak 1 pun yang best. hampeh. semua bosannnnnnn -.- huhu so, seminggu tu dok la me 'lagha' kan diri. heee korang view je la gambar2 yang ada eh. tak bnyk pun gambar. sebab mira segan. haha kalau my geng, dah lama dah memang sampai muntah2 bergambar. haha tempat orang, kena behave sikit :P dekat sini mira bnyk diam. terasa nak jadi pendiam pulak. haha lagipun dah jadi bini orang, tak boleh buat gaya mcm orang bujang. teeheee :)

oh, ya. dekat unimas ni. ada 1 dewan konvokesyen baru siap. dan kitorang punya MAP banyak buat dekat dewan yang diberi nama Detar Putra. semua orang dok la cakap awk semua beruntung sebab awk semua generasi pertama yang merasmikan Detar Putra. i think 10 orang berucap, 10 orang cakap benda yang sama. haha tapi siyes, detar putra sangat besar. ada 3 tingkat. dan tingkat 3 sgt2 curam. dan mira gayat. huh! duduk atas tu rasa nak tergolek ke bawah je. haha dok la berpeluk je ngan orang sebelah. takut punye pasal :P siyes korang akan rasa tak selamat bila duduk situ. huhu

 dari kiri : ayu, anis, yana and dayah :)

 ayu and yana. dua2 mek kelate :D

 location : detar putra :)

 ni la semua budak2 asasi unimas tu :) 

 jambatan cinta a.k.a jambatan maut..huhu

 detar putra :)

 this is CAIS a.k.a library :)

pemandangan CAIS dari jauh :D 

alhamdulillah. dah dapat jejak dah library besarrrr ni. hee

pintu masuk kampus timur :D 

welcome to UNIMAS :D

kelas mira dah start isnin hari tu. dapat jadual tok fakulti. tapi kitorang kena daftar subjek semua. serious pening kepala -.-" ntah apa2 je kot. haihh. layan je laa. so far, dah seminggu ni, jadual masih kelam kabut. haha hope so, everything going to be fine here. to my hubby too, hari2 dia ngadu mcm2. semoga Allah permudahkan segala urusan awak ea sayang.insya Allah.

p/s: saya online guna wi-fi Sakura. laju nakk. heee kolej lain belum ada. jangan jeles :P

thats all. banyak lagi nk story. tapi later laa. hee Assalamualaikum.

7 comments:

  1. Mira. i ada sorg kwn same course dgn you dekat unimas:)

    ReplyDelete
  2. bestnya...nk g sana jugak lah...hehe

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah semoga M&M sentiasa bahagia dengan rahmat Allah :)

    ReplyDelete
  4. memng homesick jauh2...tp cari ilmu...kn3..~

    ReplyDelete
  5. as salam kak mira. tumpang tnya, apa subjects dlm course zoology dn apa kelayakan untk dapat zoology?

    ReplyDelete

..