Sunday, November 20, 2011

Bicara seorang suami :)

Assalamualaikum :) 
Ini kali pertama aku m’geluarkn artikel dlm blog ni..


Aku Mohd Muhsin Bin Roslan..suami kpd Nur Amirah Binti Hasane..aku x arif dlm bidg penulisn kreatif ni mcm isteri aku yg comey tu(sje nk wt dy t’snym,snym itu sedekah sygku)..

First aku nk jwb soalan dr kwn2 d fb..mcm mane aku ckp ngn parent yg aku nk kawen..actually aku juz ckp time odw dyorg hntr aku ke matrk..seng je ckp “umi abi,alang nk kawen ngn mira pas mtrk,family mira yg cdgkn n bb nafkah tu sume ktorg redha”..tp yg t’kjt nya abi bg jwpn slumber je “pd abi bgs la mcm tu”..mati2 pk dyorg akan t’kjt or tbe2 brake emergency ke..haha tp itu la parent aku..ape yg mereka pk aku xtahu tp mgkn mereka pd aku mereka pk tntg agama yg perlu dijge,redha Allah yg perlu dikejar,n mereka sygkn ank mereka ni xsngp tgk ank mereka trus2 dpt dosa kering..n tu je yg aku ckp kt parent aku..alhamdulilah xsgka mcm gitu mudh Allah bantu niat baek kami utk bersatu, dpt parents yg sgt memahami..

So abez je mtrk kami msh b’pk ptt x kawen awl sume(mane xpk,ni tntg ms dpn)..tu yg dok pk then lama2 isteri aku ckp elok la kami kawen awl..pastu dy ckp kt parent dy mcm yg dy cte before ni.. aku pun ckp je kt umi abi nk kawen..tu surh umi abi g merisik..tp actually bkn merisik kot cz aku pun join skaki cz ad bnda nk bncg lg utk p’jlsn bia d ms hdpn xjd pape..so simple..dan kami sebok2kn diri dgn p’siapn mental n fizikal utk mjls kami..tp tu la,xde la sume bnda aku wt sume owg sokg..ad la yg kurg b’setuju dgn plan ktorg tp pd aku yg penting kami dah dapat restu ibu bapa, so apa orang nak ckp just ignore that..cme kena dgr la jugak ape org nak ckp supaya boleh ambk langkah berjaga2 untuk elak ape yang mereka pk buruk tentang kawen awal ni..so insya Allah perkahwinan ini berkekalan hingga ke syurga and diredai Allah..amin..

Waktu nk kawen tu pun ad la yg m’bantu mcm fmily belah abi byk jgk sponsor..bj kawen nya,hantarn nya..actually kami plan xnk sume ni,tp ada ckp xsdp la dtg rumah owg tgn kosg..so tu yg ad la sedikt hntrn..so thanx utk kaum kerabat ku yg m’sponsor..hee n trima kasih kpd kaum keluarga belah abi n umi yg hadir memeriahkn mjls kami..smoga  hdp mereka d berkati Allah..amin…

So yg nk cte ni ms mjls b’langsung..time pg tu dh mula rase dedor tu..tp msh cool..xnk la owg tahu aku dh cuak..pas zuhur ad la sdkt kes yg t’jd..hee so t’pkse bncg ngn umi abi sume..so setel..than ad lg mslh cz den xde pngapit plak..ape2 je yg jd..haha mula2 umi aku pelawa kt kazen aku(kazen sehdp je..mati kubur sndri2)..hee tp dy xnk..pastu surh pak teh aku plak..dy pun sgn je..last umi ckp “xpela bia bang cik yg jd pngapit alang..tp jgn bgtahu dy”..tp 10mint pastu tbe angah aku ckp dy nk jd pngapit..cun la angah,syg angah lebih la mcm ni..hee so pas siap2 sume kami pun trus b’gerak ke tmpt kejadian..time smpai uma p’gntin pmpn,ad lg kes..cincin kawen tgl kt uma plak..t’pkse la akak siti n pak cik fuad n mak cik nor blik rumah ambk cincin(tq akak n pakcik makcik,maaf m’yusahkn)..yg ktorg sume msuk je..owh tidak,sesungguhnya aku nevess..pas msuk n dok tu,tgu la tok imam dtg..imam yg dtg tu rupa nya geng abi..so okey la..slumber je...time akad nak dimulakan, imam tu baca mcm2 la.. n aku kena perbaharui syahadah sume..okay la..ble nak mula, aku dh mula telan air liur..kata tok imam " adk nak minum air dulu x??"...heee nmpk sgt ke aku cuak..so, bermula la dengan bismillah, aku sambut ijab tok imam dengan "aku terima nikahnya Nur Amirah Binti Hasane dengan mas kahwin RM22.50 tunai dan kami sah bergelar suami isteri. rasa mcm nak wat sujud syukur je time tu. ( wahai sygku, kini kita telah bersatu dengan ikatan yang suci)..tu la, cuak2 pun sekali je dah lepas...alhamdulillah..bangga jgk la cz smlmnya dh bnyk berlatih dengan pak cik aziz..tq cik aziz...jasamu ku kenang..heee pastu dismbung dengan bacaan taklik n pesanan dari parents kami..

So dr cte t’sebut dpt la d simpulkn bhawa mjls kawen aku ni byk memerlukan bantuan sume org..thanx sgt2 kpd kaum kerabat n ahli keluarga ku..jasa mu hnya Allah yg dpt m’blsnya..memg kawen awl ni bkn bnda yg mudah nk d lakukn tp aku ada mereka sume yg m’bntu..akhr kata, doakn kebahagian aku n isteri d dunia n akhirat…kami xdela hebat atau mulia tp kami cbe m’jadi yg mulia d sisi Allah..thanx utk pujian dr org rmai utk kami,tp pd aku kami hnya insan biase yg cbe m’jd lebih baek..


memanjat kesyukuran kehadrat Ilahi.
semoga aku dapat menjadi suami yang soleh di samping membimbing zaujahku menjadi isteri yang solehah :)
insya Allah..





cincin nikah buat isteriku dari duit aku sendiri :)

P/s:klu nk kawen awl, bgs la mcm 2 tp pastikn niat tu btl n iltizam tu mst kuat..n yg pntg minx p’tnjk Allah..

Entry ditaip oleh : Encik Mohd Muhsin bin Roslan..

Assalamualaikum.

 

36 comments:

  1. alhamdulillah, suke part
    "cincin nikah buat isteriku dari duit aku sendiri :)"

    semoga bahagia.. :)

    ReplyDelete
  2. :) sy pun na macam kamu berdua . masih otw menuju ke sana . :) semoga kalian bahagia selalu !

    ReplyDelete
  3. pnulisan suami pon da lebih kurang isteri da....:)

    ReplyDelete
  4. semoaga kekal sehingga ke syurga..i'm proud with both of u

    ReplyDelete
  5. so sweeeeet....moge kekal KEAKHIRNYE.... :D

    ReplyDelete
  6. ya ALAH,semoga kalian kekal hingga ke syurga :) rase sedih pulak,sbb btw2 bersyukur ap yg berlaku dekat kalian,ya Allah betapa hebatnye kuasanMu :')

    ReplyDelete
  7. sweet sgt cite korg..semoga korg sntiasa bhagia..

    ReplyDelete
  8. MUHsIN!!!! terbaekkkk ...hahahhaa

    ReplyDelete
  9. semoga berkekalan hingga ke akhirnya

    ReplyDelete
  10. sonoknye jdi mcm korg..
    semoga perkahwinan korg kekal smpai ke syurga hendaknya..:)

    ReplyDelete
  11. sweetnya..jaga n didik isteri awak baik2 sbb isteri nih akan membantu awak ke pintu syurga :)

    semoga sentiasa bahagia hingga akhir hayat.

    ReplyDelete
  12. "aku pun nak kawin awal gakkk!!!" teriak dalam hati...

    ReplyDelete
  13. may ALLAH bless =)
    insyaALLAH cinta sampai syurga.

    ReplyDelete
  14. congratz..hepi 4 both of u =)

    ReplyDelete
  15. sweet :) an interesting change, coming from the husband :)

    ReplyDelete
  16. Congratulatins .May GOd bless your marriage .Nadia disini tumpang bahagia and i hope one day i will be like both of you .Prays for our happiness ;)Selamat pengantin baru .

    ReplyDelete
  17. congrats.may Allah always bless both of u.:)

    ReplyDelete
  18. both of you are so sweet ... may allah bless this relationship, always ..... :)

    ReplyDelete
  19. tahniah.. m0ga Allah jaga pernikahan kalian.. ^_^

    ReplyDelete
  20. slm..

    seronok baca ur story. nk ikt jejak langkah jgk. dh lma psg niat nk kawin awl. since sekolah mnngh lg. tp parents ckp pas abes belajar bru pk. wlhal kami blaja tmpt dekat n sllu jmpa. so ade tips x nak bgatu parents utk izinkan nikah? kami dh sepakat n rsa dh boleh pikul tggungjawab insyaALLAH. need ur opinion. TQ dear :)

    ReplyDelete
  21. subhanallah. cinta itu indah bila Allah meredhaiNya. barakallah. ku pohon doa dari kalian utk mengikuti jejak langkah kalian. amin.

    ReplyDelete
  22. semoga bahagia hingga kesyurgaaa ...
    doakan utk saya pula lepas nie :) insyaAllah ~~

    ReplyDelete
  23. ya allah smga amirah n muhsin bahagia hingga akhirnya...
    hingga ke syurga...dgn redha illahi sntiasa brsma kalian...
    trsa igin mnjejaki lngkah kalian...mudah2an ketemui yg dinanti..
    Amin Ya Robb...

    ReplyDelete
  24. sweet sangat tgk adik berdua...akak dh 23,tapi blm dapat greenlight dari mak n ayah...sempoi la abi dgn ummi adik tu... :)

    semoga bahagia hendaknya....

    ReplyDelete
  25. alhamdulilah,,semoga korg menjadi suami isteri yang baik for each other..:)amin...

    ReplyDelete
  26. rase mcm nk nangis bace entry both of you ni..akak doakan kalian semoga bahagia smpai bila2....utk muhsin, bljr elok2...dan igt adat berumah tangga ni ada pasang surut dy...jd, hadapi dgn kesabaran ok...(pndai je akak ckp..pdhal diris dri x kawen lg..haha)...good luck for both of you...=)

    ReplyDelete
  27. sweetnyer adik2 ni..syukur.semoga kalian tabah mengharungi liku2 alam rumahtangga..
    hepy both of u..

    http://norasaniey.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. terbaik la muhsin, rasa x sabaq la nk kawen awal cm hg.. hehe :D

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah....kalau niat seseorang tu betul kerana ALLAH, pasti ALLAH akan permudahkan urusannya....
    beruntung la dapat family yang boleh tolong cmtu...

    ReplyDelete
  30. ayat pendek2 sangat, penat nak bace.... penin..... hehehhe

    ReplyDelete
  31. ayat pendek2 sangat. penat nak bace... hehehehhe

    ReplyDelete
  32. classmate PPSM, UKMMay 1, 2013 at 12:55 PM

    Untunglah muhsin! :P
    Semoga korang kekal till jannah, insyaAllah! :)

    ReplyDelete

..