Friday, December 2, 2011

Rakan zaujah yang baru dikenali :)

Assalamualaikum :)

Okay. kat sini mira nak share beberapa rakan zaujah yang baru saja mira kenal. oh, tak semua tahu maksud zaujah kan. zaujah is isteri. mira pun tak tahu sebelum ni. hahaha tu laa. last belajar bahasa arab masa darjah 6 -.-" masa darjah khas bahasa arab dapat berapa ek ? haaa, yang penting, not 1, 2 or 3. heeeee its okayy. still got some time to learn right ? :) selepas berkahwin hari tu. eh, tak payah nak hari tu sangat. dah hampir 5 bulan lepas. cepatnyaa masa berlaluuuuu..ermm mira dapat ramaii gilaaaaaaaaa kenalan baru. serious. sangat2 ramai. dah sampai kena buat second facebook tu. kalau ikutkan hati malas nak buat second fb. tapi dekat mana lagi sahabat2 ni nak memanjangkan ukhuwah. fb lagi 1 dah limit. takpe lahh. dan dalam banyak2 sahabat tu, alhamdulillah. mira dapat juga bertemu dengan beberapa orang zaujah yang baru2 juga nikah. most of them is born on '92! bestnyeeeee. ramai rupanya yang dah kahwin jugak. masa awal2 dulu, macam mira sorang2 je rasa..heee lagi2 budak UIA kan, mesti ramai. alhamdulillah. blog and fb ni jadi 1 medium untuk kita bertemu. semuanya atas izin Allah juga..

Zaujah pertama yang mira berkenalan dekat fb ialah Acha Mahfar. nama beliau lain sebenarnya. hee tapi tak tanya plak nama betul beliau siapa. hehe beliau ni famous jugak. fb beliau pun dah ada 2. heee beliau dah tak belajar tapi mempunyai perniagaan sendiri. menurut beberapa conversation mira dengan beliau di fb laa. heee beliau juga seorang model. masa ni beliau yang add mira dan berkenalan dengan mira. so, bnyk jugak la yang kami share. heeee serba sedikit tentang beliau, beliau berkahwin dengan suami beliau pada 20 November 2010. Kira Acha ni kahwin lagi awal. umur 18. hee da setahun diorang nikah. and alhamdulillah baru2 ni mira dengar acha baru je pregnant 2 bulan. semoga kandungan tu selamat. insya Allah :) yang bestnye, hari tu acha cerita, masa dia awal2 pregnancy dulu, dia okay je, but suami dia yang kena morning sickness. haha kalau time mira nnt siapa gaknye yang muntah2? hahaha kalau nak tahu lebih lanjut tentang kisah mereka, kena la tanya tuan badan sendiri ea :) mira pun tak sempat nak borak panjang lagi dengan beliau.

ni fb and blog beliau. boleh klik di situ untuk kesana :)

fb : Acha Mahfar, Acha Mahfar II

blog : Acha Mahfar

Zaujah kedua yang mira jumpa ialah Nur Sarah. Beliau ni mira jumpa sebab ada orang bagi link suruh tengok. dan mira pun add la beliau. heee so, dapatlah berkenalan dengan seorang lagi zaujah. Banyak jugak kami share. haha memang best la senang kata dapat berborak dengan orang yang sama status dengan kita. heee but she is one step ahead. she already become a mummy. hee Beliau berkahwin pada tarikh yang agak cantik. 1 Januari 2011.so, sekarang dah 11 bulan la mendirikan rumah tangga. ni pun lagi senior dari mira. heeee Beliau dan zauj beliau masih lagi belajar di Kelantan. dan baru-baru ni beliau dikurniakan seorang puteri yang comeeeelll sangat. haha ergghh. geram tgk baby! hee semoga puteri beliau menjadi pengikat kasih sayang yang jitu antara beliau dan suami. insya Allah.oh, beliau dengan zauj beliau dah kenal 7 tahun! kalah mira. haha nak tahu kisah beliau, boleh laa usha2 tuannya ea. heee

ni link fb dan blog beliau. boleh la singgah. memanjangkan ukhuwah :)

fb : Ikhlas Mencintainya

blog :  ♥‿♥ fiqralurve92 ♥‿♥ 

mira taw ramai lagi zaujah kat luar sana. tapi mira tak kenal lagi. kalau diberi keizinan oleh Allah insya Allah kita dapat berkenalan. teringin rasanya nak jumpa zaujah2 yang kahwin awal ni. heee boleh share2 story dengan mereka :) semua kisah hidup lain2. best dapat share untuk pengajaran orang lain. insya Allah. okaylah. sampai sini saja coretan untuk kali ini. mira cuma nak share tentang mereka yang bergelar isteri pada usia masih muda :) korang boleh la view blog mereka untuk tahu kisah hidup mereka dengan lebih lanjut. hee sekian.

Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :)

Assalamualaikum.

 

34 comments:

  1. sWeet lAa eNtry2 mirA....xsAbar nK tggu mirA lAk dPt bAby...:)

    ReplyDelete
  2. salam ukhwah utk mira....
    moga bahagia hgga akhir hayat..
    seronok tgk org kwen muda...
    insyaallah sy bakal menjejak langkah kalian thun depan pd usia 20 thun..
    doakan ye..
    moga slepas ni kita bole berkongsi pengalaman..:)

    ReplyDelete
  3. salam ukhwah mira....
    smoga bahagia hgga akhir hayat....
    seronok dgr org kawen muda...
    insyaallah sy juga bakal menjejak langkah kalian pd usia 20 thun 2012..
    doakan ye..
    moga kita bole berkongsi pengalaman selepas ni...:)

    ReplyDelete
  4. alynn nyzaa, haha thanks dear! alamak. cepumasnya statement tu :)

    ReplyDelete
  5. laskar mawar, salah ukhuwah.
    insya Allah. aminn. hee
    wahhh. boleh2. for sure :)
    anything to ask? feel free to ask me =)

    ReplyDelete
  6. comel je korang-korang ni!
    anyway mira, kita sebaya! ;)

    ReplyDelete
  7. Subhanallah~ May Allah bless always.. slmt berkekalan ke taman syurga..amin~

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum. thanks for those links..it makes me bukak mate luas-luas time bace dorang punye kisah.

    ReplyDelete
  9. btw, saya mintak keizinan awak utk linkkan ur blog dlm blog saya.boleh?

    ReplyDelete
  10. sronok baca cta owg yg dh kawen ni..^^

    ReplyDelete
  11. wanie mn, haha alhamdulillah. oh, sebaya? :D

    umiradaud, waalaikumussalam. welcome :) mira just nak share tentang pengalaman org kahwin muda ni. hee

    ReplyDelete
  12. mira, thanks sebab share link blog yana. Terkejut tengok followers blog yana naik mendadak macam tu...

    ReplyDelete
  13. ariana solah, my pleasure dear. kita kena saling bantu-membantu sesama Islam. lagipun tujuan yana blogging nak share pengalaman yana kan. i hope that the message that u're trying to send will get into the readers and if possible, readers boleh jadikan cerita yana sebagai pengajaran :)

    ReplyDelete
  14. bahagia tengok org kawen awl...semoga bahagia dan kekal hingga ke akhir hayat,,,,:)

    ReplyDelete
  15. nur : alhamdulillah. terima kasih :)

    aistella mrs : emm kenal from fb. yana add mira hari tu. em apa yang comel? haha

    ReplyDelete
  16. .hee.dalam rakan2 zaujah k.myra ni,
    k.mira yg mke cm kanak2 lgy.comei~

    ReplyDelete
  17. aik mana dah yana tu??

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. suka sangat entry ni, saya teringin kahwin awal tapi keluarga mungkin tak izin kan selagi tak abes belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe laa. insyaAllah perancangan Allah tu ada hikmah :) Bnykkan berdoa :D

      Delete
  20. teringin kahwin awal, tapi maybe parents tak bagi sebab tak abes belajar lagi, hmmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bnykkan doa. Mohon yg terbaik drpd Allah =) Takpe tak dpt kahwin awal, tp make sure dh persiapkan diri drpd awal :)

      Delete
  21. boleh sy minta email mira...? itu pon kalau mira x keberatan.. :)

    ReplyDelete

..