Monday, December 26, 2011

The truth.

Assalamualaikum :)


hari ni, mira nak cerita tentang isu kahwin awal. 


bismillahirrahmanirrahim. take your time to read this entry. sebab entry ni sangat panjang :)

apa yang mira cerita ni, semua based on my experiences taw. lain orang lain pengalaman dia. 


Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (akad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam.Allah SWT menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina.

nikah awal ni perlu persediaan mental dan fizikal. luar dalam kena ready. orang selalu cakap, eh, bestnya nikah. bestnya kahwin muda. tapi kena ingat, apa konsep 'best' tu ? its all about tanggungjawab, berbakti sepenuh hati dan berusaha untuk menjamin kesejahteraan rumah tangga. i'm here not to convince you all tentang kahwin awal. thats why entry ni ada. mira nak cerita good and bad effect kahwin muda. mira dah ada pengalaman, boleh la share dengan semua. insya Allah. 

yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

masa awal2 dulu isu ni dibangkitkan, mira sendiri tak yakin. tapi know what sapa yang yakinkan mira? my dad. my only ayah. ayah memang sgt tegas orangnya. mana mira tak pelik, tiba2 ayah bagi kahwin awal. again, KAHWIN AWAL. kahwin muda okay. i never expect about this. seriously. tapi ayah cuma nak syariat mira terjaga. dia pun mungkin tak berapa suka mira ber'couple' dengan muhsin. tak elok kan. lebih2 lagi bila taw kitorang mintak u yang sama. lagi la, gundah gulana rasanya beliau. so, ayah amek pendekatan ini. the best way supaya everything terjaga. syariat terjaga, akhlak, adab segalanya lah. for mama side pulak, dia sangat suka sebb ada orang jaga anak dia nanti masa dekat u. so, mama memang OKAY aje :) tapi mira ingat lagi. masa selepas family muhsin masuk merisik, ayah bagi mira baca paper metro. kebetulan, cerita tentang nikah awal dalam kalangan remaja universiti. but for me, hampir semua yang dia cakap, semua KEBURUKAN semata! ayah just nak mira ready dengan cabaran2 yang bakal hadir kelak and apa yang mira baca tu boleh dijadikan tauladan supaya perkara tersebut tak berlaku.

kenapa perlu kahwin awal?


Apabila 2 orang anak adam diijabkabulkan, maka menangislah si syaitan durjana kerana tertutupnya peluang kepadanya untuk memujuk si lelaki dan si perempuan melakukan zina :)

okay. soalan yang acap kali ditanya. we have been friends for almost 6 years. tak ke lama bebeno tu ? dari dulu selalu je fikir, agak2 boleh tak aku ni kahwin awal. kahwin muda. mcm tak sanggup je nak tanggung dosa2 sebelum ni. ayah pernah ckp, masa tu mira call sekejap je dgn muhsin masa dlm kereta, tapi tu pun ayah dah ckp, 'tengok tu, ckp mcm tu pun sebenarnya dah senang2 dapat dosa kering'. okay. terdiam mira. kalau nak difikirkan hari2 gayut sebelum ni. pasti ramai sentap bila baca ayat ni punya. asal ada boyfie, sape tak gayut kan ? nak cerita tu, cerita ni. tapi korang kena tahu. semua tu haram. disebabkan ayah terlalu bnyk menegur silap2 mira, so, mira pun mcm tersentak. selama ni ayah just memerhati je. he knows everything.

 tapi yang mira sgt2 bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan, adalah dengan seorang ayah yang memahami. dia tak suruh kami berpisah, tapi beliau sediakan sebuah jalan untuk kami bersama secara halal. halal sebagai pasangan suami isteri. siapa yang sanggup dah 'couple' sekian lama, tiba2 korg nak kena pisah. cuma orang yang betul2 kuat je yang sanggup! mira cakap based on my experiences. and i know sgt ramai couple skrg. kalau boleh, mira nak bukak mata korang sume. tanya direct pada pakwe korang, awak nak kahwin dengan saya tak? if dia nak, segerakan apa yang patut. if diorang tak nak, tak ready la, ape laa, okay. korang better BREAK! seriously. lelaki yang serious cuma 1 aje tujuan dia berkawan dengan korang, nak jadikan korang permaisuri dalam hidup dia. kalau tak, better korang cari je la lelaki yang lebih bertanggungjawab dari dia. kalau dia bagi alasan nak ada rumah dulu, kerja dulu, nak rasa duit sendiri dulu. DONT COUPLE. easy :) 


tak pelik ke, kenapa mira terus je fikir nak kahwin? tak keluar langsung isu tunang. masa bincang2 dengan muhsin, kitorang cuma cakap, tentang KAHWIN sahaja. kahwin yang menghalalkan segalanya..kahwin untuk mendapatkan reda Ilahi. kahwin untuk menjaga kehormatan diri. ada apa dengan tunang? sebuah ikatan tanda hang dah cop depa. cop je kot, belum boleh buat pape lagi. kan senang KAHWIN terus. haha hang buat la apa hang sukaa. :)

teringat dulu, ada orang ckp dekat mama. kenapa tak tunang je dulu? habis belajar baru kahwin. dia tunang 5 tahun. kawan pun dah lama. adoi. ni rasa nak gelak guling-guling. tunang tu ada menghalalkan apa2 ke ? tunang is just such an adat okayy. mira sendiri tak tunang pun! haha taknak. nak terus yang halal je. mcm ayah ckp, anak2 ayah semua, kalau tunang pun, paling lama ayah izinkan 3bulan je. takdo la sampai bertahun2 -.-" buat tambah dosa ekau ajo. i want something yang halal, yang dapat reda Allah, and i chose, married! =)

ayah selalu nasihat. kak, belum kahwin ni berhubungan dengan lelaki bukan mahram, semuanya BALA, dah kahwin, semuanya PAHALA. okay. sentap lagi~ tapi memang sgt betul apa yang ayah ckp. terima kasih ayah..


mama ada cakap, apa salahnya nak kahwin awal. sebab kan ada hadis yang cakap, kalau anak nak berkahwin, dah sampai seru, parents kena kahwinkan. 

Rasulullah s.a.w bersabda: 
Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)


Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa baginda Rasulullah saw telah bersabda:   “Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu, maka nikahkanlah dia. Jika tidak kamu lakukan demikian, maka akan timbullah fitnah dan kerosakan”.(hadith hasan riwayat Tirmidzi no 1084)

mcm mana mira kekalkan hubungan 6tahun tu ?

emm bukan kitorang tak pernah ada masalah, bukan tak pernah gaduh, bukan tak pernah nak berpisah semua. biasalah, mengharap panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. macam2 kami pernah lalui before kahwin hari tu. and pernah 1 time, the final one, kitorang break up. that incident jadi turning point dalam hidup kami and menjadikan kami serious dalam hubungan ni. tapi ntah la. dah tercatat di Luh Mahfuz, dia jodoh mira. so, sejauh mana kami pergi, sejauh mana kami lari, alhamdulillah, Allah temukan jua kami. dan kini dengan ikatan yang sah.

sebenarnya mira nak nasihat. tempoh perkenalan tak menjamin bahagia. yes! sometimes, korang maybe boleh boring dengan pasangan korang. org sume tanya, eh, kau tak boring ke dah lama ngn suami kau? emm sbb mira ni jenis susah nak boring. dah suka 1, 1 je laa sampai ke sudah. thats why la masih okay sampai ke hari ni. senang kata kan, korang tak payah la nak dok bangga, eh aku dah 3 tahun kapel, aku dah 4 tahun, aku dah 5 tahun and what so ever laahh. itu tak menjamin apa2 langsung! i pernah do the same mistakes before this. konon menghitung la every year, bila fikir balik, alahai, ape laa pandai sgt aku ni. buat keje nonsense aje. tapi cuba nnt dah kahwin, haaa. time tu, hang dok menghitung hari2 pun takpo. lagi lama, lagi berkat. alhamdulillah kan? the best thing is kawan sekejap and then, get married. takpun, bercinta lepas kahwin. contoh terbaik, ustazah fatimah syarha laa :) confirm, korang akan rasa nikmat perkahwinan tu lebih dari apa yang orang dah lama kapel. 1 mslh bila dah lama kapel, korg mungkin akan terbawa2 kisah silam lalu ke alam perkahwinan. thats problem! unless you managed to delete all those bad memories between you and him/her. sometimes, benda2 mcm ni boleh menggangu rumah tangga korang. lagi2 kaki mengungkit, haihh. itu memang mintak makan sup kaki je laa -.-" 

my advice, kalau tak bersedia lagi nak kahwin, jangan couple. siapa je yang couple lama2 boleh kekal sampai kahwin. ada tu tukar2 lagi. lagi lah. tapi kekalnya tak jugak. kahwin tak jugak. tak taw den nak kato apo. jaga agama, jaga batas, jaga ikhtilat. Allah tu Maha Pengasih. Allah dah tetapkan sapa jodoh kita, if we keepp searching, jap dengan org ni, then putus. eh, dia bukan jodoh aku. jap dengan orang ni plak. putus jugak. eh dia pun bukan jodoh aku. haaa, sampai ke sudah la keje kau dok couple putus then ckp dia bukan jodoh aku. Allah lebih mengetahui tentang semua ni. serahkan pada DIA. insya Allah. cuma yang penting, persiapkan diri kita jadi orang yang lebih baik. supaya orang yang kita dapat, selayaknya dengan kita.insya Allah.

apa persediaan yang perlu dibuat?


first thing, dapatkan restu kedua-dua belah pihak. baik pihak bakal suami ataupun bakal isteri. haaa, part ni mira tekankan. memang sgt2 penting! kalau diorang tak restu, korang batalkan je la niat tu. kalau nak jugak, kena pandai la slow talk semua. tapi kalau paksa, better dont. perkahwinan bukan sehari dua, ia untuk selamanya. kalau mak bapak korang tak setuju, tang mana nak datang berkatnya? lebih2 lagi kahwin awal ni. sape yang nak keluarkan bajet2 untuk korang kahwin nnt ? jangan fikir pendek, fikir tok jangka masa panjang. kalau parents tak bagi, its mean, maybe ada hikmah. maybe diorang masih tak yakin yang korang ni dah boleh jadi husband/wife. diorang tak rasa korang boleh pikul tanggungjawab tu. so, korang kena la prove dekat mereka yang korang ni dah cukup matang untuk melayari alam rumah tangga! :)


ingat taw, "reda Allah terletak pada reda kedua ibu bapa.."

apa pandangan masyarakat?


part ni laa yang ramai tak lepas. alahai sahabat, apa ada dengan masyarakat ? kenapa dok fikir tentang kata2 manusia? tapi tak pernah nak fikir tentang kata2 Allah? bercinta tak takut, tapi nak kahwin takut?? haaaa, ni yang chek dok pelik ni. dah tentu bercinta pun kerana Allah. nak takut apa buat sesuatu yang betul di jalan Allah? kenapa? takut orang sekeliling mengata ? zaman moden nak kahwin awal? kenapa nak kahwin awal? haaa, ada apa2 ke? lagi laa kalau mulut mak cik kepoh tepi jalan tu haaa, "heii, anak si senah tu, nak kahwin dah. umur baru 19 tahun. gatal sangat dah kot. tak pun, ntah2 dah ada pape". nauzubillah. mintak2 dijauhkan dari umpatan sebegini. dengar ya sahabat, kalau kita buat sesuatu di jalan Allah, insya Allah. orang ngumpat la kita, ngata la kita. suatu hari nanti Allah akan bersihkan nama kita. mungkin kita dihina di dunia, tapi kita dimuliakan di akhirat? which one do you prefer? i'm not the one yang suka dengar cakap orang. they can talk as long as they want to. i'm not afraid of them. manusia yang sama dengan kita. setaraf tak de beza 1 apa pun dengan kita. manusia ciptaan Allah SWT. i'm afraid of Allah. yes. only Allah. takut sangat melahirkan cinta terhadap manusia sehingga mengundang kemurkaan Allah. spread the love in the HALAL way. jangan bercinta lama2. syaitan menjadi orang ketiga and there is no istilah of cinta islamic. 

tapi alhamdulillah. Allah permudahkan segala urusan kami berdua. there is no such umpatan and what so ever. malahan, Allah hantar ramai sahabat2 baru buat kami. sahabat yang merestui perjuangan kami. berkahwin pada usia muda. yang pastinya tak ramai terfikir tentang ini. 

perlu ke jadi seorang yang baik? muslimah?

for this thing, nak tak nak is up to yourself. tapi sesungguhnya wanita yang baik itu adalah untuk lelaki yang baik, dan lelaki yang baik itu untuk perempuan yang baik. jadi baik bukan semata-mata nak dapat lelaki alim, waraq, beriman. no. you're totally wrong! korang cuma macam berlakon kalau macam tu. dah tiba nanti korang dapat apa korang nak, everything hilang. tu yang ada kes, masa dia kahwin, pakai tudung, pakai baju bertutup, tiba dia cerai. habis semua. tudung ke mana, baju ketat, aurat semua dah tak terjaga. nauzubillah. 



Ada lelaki yang suka buat maksiat, yang tak pernah ikut pun perintah Allah, kononnya, ni zaman muda remaja dia. zaman dia berseronok. tetapi bila hendak berkahwin dia nak cari gadis yang baik dan beriman.biasa kan kita dengar kes macam ni?
Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Lelaki yang berzina tidak mengahwini melainkan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik.” [An-Nur:3]



berubah kerana Allah. tak semua orang yang kahwin tu mesti jadi baik. tak. sometimes baik tu boleh dipupuk dalam alam perkahwinan. bergantung kepada bakal 'imamnya'. baik ni terlalu subjektif. being a muslimah yang menjaga kehormatan diri, menjaga aurat sebaiknya, menjaga tutur kata, ikhtilat dan sebagainya. thats the best. its depends on you. but remember, kamu wahai hawa bakal menjadi ibu suatu masa kelak. adakah kamu ingin melihat anak2mu hidup bergelumang dosa? hidup bebas? tidak menghormati ibu bapa? ibu bapa yang mecorakkan anak2. bagaimana anak2 nak jadi muslim dan muslimah yang diredai Allah, yang menjadi pejuang, penegak syiar Islam jika bondanya tidak dipenuhi dadanya dengan iman kepada Allah? Subhanallah. hidup kita tak panjang..bila2 saja boleh ditarik. jangan tunggu dapat hidayah, hidayah itu perlu dicari..


ada jugak yang dah kahwin, tapi free hair kan? ada jugak yang masih bebas. tapi dia bahagia je. take note. itu urusan mereka dengan Allah kelak. dah taw benda tu salah, janganlah berfikiran sempit sangat pergi ikut! -.-" kita cuba cari reda Allah tapi mcm mana nak dapat kalau kita buat perkara yang Allah murka? tak ikut perintah Allah? renung-renungkan.


Bahagia ke kahwin awal?

Alhamdulillah syukurr yang aaaammmmaaaatttt sangat pada Allah :') kami sangat2 bahagia. even jauh. jauh mengajar kami erti rindu, erti kasih, erti sayang. jauh juga mengajar kami erti sabar. jauh membuatkan pahala kami sebagai suami isteri berlipat kali ganda pabila merindui. tapi takde la semua yang kahwin jauh mcm kami kan. biasanya kahwin mesti duduk sama. cuma kami je berbeza sikit..bila lagi dekat insya Allah lebih bahagia. teringat masa puasa hari tu. malam2 bangun qiamullail sama2, baca Quran sama2. ya Allah. rindunya masa tu :') mira ni jenis tak boleh berenggang dengan suami. hehe cik abang tu pun sama. kalau kitorang kat rumah, kat mana ada muhsin, kat situ la ada mira. jauh seminit pun rindu :p haha hiperbolanya ayat! haha dah halal okay, nak berkepit 24/7 pun takpe. Allah lagi suka. suami isteri berkasih sayang. waaaaa, everything is pahala! sukanyaaa :') heeee 

kami pernah gaduh tak? haha kelakar rasanya. sedangkan lidah lagi tergigit, apatah lagi kami suami isteri. so far, gaduh tu cuma pasal attitude laa. pasal orang lain, alhamdulillah tak pernah lagi. kami ni even dah 6 tahun kenal, tapi masih lagi dalam proses mengenali hati masing2 taw. haha bila mana suami tak suka itu, tak suka kita buat ini, kita dah biasa buat, bila nak ubah susah sikit kan. kat situ la kadang2 boleh jadi sedkit pertelingkahan. tapi so far, okay je. insya Allah. lagi2 bila jauh ni, lagi la susah nak bincang. at least kalau depan2, kita buat muka comel sikit, dah sejuk hati cik abang tu. haha nak bahagia senang, terima pasangan kita seadanya. dont expect much from him/her. insya Allah. 


sepertimana yang telah disebutkan dalam hadis yang mana Nabi saw bersabda: “Dikahwini seorang wanita itu kerana empat perkara iaitu hartanya, kecantikannya, keturunannya dan agamanya. Pilihlah agama, nescaya engkau akan bahagia”.


Macam mana nak bahagikan masa belajar dengan suami?

simple je benda ni for me. time belajar, belajar la. time dengan suami, dengan suami laa. haha mcm mana tu? emm actually, dah kahwin ke belum, part belajar ni sama je for me. malah lebih berkat lagi rasanya. lagi kalau u sama. haaaa, boleh belajar sama2 taw. kan pembakar semangat tu. heee kalau korang malas, suami korang boleh tegur. and sebaliknya. bukannya 24 jam korang kena layan suami pun sampai takde masa nak belajar. kalau duduk sama tu, tak taw la kan. mcm my hubby la, kalau duduk sama dia izinkan mira tak masak dll. sbb nak fokus belajar. weekend kan ada kalau nak masak, kemas rumah semua. kena ada give and take laa. takdo la hang dok rumah tu mcm suri rumah sepenuh masa pulak dah. encik suami pun kena la bertimbang rasa. suamiku pembakar semangatku! hehe kalau boleh taknak kalah pun dengan dia. kehkeh nak same level. dia 3 pointer, mira pun nak jugak. dia 4flat, mira pun nak jugak. haha even sebenarnya encik husband yang kena dapat result power2. apa salahnya kita si isteri dapat results power jugak. insya Allah =) 


Apa yang best kahwin awal?

kahwin awal. bukan kahwin awal je. asalkan namanya berkahwin. tentulah korang akan berkasih sayang. menyalurkan cinta melalui jalan and tempat yang halal. dan dengan berkahwin, segalanya PAHALA. asal korang buat baik je dengan suami/isteri kompem pahala. isteri ni orang yang palingggg senang nak kumpul pahala taw! senyum kat suami dah pahala, korang dok jeling2 suami pahala, eh, jeling manja, bukan jeling nak gaduh tu. haha korang tatap muka suami dengan kasih sayang pun pahala. Subhanallah. besarnya nikmat yang Allah beri kepada orang yang telah halal bercinta! kenapa perlu dikejar cinta yang belum tentu buat kamu? tak payah couple. korang couple korang belum tentu kahwin dengan orang tu. pelihara diri untuk bakal suamimu. korang nak ke dapat bekas2 orang? kalau korang pun bekas orang, tak mustahil suami pun bekas orang jugak -.-" orang sekarang couple, dah bukan couple. tapi mcm suami isteri dah. kenapa nak salurkan cinta dengan jalan yang salah? yang tentu2 HARAM. yang tentu2 korang dapat BALA, bukan PAHALA?


me myself. maybe pernah buat silap yang sama dulu. but now, i realise. mira nak bukak mata sahabat semua, salurkan cinta dengan cara yang halal. jangan cari cara yang mengundang kemurkaan Allah. orang nak cakap kat mira, eh kau dulu pun couple jugak. 6 tahun lagi. jumpa2 jugak. yess. so, kalau la mira ni ditarik masuk neraka atas kekhilafan diri dulu, korang nak ikut sama? sama2 masuk neraka disebabkan perkara yang sama? nauzubillah. kini mira alhamdulillah. insya Allah. segalanya dah selamat buat mira. tapi bukan korang. korang masih belum kahwin. belum nikah. belum sah. belum HALAL! dont act like husband and wife. like dunia ni  korang yang punyaaa. pleasee DONT. i dont want others do the same mistakes like i did before. couple before marriage. alhamdulillah la kan dapat kahwin dengan orang yang kita dok bercinta sebelum ni. kalau bukan? haaa, sudah. lebih2 lagi orang yang dah serah diri dekat boyfriend/girlfriend lambang 'cinta sejati' kononnya. kalau bukan that guy/girl yang jadi your husband/wife? korang tak kesian pada future husband /wife yang mengharapkan korang ni suci? i know. sangat ramai yang maybe dah mcm tu. sebab mira dengar macam2 cerita yang buat mira sendiri terfikir. mira nak jadi suatu pemangkin supaya korang boleh spread the love in halal way. tak payah dok bercintan-cintun, tup2 korang kahwin dengan orang lain. alahai. ni lagi la kesian. dalam bercinta there is no istilah 'try and error'. bercinta dengan yang tak halal, nikmatnya sekejap je. tapi bercinta dengan yang halal, insya Allah. nikmatnya hingga ke syurga. like me, dah halal, i feel totally different daripada couple dulu. yess. syg tu rasa lebih mendalam, cinta. nikmat yang Allah beri pada kami. perasaan sayang, rindu. jangan nak samakan yang HARAM dengan yang HALAL. sebab yang HARAM itu jelas, yang HALAL itu jelas. cuma manusia selalu sahaja menolak kebenaran, semata-mata nak mengejar sesuatu yang menjadi kemurkaan Allah. nauzubillah. nak bercinta, berkahwinlah. tak nak kahwin, jangan bercinta. thats it. 


i know. ada yang tak setuju dengan kahwin awal. sebab mira ni beribu yang add mira, beribu dah komen, beratus2 mesej. mcm2 mira pernah dengar. yang daripada member punya member pun pernah dengar. sebab kisah mira kahwin awal ni spread sangat luas kan. ada yang tak setuju. mereka kata, eh buat apa nak kahwin2 awal ni. kitorang tak puas lagi nak hidup 'zaman bujang'. kitorang tak ready lagi nak jadi husband/wife. eei kenapa kolot sangat nak kahwin muda2, mcm dah ada pape je. tak nak la. nanti apa orang keliling cakap. nanti orang mengata la. tapi...sayangnya. percintaan mereka dengan kekasih hati masih lagi diteruskan seperti biasa..sedih kot tengok. kenapa lebih memilih yang HARAM dari yang HALAL? sekarang siapa yang otak sempit? otak orang yang takutkan dengan azab2 Allah atau otak orang yang lebih pentingkan nikmat dunia?? wahai sahabat, awak mampu cakap apa saja yang awak nak. tapi awak kena taw, apa yang awak buat tu HARAM.awak jaga penampilan awak. awak bertudung? kenapa? sebab awak takut dekat akhirat nanti Allah bakar rambut awak. alhamdulillah. awak pakai baju lengan panjang, seluar panjang.  stokin, kenapa? awak cuba untuk tutup aurat. sebab takut Allah murka bila awak buka aurat. alhamdulillah. tapi kenapa bila hal cinta, yang dah terang2 tertulis bercinta sebelum kahwin itu HARAM, tapi tanpa segan silu awak buat! tepuk dada, tanya iman. korang tak couple, tak bermakna korang kolot. no. tak bermaksud korang tak laku. tapi berbanggalah dengan korang yang tak couple, sebab korang berjaya dalam memelihara maruah diri dan agama daripada diceroboh lelaki asing! percayalah, korang lebih istimewa dan insya Allah terpelihara..

Sabda Rasulullah s.a.w: 
Tiga golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah s.w.t, seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya.
(H.R. Thabrani)

i'm here not to show that oh, akulah yang paling baik sekarang. akulah yang paling mulia. NO! totally NO! mira dah one step ahead than korang. so, my experiences lebih banyak dari korang. yes, mungkin mira tak baik, tapi at least mira cuba untuk jadi baik. mungkin mira tak alim, tapi mira cuba jadi alim. i'm not the one that you should call as ustazah, i'm only a normal human being. not an extraordinary person. tapi mira semat dalam ingatan. matlamat hidup seorang insan hanya ada dua. beribadah kepada Allah dan menjadi khalifah di muka bumi Allah. maybe i'm not the pemimpin, i'm not the ahli dewan, i'm not the ahli2 forum. but dengan secebis tinta ini mungkin mampu membuka mata korang. who knows? from my writing, Allah touch your heart. and you changed. who knows? at least, i try my best nak korang avoid benda yang sepatutnya korang jauhi. at least, i'm here dapat nasihatkan korang. at least i'm here, dah pernah ingatkan korang. sebab i'm too afraid, disebabkan kealpaan diri ini mengingatkan pada yang lain, diri ini turut ditarik masuk ke neraka jahannam. nauzubillah.. sahabat, mungkin esok, mungkin lusa, mungkin sekejap lagi malaikat Izrail tarik nyawa kita. mcm mana kalau kita tak sempat taubat? mcm mana kalau amalan2 kita tak diterima Allah? semua semata2 sebab dosa2 kita ketika kita menyalurkan cinta dengan cara yang salah? ya Allah. takutnya aku! seperti masa yang diberi tak cukup2 untuk bertaubat kepadaMu. itu andai saja, kau sempat bertaubat. jika tidak?? nauzubillah. semoga kita semua meninggal dalam keadaan qalbun saleem yakni hati yang sejahtera..


Allah berfirman: 
"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu: penjaganya malaikat-malaikat yang kasar dan keras yang tidak durhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan" (At-Tahrin: 6)



ni mira ambil dari facebook,


KELEBIHAN NIKAH:

saat akad nikah ~ dapat PAHALA!
suami peluk isteri ~ dapat PAHALA!
cium isteri ~ dapat PAHALA!
renung isteri ~ dapat PAHALA!
suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri ~ PAHALA!
suami bernafsu tengok isteri ~ PAHALA!
suami pegang isteri ~ PAHALA!
suami marah isteri (untuk menegur) ~ PAHALA!
suami imamkan isteri ~ BERLIPAT KALI GANDA PAHALA!
suami ajar isteri fardhu ain ~ PAHALA!
suami 'bersama' isteri ~ PAHALA!
main kenyit² mata dengan isteri ~ PAHALA!



semuanyaa PAHALA :) tapi kena ingat, senang jugak dapat dosa kalau kita ingkar cakap suami! 

Apa keburukan kahwin awal?

nothing much to say about this. macam takde keburukan sangatlah. semua baik. haha emm tapi my advice la, if future husband korang jenis protective, tak bagi keluar g mana2 without him, and pulak tu korang ni jenis kaki jalan, jenis suka berkawan and what so ever. better jangan kahwin dulu. i'm afraid korang tak boleh adapt and rasa terkongkong. takut korang tak puas dengan 'zaman remaja' kononnya. even biasa suami larang tu, ada sebabnya. jangan pertikaikan. sebab lelaki ni akal dia 9. and biasanya berpandangan jauh.unless perempuan ni, fikir pendek and fikir seronok aje manjang. lagi 1, kalau jauh dengan suami, mungkin a little bit problem laa bagi yang tak boleh adapt. mungkin boleh jadi miscommunication. sebab jauh kan. kita dok habaq lain, depa dok terima lain. haaa, payah jugak kalau lagu tu. tapi if boleh adapt, insya Allah, takde apa. everything sandarkan pada Allah.


one more, tanggungjawab tu kena ada. kalau suka2 nak kahwin pun tak boleh jugak woo. kang ada anak bini buat mcm apa kang. perkahwinan is all about berkasih sayang, saling mencintai, mencari reda Allah, dll. berkahwin ibarat menyempurnakan sebahagian daripada agama. tapi kena ingat, kalau takda istilah tanggungjawab, tak kemana la rumah tangga tu. si suami tak rasa bertanggungjawab nak didik isteri, si isteri pulak masih bebas mcm orang bujang. 


kena tahu jugak, orang muda ni ada amarah sendiri. almaklumlah orang kata darah muda. kadang2 tak matang. cepat melenting. so, kena pandai2 handle la. and tak pyh nak ikut darah muda sgt la. ikut sunnah rasulullah. jadikan contoh untuk membina sebuah rumah tangga sakinah. insya Allah.tak semua orang yang kahwin awal berjaya dalam perkahwinan, and tak semua yang kahwin awal tak bahagia. apa2 pun, its depend on how you handle your marriage. takde sebab kahwin muda ke kahwin tua ke. kahwin lambat pun, korang tak pndai handle marriage korang, boleh terjadi penceraian jugak. so, kahwin awal bukan sebab utama korang nak jadikan isu tentang penceraian. banyakkan baca buku2 agama and tentang perkahwinan la. insya Allah banyak membantu. perkahwinan yang tidak berjaya jugak mungkin disebabkan faktor tiada berkat dalam perkahwinan tersebut. lari menyimpang dari ajaran Islam dan bebas melakukan maksiat. nauzubillah.


CONCLUSION.


Kahwin awal ni dapat elakkan banyak perkara maksiat dll. lebih2 lagi zaman globalisasi ni haa. orang dok couple, terlanjur plak, dapat anak plak. okay, lepas tu rasa masa depan dah gelap, takut nak bagitaw parents, tu la jadi kes2 buang anak. ya Allah. anak anugerah Allah tu dia buat macam sampah. sedih sangat tengok :( kalau dah nikah, kan bagus. anak tu halal, nak bersama dengan suami pun halal. tak perlu la kau serah diri dekat pakwe kau and tanda cinta dan kasih paling AGUNG kononnya. nak serah diri sangat, haaa, kahwin cecepat! 


Mira ni sekarang actually dah mcm motivator. haha adoi. bnyk sgt orang pm mintak pendapat semua. pernah seorang hamba Allah ni meluahkan rasa dia pada mira, dia komen dekat entry 'kini aku bergelar isteri'. tapi mira tak publish sebab taknak la identiti dia org taw. takut aib dia. 


dia cerita, dia dengan boyfriend dia nak kahwin, tapi family suruh habiskan belajar dulu sbb takut dia tak boleh study. tapi dia taw dia boleh. last2, dia terlanjur jugak, hidup mcm suami isteri for almost 2 years! korang boleh bygkan mcm mana dosa yang ditanggung mcm tu? nauzubillah. then, dia cakap dia nak bertaubat, nak kahwin, tapi family dia mintak 10K, tak nak bg nikah aje.padahal family diorang dah taw dah diorang kena tangkap dengan jabatan agama islam. diorang pun dah tak taw nak buat apa dah. sedih memg sedih. family diorang cakap kalau kahwin cepat2, nnt cousin2 fikir benda tak elok. lebih relakan penzinaan dari dirikan perkahwinan yang sah. dia ckp untung mira ada keluarga yang sgt memahami.


ya Allah. sungguh sebak mira dengar dia cerita. tapi on my opinion, semua salah. kenapa? yang depa tu pun dok tak boleh pikiaq, dah taw haramm, yang kau pegi dok serumah buat mcm korang tu laki bini dah kenapa?? alahaiii. kenapa la lebih pentingkan nafsu berbanding agama.yang bab family pulak tu, yang tu mira memg cukup2 tak faham. segan dengan cousin2 cakap?  tak nak nikah je. nak 10K? padahal taw anak dia berzina. dia biar je. apa ada pada duit berbanding hukum Allah. ya Allah. speechless den baca benda ni. kenapa ada jugak parents mcm ni ?? memang mira berdoa supaya kesemua mereka dibukakan pintu hati oleh Allah untuk berubah. 


ni baru 1 kisah. kalau nak story memang sgt bnyk. dekat inbox tu beratus2 mesej dapat. mcm2 cerita, mcm2 masalah, mcm2 pendapat ada. tapi alhamdulillah. mira cuba jugak bantu mereka, at least, bagi nasihat. yang dah pernah terlanjur semua. mungkin dengan sebaris kata mampu mengubah pandangan mereka terhadap dunia. siapa taw? mira hanya berkongsi ilmu. ilmu milik Allah yang dipinjamkan kepada mira. semoga bermanfaat buat yang lainnya. insya Allah.

"Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka".(sumber:SINI)

I know, soal jodoh, nikah ramai sungguh yang berminat tentang hal ni. tapi before apa2 pun, istikharah..sebab kadang2 kita rasa benda tu cukup baik untuk kita, tapi sebenarnya, membawa sesuatu yang buruk bagi kita. Allah Maha Kaya lagi Maha Mengetahui. tak rugi minta pada Allah. insya Allah. pasti bahagia. rasanya dah panjang sangat mira membebel. actually, terlalu bnyk benda yang orang tanya pada mira. sehingga ke hari ini, dah 5 bulan kahwin pun, orang masih lagi bertanya. insya Allah, kalau diberi kesempatan, mira compilekan semua soalan tu and mira update dekat sini. buat perkongsian bagi yang lain.maaf jika ramai terasa, hanya 1 niat mira semoga kita sama2 ambil iktibar dan berubah ke arah yang lebih baik. insya Allah. maaf juga jika ada kekurangan dalam penulisan kali ini. mohon tegur jika ada tersilap. saya hanya manusia yang khilaf..ni semua original writing cuma mira ada buat beberapa research on this topik supaya dapat menguatkan lagi hujah2 yang sedia ada. maaf kalau bahasa mira tak la menggunakan ana, anti, antunna, semua. hehe mira memang mcm ni. rasanya bila cakap mcm biasa, orang lebih senang pahe. mudah sikit meresap dalam jiwe korang sume. ye dok? haha bak kata my hubby, be yourself. baik bos! hehe 



Rasulullah s.a.w bersabda: 
Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah) ku maka dia tidak termasuk golonganku. 
(H.R. Bukhari dan Muslim)
last but not least, tiada kata seindah bahasa, diari ini sekadar perkongsian pengalaman semata, buat pengajaran bagi yang lainnya, tiada niat ingin menunjuk nikmat yang diberikanNya. sekian.

till here.
Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah binti Hasane :)

Assalamualaikum.
 

101 comments:

  1. muda tapi matang dlm percakapan :) semoga Allah memberkati perkahwinan korang. amin! hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello admin. Good sharing. Entry yg menarik kali ni Anyway, free2 jemput datang ke blog i untuk info2 kekal fit dan slim.

      >>> Slim & Fit Semulajadi!<<<

      Delete
  2. tetiba rasa macam nak kawin lepas baca entry ni. ceh. haha

    ReplyDelete
  3. i love ur storie mira...em doakan sy n hope my bf now as my future hubby soon..kitorg pon knl almost 6 years..mmg de ckp2 sal kawen nieh..now juz tngu parents bg green lite jee..smoga mira n muhsin kekal hingga akhir hayat..aminn...

    ReplyDelete
  4. nice writing.. I learn a lot.. tQ 4 sharing..

    ReplyDelete
  5. soal anak pula macam mana ya mira ? :)

    ReplyDelete
  6. Hebat sungguh! Tahniah kepada antum berdua kerana melengkapkan separuh daripada iman masing2... Itulah Islam,agama solusi....Moga jodoh berpanjangan sehingga ke Jannah...dan melahirkan zuriat2 yg soleh dan solehah...

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah.. kak mira punye nasihat sgat2 la bermakna..

    ReplyDelete
  8. Huhu... suka plak bace entry nie,, mira da mkin matang lah.. hahaha,,,

    ReplyDelete
  9. bagus mira..teruskan usaha mngajak ke arah kebaikan..kalau nak tunggu jdi ustazah baru boleh bagi nasihat kat org, alamak, apelah jdi kat masyarakat kita..beri peringatan kat org, samelah mcm ingtkan diri sendiri...kita kena kejar redha Allah, jgn kejar "redha" manusia...hanya Allah yang layak menilai..:)

    ReplyDelete
  10. klu ada fmly y memahami senang la..ase mcm nk kawen kt siam..smate2 nk halalkan hubungan..another 4,5 years,br nikah y official mcm owg lain..ase mcm plan y sgt bodoh..tp drpd tnggung dosa melambak 2..haa..ap pndgn puan mira??

    ReplyDelete
  11. ya Allah mira..sukanya dengan entri ni..:)

    sangat2 baik isinya..insya Allah mudah2an niat mira diterima Allah n peroleh pahala..

    kite doakan semua saudara2 islam kita terbuka hati leps baca entri ni..:')

    thanks utk peringatan ni..:)

    ReplyDelete
  12. Semoga mndpt iktibar dan pengajaran untk remaja2 d luar sana... for mira and mohsin semoga mahligai indah yang terbina kekal hingga ke akhir hayat...
    suke tengok korang... sweet sangat...

    ReplyDelete
  13. entry yang ni lengkap untuk ayu fham :)
    thanks mira.

    ade berdepan dgn stuasi sama, kdg2 terfikir sjauh mana hbungan kami sebelum khwin..even makbapa restu pun..senang2 dpt dosa kering..

    ReplyDelete
  14. may ALLAH bless both of u :)
    thankies for da advice~

    ReplyDelete
  15. nsiht y sgt2 bgus..seriuz ske sgt2 ngn entry nie...byk input y sye dpt...time ksih sgt2...

    ReplyDelete
  16. harap sgt dpt restu 22 pihak nk nikah awal...
    moga hidup kalian diberkati...amin...

    ReplyDelete
  17. mmg mira ni da mcm motivator... cadangan sy la kn ape kate mira dan muhsin ni buat satu buku motivation or nasihat pasal nikah awal... rmai jgk nak tahu dgn org da perpengalamn mcm mira dgn mukhsin termasuk sy sndiri...

    sy sndiri da 20 thn idup x pernah couple... klu boleh nak bercinta selepas kawin... bru terasa nikmat... tak pernah jgk terfikir nak brcouple ni... takot terlebih pape, walaupun terasa jeles dgn org sekeliling yg berpasang pasangan... tp, ada kisah... selps bce entry ni trasa beringat jgk la pasal nak bercouple ni...

    smoga jodoh mira dan muhsin berkekalan hingga ke syurga...

    cadngn pasal buat buku tu pasal nikah awal cuba lah di tunaikan... moga ia menjd panduan pd remaja2 muda mcm kita semua ni...

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum....
    perkongsian yg membina, alhamdulillah. izinkan akk menyelit sebentar.

    permasalahan mak ayah xberi kahwin akk rasa tu jadi permasalahan KRITIKAL dlm masyarakat kita sekarang. mungkin, Allah dah bukakan hati-hati kita utk menghalalkan, tetapi, Allah belum bukakan hati-hati mak ayah kita.

    dlm hal ni COUPLE yg ALLAH bukakan hati2 mereka ni xboleh terlalu berkeras sbb kita tak boleh expect pemikiran mk ayah kita sama dgn kita. mana yg dipermudahkan tu, alhamdulillah, mana yg x, jgnkn kerana nak mempertahankan pendapat kita utk menghalalkan hubungan tu, kita berkeras dgn mak ayah. sebab, apa pun mereka mak ayah kita, dan beringatlah, syurga itu di telapak kaki ibu.sesungguhnya redha Allah itu ada pada redha kedua ibu bapa kita ;)

    jadi, pandangan akk,
    1.tunjukkan kita mampu. mungkin ibu tak bagi sbb dia lbh fhm anak dia. mungkin kita pemalas, kita suka melepak, tak taw masak, etc... dia risau bakal suami kita xmampu trima prgai kita. dia rsau bakal suami kita xthn dgn kita dan mgkn lbh truk, tgglkn kita. jadi, kita yg bakal pengantin ni harus lakukan perubahan dulu jika mahu hati si ibu dan ayah berubah. mereka lbh faham kita.
    2. berbaik dgn kedua2 keluarga, cuba ambil hati mereka. fahami hati ibu bapa pasangan kita.
    3. jangan putus doa agar perkahwinan dipermudahkan dan hati kedua ibu bapa dilembutkan utk membenarkan.
    4. jika bermacam cara dah cuba, usahakan guna org tgh spt ustzh atau ustaz atau mana2 pihak yg blh dipercayai (yg sudah berkahwin) utk memujuk. mungkin, dgn org lain, mereka lbh lembut utk membenarkan.

    dah usaha, tawakkal. sesungguhnya perancangan Allah itu Maha teliti ;)
    wallahua'lam

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah..alolo,,tomey betul korang..hihi..sesungguhnya perancangan ALLAH itu sangat indah..DIA sebaik2 perancang..semoga korang bahgia hingga ke JANNAH :) thanks a alot for the advice..byk boleh d jadikan hujah untuk saya kawin awal..hehe.. :)

    ReplyDelete
  20. mira.thanx 4 ur sharing...
    insyaAllah jika diizinkan Allah,yana n bf nak kawen tahun depan..doakan yg terbaek utk kami ye mira..wlaupun kiteoang bru knal,tap kiteoang nak halalkan hbgn nieyh..insyaAllah..=)

    ReplyDelete
  21. whoaa..Love this entry..Yes,ada banyak kebaikkan kahwin muda ni drpd dokk bercouple lama2 ni bagai.. :')

    ReplyDelete
  22. kalau sebab tak exam, dah lama dah baca entri ni sampai habis. nampaknya kena bookmark dulu laa~ heeee

    salam ziarah dari kaherah :)

    ReplyDelete
  23. saya suka! nak kwen sekarang tapi mcm biaselah.. parent xde kepercayaan lagi nak bg sy kawen. sy pun ade cite2 sendiri sebenarnye.. saya baru 21. insya allah dalam 25 thn sy akan kahwin dan dlm mase yg sme tu sy sudah bersedia dari segi mental dan fizikal. sy tak couple pun cume berkawan dan sy harap sy dapat kawal diri dari melakukan perkara yang tak elok.. mohon doa dari akk :)

    ReplyDelete
  24. anda di tag di sini :)
    http://iezamin92.blogspot.com/2011/12/3-top-memori-alam-persekolahanku-izzati.html

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah.. hope this entry might change our perspectives towards "kahwin muda" especially our society.we tend to think "kahwin awal" will only bring harm but it's totally wrong. nice explanation. :)) may allah always protects your marriage.

    ReplyDelete
  26. nikah khitbah ni kne wat mjlis gak ke mcm mjlis biase..
    sbb kne bgtau org yg kte kwen..
    maaf sbb still xbpe clear pasal ni..hope can explain more..
    good for our society....

    ReplyDelete
  27. rs terharu lak baca ni..thanks 4 the sharing. kagum dgn rezeki kamu~ sy pn dulu teringin sgt nk nikah muda2. tp nk buat mcm mana, x dpt restu dr org tua. bakal mertua sy dh bg syarat awl2, selagi x abes belajar x boleh nikah. tunang je dulu. susah nk yakinkn org tua ttg ni.parents kami x sama dgn parents mira. lgpn kami dh kenal 6 tahun jgk.tunang dh 3 bulan.xpe la, ingtkn diri mesti ad hikmahnya..insyaAllah bg memenuhi syarat org tua, bila en.tunang dpt kerja kami akn terus nikah..semoga Allah meredhai kami. n again, sy kagum dgm keluarga mira

    ReplyDelete
  28. wahh , suke entry nih , thanx share ea <3
    yeahhh better nikah drpd cpl dgn org yg bukan mhrm kite :)

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah.. tapi kamu bruntung.. kerana ada ibu bapa yg memahami situasi kamu.. stengah org berusaha utk lbih baik tapi niatnye d'pndang negatif..

    ReplyDelete
  30. myra..wani rase suatu mase nanti myra selalu jadi tetamu jemputan rancangan kat tv..huhu..
    thanks a lot for the advice!

    ReplyDelete
  31. ikutkan hati nak je kawen awal tapi masih byk perkara yg sy x mampu nak hadapi lg..semoga Allah permudahkan niat sy..apepun semoga berbahagia utk mira n suami..mira dh popular skrg kalah artis!! hehe

    ReplyDelete
  32. Salam mira,

    thanks for sharing all of this. Act mmg bagus kawin awal pon. tp masyarakat skrg yg membuatkan nya nampak janggal. tapi bila couple xmarah la pulak. Kan bagus kalau semua orang dapat terima hukum Allah macam kita terima hukum manusia.

    Tapi saya sangat kagum dgn mira dan keluarga mira. what a supportive family that u have mira.

    keep updating ur blog ok? dnt stop writing. i knw, everyone msti tertunggu2 ur new post.

    mira, ape emel awak?

    ReplyDelete
  33. Salam mira, nak emel boleh? sy ingin minta pendapat mira.

    ReplyDelete
  34. slepas bca antry ni brsemangat sket utk mnerus kn prkahwinan yg akn tbe...tpi stiap perjlnan ade hlangan nye..bgai mne nak mgharungi hlangan sdemikian...harus kah brsaba..brsaba dan trus brsaba...

    ReplyDelete
  35. wlaupun umur kita sama,tapi mira dahh matang! nice wife :)

    ReplyDelete
  36. @Anonymous

    pernah bincangkn benda y sama dgn boyfie..

    ReplyDelete
  37. first time bca post yang macam nih sampai habis.. doakan saya kuat untuk mengikut jejak ini.

    ReplyDelete
  38. Alhamdulillah,
    mira teruskan usaha awak ye. sy doakan awak dan muhsin kekal bahagia hingga akhir hayat.

    ReplyDelete
  39. subahanallah.terime kasih for advices.. :) suke sgt2

    ReplyDelete
  40. Salam..
    suke bce entry nie..
    semoge cinta kalian hingga ke syurgaNya..
    teruskan bercerita kerana pasti akan ade yg terbuka mate dgn entry2 anda.. =)

    ReplyDelete
  41. @asrar.huda btol 2 apa yg akak ckp tuh..suka3..hehe..tqvm ats advice akak neh..jzzk..;))

    ReplyDelete
  42. @zida ehem2 zida3 kite da bace habis. sila jeles :p

    ReplyDelete
  43. baca entri ni sambil dgr lagu blog mira bt hati akak terharu sgt..lagu ape ni ye?

    sedang kumpul kekuatan utk bgtau fmili sal nak kawen.doakn akak :)

    ReplyDelete
  44. @anis zaty alhamdulillah. mana yg baik diambil, mana yg buruk diperbaiki. smoga urusan sahabat2 dipermudahkan ;)

    ReplyDelete
  45. bahagia bila tgk org kawin awal.
    inshAllah, akan menuju ke arah yg sama.

    semoga brkekalan mira & muhsin.
    sntiasa cekal dan tabah dlm hadapi dugaan.
    ingat, syaitan amat suka mmporak porandakan prkhwinan.
    jadi jada ia sebaiknya, bykkn brdoa.
    dan yg paling pnting isteri kena selalu ada dan support si suami.
    begitu juga buat sang suami.
    barakallah :)

    ReplyDelete
  46. this entry can open our eyes widely..
    thanks a lot..

    ReplyDelete
  47. salam.. mira, seronok sangat bila baca blog mira.. dulu saya pn pernah trfikir utk laksanakan nikah khitabah ni. tapi macam biasa, alasan ibu saya xbagi kami teruskan sebab still study. macam mana nak yakinkan both family ek? nak mohon pendapat. sebab saya pun selalu fikir pasal doasa2 yang saya buat ni. again, like mira tulis tu, tak sampai hati la kan nak break. then my solution is by early marriage. cuma tak tau how to convince them. hope mira dapat bagi pendapat mira. insyaAllah. salam ukhuwwah dari iskandariah, bumi anbiya'. :)

    ReplyDelete
  48. salam .. nk tye .. puan kawen tym umo bpe?

    ReplyDelete
  49. barakallahulakuma...
    sukanya.. teringin nak ikut jejak langkah.. tp parents x bg green light lg nih.. acane? huhu...

    eh, shoutmix awk dah xleh guna tu.. jom tgk jenguk blog iyou.. iyou pn dah pakai shoutbox baru. hee^^

    ReplyDelete
  50. alhamdulillah semoga berbahagia hingga akhir hayat...sampaikan walaupun sepotong ayat....

    ReplyDelete
  51. alhamudulillah semoga berbahagia hingga akhir hayat....
    sampaikan walaupun sepotong ayat

    ReplyDelete
  52. serius rasa mcm nak kawen awal lepas baca entry mira . sy dgn si dia pun dah hampir 3 tahun . kdg2 takut juga bila bericnta lama lama . doakan hubungan kamu juga akan ke jenjang pelamin spti mira ye :)

    ReplyDelete
  53. memang pena terpikir nak kawen awal...
    but saye satu2 nye harapan mak ayah and saye still study,
    umor pun mude ag...
    hope cinta saya dan dier sampai kie syurga....:)
    doa tok Mira and Muhsin juge....

    ReplyDelete
  54. akak and bf(kitorang baru masuk 22thn this year) memang plan nak kawin since bulan pertama kitorang bercinta (sekarang dah masuk bulan ke12) tapi bf selalu tak berani tanya family die.so akak selalu bagi bf baca blog atau kata2 yang boleh buat die berani untuk tanya.semalam akak bagi die baca post yang muhsin tulis tu.alhamdulillah die baru cakap kat mak die tadi and mak die bersetuju tapi bersyarat.alhamdulillah.sedikit sebanyak post muhsin bagi keberanian kat die.thanks a lot mira and muhsin.semoga jodoh kamu berkekalan hingga ke syurga insyaAllah :)

    ReplyDelete
  55. wish ur happiness remain forever. me too ase mcm nk kawin awal plak... heeeee :D

    ReplyDelete
  56. ni kali kedua sy bace :)
    nk jugak tinggal komen :)
    i wish i dpt kawen awal mcm u jugak :)
    tp, my family nak kitorang tunang dulu.
    walaupon sekejap.
    mula2 i takot nak kawen awal.
    pas bace nih, i rase tak sabar nak kawen.
    & kami dah planning ! thanks, mira !

    ReplyDelete
  57. 1st:
    Duit scholarship tu duit Amanah untuk beljar...
    Masa mohon dah ada seolah2 perjanjian/akad yang ia digunakan utk belajar...

    2nd:
    Tulis mcm ni suh org jgn couple padahal sendiri dah couple 6 tahun (org lain kalo couple pon 1-3 tahun dah Nikah). Ni kan buat org terfikir, Citer2 sumer ni palsu je. Padahal Nikah sbb kene TANGKAP BASAH.. tu je...

    ReplyDelete
  58. Lagi satu, kalo just approve komen2 yang mengampu dan menjilap punggung korang, baik takya buat ruang komen ni..

    ReplyDelete
  59. @Anonymous
    Assalamualikum saudara/i..saya tahu anda seorg islam..saya sebagai seorang suami rase amt t'tarik utk bls komen saudara/i..selama ni komen kt blog ni isteri saya je yg bls kerana sy tidak meminati dunia blog ni..so go to the point..first,sy nk mintak saudara/i utk mintak maap kt isteri sy..jgn taburkn fitnah mcm ni..dia menulis utk b'kongsi,bkn nk wt jahat..dia isteri sy n sy xnk tgk dy b'duka..n sy xnk anda trus b'dosa..byk sgt ke pahala smpai nk cari musuh..
    okey,sy jwb utk soaln first: memg wet biasiswa tu amanah utk bljr, memg ada dlm p'jnjian tu tp sume org buat mcm tu ke??umi sy prnh pesan kt abg angah sy,"wet biasiswa tu sedikit sedekahkn la kt msjd or surau"..knpa umi sy pesan mcm tu..sbb memg wet biasiswa tu byk lbh nya..so ape la slh nya kte salur kpd p'kara yg baek..so tgung isteri sndiri tu p'kara x baek ke??saudara/i sndri blh pk..xtahu la saudara/i dpt biasiswa or x..sy hrp saudara/i dpt trima jwpn yg sy bg..n sy pun ada 1 lg cte,ayah mertua sy pun dpt biasiswa time dy bljr dlu..then smpai abez bljr,wet tu x abez n sgt byk,so dy bntu la fmily dy..adkh itu pun slh???bntu fmily sndri..klu slh wet tu nk wt ape??kne gne utk bljr jgk ke??
    utk soaln yg ke2: whai sahabat ku,isteri sy tulis entry ni utk kebaekn..sy izinkn dy cz sy pk ini utk saham akhrt dy..jd ambk la yg baek di sini..kami memg kapel 6 tahun tp ad ke kami bangga dgn perkara itu??mgkn anda x m'bc penuh sume cte kt sni..kami tahu kami wt dose bile kapel so kami xnk org yg follow blog ni pun wt mcm kami wt..so tu npe kami ckp jgn kapel cz kami sedar akan dose yg amat byk..so dlu pas kawen sy pun ad ajk isteri sy utk wt solat taubt..mint Allah ampunkn dosa2 lama kami yg kami buat..moga Allah rahmati p'khwinan yg kami bina ni..kami kawen pun sbb nk hndrkn diri dr terus b'dosa..okey tntg kami kne TANGKAP BASAH plak..okey jwpn tu sy x tahu nk bls mcm mane..juz pndpt sy,anda add la fb sy utk dpt kn jwpn..mgkn sy blh bwk anda b'jmpe dgn parent kami klu itu perlu utk wt anda yakin yg kami x kne TANGKAP BASAH..jgn wt fitnah..dosa itu anda yg akan tgung..sy cme nk bntu saudara/i sbgai sahabat seislam sy utk kurg kn dosa..xnk la tgk org islam mcm ni..trus2 m'cipta musuh antara seislam..trus2 cri silap..n tgur pun mcm ni..ni bkn tgur,tp cara anda sgt melihat kn anda sdg mencari musuh..maaf, slh org ea saudara/i..sy xnk b'musuh dgn org..sy xnk trus2 wt dose..bia la jln hdp kami jauh lg dosa kecil n bsr..sy hrp saudara/i phm..kami bina ikatan ini utk dpt keredhaan Allah..jgn la wt kami m'bnci anda..kita sama2 islam..so sy hrp saudara/i dpt terima jgk la jwpn ke2 saya..
    nk utk yg satu lg tu komen saudara/i sgt2 m'cbr kesabaran kami..setakat ni be4 saudara/i kami ada dpt satu je komen yg lbh kurg mcm saudara/i..kami x tnjk kn komen tu cz kami xnk la org islam b'musuhan..knpe sy ckp mcm tu..okey..klu isteri sy approve komen tu..follower kt sni rmai, xke dyorg akan ckp mcm2 tntg org tu,silap haribln karang kuar plak maki hamun..maap,kt sni tmpt utk melakukn kebaekn..sy xnk jd org tgh utk permusuhan antra org islam..n komen anda sy approve cz anda yg minx sgt b'gitu..so be4 ada yg laen m'komen..sy rase lbh baek sy blh dlu..
    last dr sy,sy minx maap andai kata2 sy ad yg kasar smpai m'buat saudara/i terasa hati..sy cme nk btl kn saudara/i dr trus b'dosa,,kami cme dpt sakit hti n phala je ble saudara/i ckp mcm ni..tp ape yg anda dpt??okey..jd la kawan bkn lawan..sy angp anda org yg x tahu bkn org yg cari masalah..anda cbe nk kuarkn pndgn anda tp cme t'lalu kasar..so jgn lpe minx maap kt org rumah sy ea..sy dh maaf kn anda..slm..

    P/S: BUAT ORG RAMAI YG M'BC KOMEN DIA N SAYA,JGN LA KORG NK SEBOK2 CKP TNTG DIA..INI URUSAN KAMI..SY XNK ADA PERGADUHAN DI BLOG NI..HRP MAKLUM EA..TERIMA KASIH ATS KERJASAMA N SOKONGAN ANDA SEMUA..

    ReplyDelete
  60. hmm, i think me and my partner sekarang takde masalah pon nak kahwin awal even kitorang still study. tapi, susah sbb parents takkan faham. nanti parents sendiri yang akan tanya 'lepas kahwin nak makan pasir ke?' eventhough tak pernah cakap terang2an, im sure they'll ask the question. ataupun mesti, tunggulah habis study dulu. susah kalau mind set mcm ni :( but i do understand sebenarnya dyorang concern sebab tu dyorang buat mcm tu.

    lagipun my partner sulung, adik beradik ramai. of course lelaki kena utamakan parents and family dy dulu kan. I am sure his parents pon kurang bersetuju kahwin awal even tak pernah cakap pun.

    so, kitorang just waiting..and waiting..

    ReplyDelete
  61. amcm klu fmily jnis x sporting, kte nk teros terng p dye ckp hbis degree bru leh bcinta,.. cm ne ni tolong sye,...

    ReplyDelete
  62. eytt ,, insyaAllah saya nk ikut jejak mira .. sebenarnya si lelaki dah pernah suarakan bende nie kat kim, tapi kim xpernah nk amik serius , bile bace blog nie , mmg kim akan try istikharah beberapa harinie ,, doakan kami je miraa ,,, thanks sangt , thankss ~~

    ReplyDelete
  63. alhamdulillah :) semoga kalian bahagia . doakan saya juga ye :') saya baru 19 tp insyaALLAH ada rezeki kahwin la dgn si dia AMIN

    ReplyDelete
  64. mira, mohon nak copy entry mira ni. nak bagi parents bace. mane tau dengan input n experiences mira bole terbuka hati diorang bagi saya kawen awal juga :)

    ReplyDelete
  65. akak , moga akak kekal bahagia hingga akhirat ,
    tade siapa mampu pisahkan akak melainkan ALLAH
    saya turut doakan supaya akak kekal ye ^^,
    amin . salam sayang dari saya -fatin =)

    ReplyDelete
  66. saya berumur 19 dan insyaAllah akan menikah dalam masa terdekat. doakan kami.. :)

    ReplyDelete
  67. terbaik,,knapa la x penah pkir mcm ni sblum2 ni,,tq 4 ur advice,,

    ReplyDelete
  68. i'm thinking about what had u wrote at this entry..
    yg mgtakn..tya dy direct to the point..nk khwin dgn syew x...
    klu dy ckp x sdia just break up...
    sy pya bf pown dy ckp x bsdia n nk cri wet
    sya rsa dy mmg x nk sya jd sri dy kowt that all...

    ReplyDelete
  69. kalo boleh nak sangat abah paham sal ni .. sekarang atas abah jea , kalo abah sanggup walikan saya , oh my ! sy sgt jeles dgn anda , hope Allah lembutkan aty abah tuk abah terima permintaan kami tuk nikah awal ni.. doakan kami , kesah kami almost na sme ngn puan mira kite ;)
    NNAR :)

    ReplyDelete
  70. Sy pun kawin muda....erk....xderla muda sangat...hehe....berkahwin d usia 22, en suami 23...skg dah 29, en suami 30.....sepasang anak, 6thn dan 1 thn....:) kawin muda mmg best....dapat dating sampai puas...lepak sampai subuh, takder saper yg bising, sbb lepak dgn en suami depan pintu rumah...hahahaha.... perkahwinan anda berdua kekal n mendapat berkat Allah.....semoga kami juga terus kekal dalam lindungan Allah SWT.....ameen...

    ReplyDelete
  71. rase macam nak kawin awal jugak:) tapi.....

    ReplyDelete
  72. paling suka entri ni ^^
    u're inspired me :)

    singgahla ke blog sy..
    salam ukhuwah..

    http://atiqahivy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  73. alhamdulilah...suka sgt baca kisah mira...

    ReplyDelete
  74. alhmdullh.....saya mila,saya suka sangat baca kisah mira,lg menguatkan lg perasaan sy nk nikah....hihihi

    ReplyDelete
  75. trima kasih Mira. Semoga berbahgia...pesanan sy...kawin awal atau kawin lewat...di anggap kawin juga...yg penting ialah KEJUJURAN di antara Mira dn Mukhsin ken a ada dan SENTIASA ada. Sekiranya KEJUJURAN itu tiada, yg halal akn jdi haram...

    ReplyDelete
  76. nk mmg nk..tp abah ngn mak nk su blajar dlu..tp since kita mnusia xley kwl perasaan..tkot sgt jtoh kdlm istilah zina tu..rndu pd bkn yg halal..doakn su dpt izin mak n abah nk kwin awl ni..

    ReplyDelete
  77. Terharunyerrr...:) Nak jugakkk mcm puan amira kiter...:D

    ReplyDelete
  78. apet kebaikan kalu kawen awal saya nak tau.....contoh situasinya mak ayah sakit.tapi kita harapan keluarga kita kawen pada umur 21 dan kita meninggalkan tanggung jawab keluarga kita....walaupun dengan restu mak ayah....mak ayah kita kadang besarkan kita dengan harapan dapat membantu merubah hidup keluarga tapi kita berkahwen awal...adakah kawen itu pada nafsu atau tuntutan??yang mana lagi penting tuntutan atau tanggung jawab...nak makan sesuap pun harapkan mak ayah?bagi yang xpernah hidup susah macam orang miskin akan berasa mudah cerita tentang kawen awal....tapi kita lupa yang kita masih ada tanggung jawab lagi......jangan hampakan ibu walaupun merwka xpernah berbicara tapi dalam hati mereka hanya allah je yang tahu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm buat anda..ape kebaekn kawen awl..sy rase anda seorg islam jd anda sndri tahu kebaekn kawen,xkre awl or lwt..jodoh itu rhsia Allah..klu dy tntu kn kte kawen pd usia muda,sape la kte utk b'kata tidak..tp buat la yg t'baek utk kte..dlm situasi yg anda gmbr kn sy melihat tgungjwb memg amt pntg..spe kte kawen pd usia 23 tahun dh t'lepas dgn tgungjwb..xkn..tgungjwb itu kte bwk smpai mati lbh2 lg ank lelaki..spe kte kawen awl xblh m'bntu keluarga..adakh kawen lewat SEMUA antra mereka m'bntu keluarga..itu semua t'pulg pd niat individu t'sebut..sy pun ada impian nk bntu fmily sy bile dh kerja nanti..spe ckp sy lpe kn tntg mreka..bljr rjin2,insya Allah klu niat kte btl,Allah akan bntu,xgitu..hee

      okey klu nk ckp kawen ats dasar ape..itu pun ikt pd hti individu tu..kawen lwt pun npe kawen,ats dasar ape??itu ikt setinggi mane ilmu agama kte..dlm hadis pun ada ckp kn kawen ni ada hukumnya..wajib,sunat,harus,haram,makruh..so npe d letakkn hukum wajib..sy rase anda sndri blh tahu knpe wajib..so ape ckp xle kawen krne nafsu..tp kne ingt kawen krne tkt xdpt m'gawal nfsu bkn krne ikt nafsu..so anda tnya tntg mane pntg,tuntunan or tgungjwb..sy jwb tuntutan lg pntg..awk kne phm tntg ape itu tuntutan,agama itu lg pntg dr sgalanya..okey klu nk cte tntg nafkh memg agk sukr..klu kte dr fmily miskin..hai anda memg pndai cr point tp anda xpk tntg kawen lwt..adkh org miskn x blh kawen??kemiskinan n kekayaan itu adlh ujian dr Allah..klu anda rase anda dr keluarga miskn n msh bljr,pk la tntg p'khwinan anda..di mane hukum nya,,dlm hadis tu letak kn hukum haram krne tkt p'khwinan itu m'dtgkn kemudaratan kpd pasgn..jd klu anda pk p'khwinan itu bgtu,jgn la ngada2 nk kawen..islam itu indah..sume nya dy dh ajr kte dlm Al-quran n hadis..t'pulg kte sbgai hmba nk bljr memahami dan mematuhi hukum n p'aturan Nya..

      haiz anda ni...hati ibubapa sy itu pun rhsia mreka n Allah tp sbagai manusia yg mampu b'fkr kte blh tahu adkh mreka gmbra or b'duka..adkh k'gembiraan itu 1 lakonan..kte sbgai seorg ank blh tahu semua itu..saudara/i, demi Allah..selagi kte ikt ape yg t'tulis dlm Al-quran n hadis,insyaAllah selagi itu ibubapa kte akan pndang kte dgn snyman bga n gembira..

      p/s:jgn p'soalkn tntg waktu b'khwin tu awl or lwt krne itu rhsia Allah wahai sahabat seagamaku..tp kne ingt bhwa tkdr itu mampu kte ubh dgn doa,tawakal n usaha..pndg la mereka yg kawen awl dr sudut positif..sy bkn nk surh anda kawen pd usia muda..tp tlg hormati mereka yg seagama anda yg b'khwin awl..slm.

      Delete
  79. Terima kasih semua atas kata2 semangat kalian. saya tak sangka entry ni boleh sampai 3k yang like dan membaca. Maaf sbb tak mampu nak balas semua komen.Btw, terima kasih kerana selalu support kami suami isteri. Semoga bermanfaat buat kalian juga. Salam muhibbah buat semua ^_^

    ReplyDelete
  80. all de best..hope bhgia..menarik..dh lame think about it..sbb takot ke lembah penzinaan..nauzubillah...

    ReplyDelete
  81. salam mira n muhsin.semoga perkahwinan kalian diberkati dan berkekalan hingga ke Jannah hendaknya. amin~

    * mentality masyarakat buat akak takut untuk terima lamaran si dia untuk nikah gantung. tapi lepas baca entri ni, tersentap rasa. banyak sangat rasanya dosa kering dah dapat tanpa sedar. :'(

    ReplyDelete
  82. tunang bukan adat kan..ia ajaran agama=) allahualam

    ReplyDelete
  83. Semoga pasangan muhsin & mira terus bahgia selamanya dan diberkati Allah.Amin.. Rasa betul2 insaf bila baca post2 di blog ni.. Insaf dgn dosa2 sblum ni. :'(
    Kepada yg blum berkapel,jgn teruskan niat ini. Teruskan niat mencari cinta yg halal dan diredhai Allah.

    ReplyDelete
  84. Barakah..ska sngat blog nie.=).

    ReplyDelete
  85. selain itu,nikah gantung jugak salah satu cara yang terbaik untuk mngelakkan zina dan maksiat...wahai umat islam,saya ingin mngajak supaya sama2 kita menjauhi maksiat dan memperindahkan islam...bgi lelaki,cuba la belajar untuk lebih bertanggungjawab..wanita adalah amanah Allah kpd kita..

    ReplyDelete
  86. ada tips x nk yakinkan parents utk kawin awl ni??

    ReplyDelete
  87. terima kasih di atas motivasi di atas..sungguh tertarik..n hati sy sngt2 tersentuh...rase sebak,dngn dosa y menimbun..dari blog awak la saya belajar berubah sikt demi sikit skrg nie..saya siap suruh pasangan bce skali..syukur saya jumpe blog nie...pahala dapat kat awak sebab bce entry nie hati saya betul2 tersentuh....
    FROM:(AMIRAH)

    ReplyDelete
  88. Alhamdulillah..nk tnya skit..pasal tnggungan and nfkah tu;mcm mana mr.muhsin slsaikan?kerja part time ka? -Sai

    ReplyDelete
  89. Howdy. I was thinking about adding a backlink back to your website since both of our web sites are based mostly around the
    same niche. Would you prefer I link to you using your site address: http://www.
    blogger.com/comment.g?blogID=2639673006182503998&postID=4789799141806466404 or website
    title: Blogger: Diari Rindu Muhsin & Mira :).

    Be sure to let me know at your earliest convenience.
    Thanks!

    Here is my website ... relevant web site

    ReplyDelete
  90. Hello exceptional blog! Does running a blog similar to this
    require a lot of work? I've no understanding of programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off topic but I just wanted to ask. Appreciate it!

    My page allied auto insurance

    ReplyDelete
  91. salam mira saya taw entry nie dh berkurun n saya baru perasaan..
    thanks untuk entry yang sangat bermakna~~~
    saya sendiri pun pernah terlanjur..dan sekarang dalam proses mengenal tuhan...thank untuk kata2...kita adalah istemewa jika xda couple~~ really mendalam maksud tu...
    thanks to god dia masih bagi saya bernafas dan hidayah untuk ke jalanNYA..

    ReplyDelete
  92. Assalamualaikum.
    Sudah lama entry ni ditulis, dan saya bru hari ni jumpa blog ni.
    Sya setuju dgn apa yang kak mira katakan.
    Kahwin awal mmg dpt elak byk maksiat..

    ReplyDelete
  93. Ehm...untgnye rse lau ayah sndri soh kawen..dh lme rncg nk nkah..tp tkot nk gtau parent..tkot xbg...sbb still blaja..hai...mentaliti2 org skang...ssg nk bndng y brk ngn baik..

    ReplyDelete

..