Thursday, November 10, 2011

Kad Nikah Pintar :)

Assalamualaikum :)

hai semua. bertemu lagi di entry kali ini. hee *rajin la pulak update kan ;p haha

okay, mira nak tanya, korang pernah dengar tak pasal kad nikah pintar tu ?? mesti most of you all tak pernah dengar kan. heee i guess cuma Johor je ada kad ni. but tak tahu la about other states kan. Kad Nikah Pintar ni diberi dalam bentuk kad pengenalan. Dekat Kad Nikah Pintar tu ada la gambar si suami dan si isteri berserta IC masing-masing di bawah gambar. tarikh berkahwin, nombor sijil, and daftar perkahwinan dekat mana. Function dia adalah bagi memudahkan pasangan untuk pergi ke mana-mana. haaa, tak payah la susah2 dok nak bawak sijil nikah yang bosa godang tu haaa. haha oh, tak silap mira cuma Johor je yang sijil nikah saiz A3. haaa, tak ke haru nak pi mana-mana bawak la sijil sebesar-besar tidak tu ;p haha so, antara alternatif yang dibuat adalah dengan memperkenalkan kad nikah pintar ini. Free ke ? tak payah la tanya. zaman sekarang kalau ada barang yang free, korang boleh wat sujud syukur ramai2. haha mesti la berbayar. RM50 untuk 2 kad. suami dapat, isteri pun dapat. heeee adil lah :)

mira kahwin 16 Julai hari tu. then, kitorang tunggu sijil nikah dalam sebulan. lepas tu, dah dapat sijil nikah baru boleh apply kad nikah pintar ni. kad nikah pintar ni pulak boleh dapat dalam masa 2 bulan. lama gak woo nak tunggu semua ni. haha mira baru je amek masa cuti mid-semester ni. excited tengok ;p haha so, lepas ni nak pi jalan memane, or g holiday mana2, dah selamat dah. tak de la, tetibe kena tangkap khalwat plak sebab tak bawak sijil nikah. haha jarang kan org dah kahwin pergi jalan2 bawak sijil nikah. haha untung ada kad nikah pintar ni :) *promote sekali ni. haha for us, kitorang wajib bawak pergi mana-mana, sebab kitorang kan 19 baru and dah married. kang ada jabatan agama islam tu dok kata kami tipu plak kalau tak bawak bukti -.-' haha

ni la kad dia..heee

muka depan. yang atas muhsin punya, yang bawah mira punya :)


muka belakang. 
kad suami and isteri beza dia dekat code di belakang ni. untuk suami S, untuk isteri I.
korang tak payah la cari, tak nmpk punyee ;p 

p/s : cuti ni enjoy je! haha tak sedar naik cuti ada 3 exam menanti. tak boleh la dah jumpa my hubby, nak spend all the time dengan dia je >.< haha hari ni kitorang plan nak study, insya Allah. haha ntah2 ada je plan lain ;p pergi air terjun ke ? :) haha sekian.

entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Hasane :)

 Assalamualaikum.

 

26 comments:

  1. haa,btwbtw,tkut t org pk len lak,yela.baru 19 thun,hihi,comel btw la :)

    ReplyDelete
  2. sooo nice nice one, puan amirahh :)
    dah beberapa kali ke blog.
    ini baru pertama kali komen..
    semoga kekal dan berbahgia..aminn :)

    ReplyDelete
  3. kebanyakan negeri kat M'sia dh amalkan kad nikah pintar ni. dah lama dahh :)

    ReplyDelete
  4. sweetnyer ader kad pintar bagai! trengganu kena buat jgk neyh. kekeke ;)

    ReplyDelete
  5. 16 julai bfday aq r time korg kawin...hehehehe

    ReplyDelete
  6. nak tanya,kad ni available kat johor je kan setakat ni?kalau kita orang Johor tapi kahwin kat tempat lain,boleh apply kad ni kan?hehe.saja nak tahu.

    ReplyDelete
  7. Semoga hubungan kamu selamanya myra , saya cemburu sangat dengan kamu

    Kan best kalau dua keluarga merestui dan kami tak perlu buat dosa lagi . semua org tahu , couple pun dah dosa , berpimpin tangan pun berdosa , Kedua-dua hati meronta-ronta untuk bersama , tapi tak ada sesiapa yang memahami . Salah kami ke ?? saya menangis memikirkan , saya rasa tak tahan dah , dah lama sangat hubungan saya dengan si dia , berapa banyak kali saya nak buat dosa?? tapi bukan rezeki saya macam kamu agaknya .

    Mungkin Allah plan kan yang lagi baik untuk saya..
    Wallahualam..

    salam

    ReplyDelete
  8. Tahniah mira. Both of you comel and sweet sgt. Usia yg muda dah mendirikan rumah tangga. Hope KEKAL hingga akhir hayat.

    ReplyDelete
  9. Tahniah dah dapat kad kahwin mira :) ....
    suka sangat tengok korang berdoa...
    semoga bahagia senantiasa...
    good luck for exam k, mira..
    btw, mira..kad pintar yg mira ckp ni, sbnrnye semua negeri ada...cuma bezanya pada warne..setiap negeri ada warna kad yang berlainan :))

    ReplyDelete
  10. semoga mahligai y dibina berkekalan...(^^)

    ReplyDelete
  11. salam. saya setuju dengan ANONYMOUS yg komen pd 11 nov jam 1.19pm tu.

    Saya Yaya. Saya pn dh lame kapel ngan bf sy. sy degree tp bf sy diploma je. tp die dh keje. dh ade kete. sume tu xde msalah. family belah die pn ok. baik sgt ngn sy.

    Saya dah bgtau parents saya psal die. tp parents saya cakap "carilah yang setaraf". Padahal dorang x kenal lagi sape bf saya tu. Dorang cume buat andaian je.

    Jujur saya cakap, saya cemburu dengan Myra. Saya baru 20 tahun. Bf saya 23 tahun. kitorang dh hampir 4 tahun kenal. Saya sejujurnya nak sumenye jadi halal dan sah. Takkanla kita nak kluar brdua tanpa ikatan yang sah.

    Saya sedih sgt. Skrg ni cume tunggu jawapan dari pihak saya je. Saya nak sumenye menjadi sah. Saya nak bersama dengan dia sepanjang masa. Myra, tolongla saya. ape patut saya lakukan?? kalau xdapat nikah dengan die dalam waktu sekarang pun xpe. Asalkan saya nak parents saya terima dia. :((((

    ReplyDelete
  12. samalah kita , tapi mak lelaki ni tak suka saya . and parents dorang dah divorce . Dia duduk dengan mak dia . hmm . Mak saya pulakk dia memang akan on je kalau pihak boy saya ni hantar meminang , sebab mak kita tahu and kenal . Lelaki yang kita pilih ni pandai , matang , baik and boleh bimbing saya . tapi mak dia yang tak suka saya . jadi nak buat macamana .

    kadang2 pelik dengan ibu bapa yang halang benor anak nak kahwin awal . memang lah dia sayang anak , tapi dia lagi sanggup anak dia buat dosa daripada kahwin awal yang bermakna "telah menyempurnakan separuh iman " .
    tak faham betul .

    ReplyDelete
  13. kenapa parents awak tak terima dia ?

    ReplyDelete
  14. saye pon kawen awal jgk..saye kwen umo 16thn n skrg dh ade ank sorng..sbnrnye xde ape2 mslh pon kawen awl nie..biasalh lau gdh2 2..mse bcnte pon ade gdh2 jgk kn..

    ReplyDelete
  15. saye pon pkai kad nikah mcm nie,tp laen ckit jew..mmg sng tuk kte bw kemana2..

    ReplyDelete
  16. anonymous, tu lah pasal :)

    ayuyuu, heee anyway, thanks for reading yupp!

    wajihah, oh, i see. hee sbb tak taw negeri lain mcm mana kan. heee

    ReplyDelete
  17. fasyue, ntah2 terengganu dah ada jugak kot. heee

    anonymous, oh. okayy :)

    cik puan hongki, gedik la ! haha

    ReplyDelete
  18. amira sakinah sulaiman, mira ni pun sama. masa kursus kahwin baru taw ada kad pintar.heee

    ina nadia, rasanya semua boleh apply kot.

    melati_jelita, oh. i seee. hee mcm semua negeri ada je ni. hee

    ReplyDelete
  19. anonymous, banyak berdoa pada Allah dear. Allah knows the best for you. jangan pernah menyerah. mungkin segala yang berlaku ada hikmahnya. be strong okayy!

    mahfuzah, insya Allah. heee :)amin..

    erin rahim, oh, ea ke ? baru mira taw. thanks bgtaw. heee

    ReplyDelete
  20. fatirah ramli, aminnn =)

    to yaya, can u add my fb ? yang first. bgtaw dekat mesej ea if possible awak yaya yang ada komen dekat blog. insya Allah mira bg nasihat apa yang patut. my simple advice for you, kan parents yaya masih tak kenal dia lagi. so, better yaya cerita tentang latar belakang dia semua. and bgtaw la, taraf doesnt important at all. yang penting agama. yaya cuba la pujuk parents yaya slow2. cuba mintak diorang kenal dulu dengan pasangan yaya tu :) if you're reading this post back, please add my fb okay :) may Allah bless you!

    ReplyDelete
  21. second anonymous, heemaaf lah. tak taw mana 1 dah ni. heee emm kenapa mak pasgn awk tak suka awk ? mest ada sebab kan ?cuba la kenal2 dulu dengan family dia. mira pun actually masih tak faham, too many parents yang menghalang niat anak2 mereka. tapi kita tak boleh nak salahkan mereka jugak, they try to think the best for us. tapi kalau anak dah jauh tersasar masih tak beri jugak, i think they got problems there. sebab ada hadith yang mengatakan, kalau dah sampai jodoh untuk anak, ibu bapa wajib kahwinkan anak mereka.

    ReplyDelete
  22. ieda, wahh. lagi awal ni. heee emm okayy dear. semoga perkahwinan yang dibina berkekalan hingga ke syurga. heee

    ReplyDelete
  23. harp2 semua negeri t'masuk Kedah ada kad nikah pintar.Senang..smoga mira dan kluarga sentiasa diberkati Illahi..

    ReplyDelete

..