Friday, May 25, 2012

Introduction : #Kahwin - Persediaan awal :)

Photobucket
Assalamualaikum semuaa :)

Apa khabar kalian? Rasanya dah sekian lama entry baru tak muncul2 kan. hehe lebih kurang sebulan rasanya. Erm maaf la kepada yang menanti. Bukan apa, memang sangat banyak ilmu/perkongsian nak share dengan korang, tapi kekangan masa memang tak dapat nak diatasi. Moreover, I'm just a part-time blogger. Kira bukan blogger tegar la senang kata. haha dan kalau nak tau, semua entry2 saya ditapis oleh suami saya. sekian. haha kalau tak lepas dengan cik abang sorg tu, so, entry tu akan kekal dekat draft. Dah banyak dah entry yang tak dpt dipublish. kiki takpe la. Insya Allah. Encik suami lebih tahu apa yang terbaik buat saya :D Eh, cukup la. introduction suka betul panjang berjela la. haha Maaf semua :) 

Ehemm. Ada yang kerap bertanya, "saya pun nak bina masjid, tapi tak tahu dari mana nak mula", "Saya tak tahu apa yang nak kena buat untuk mulakan prosedur kahwin ni", "Macam mana mira selesaikan segala benda dalam masa 2bulan setengah je? Saya rasa tak mampu nak setelkan semua benda secepat tu.", "Apa yang wajib kena buat sebelum berkahwin?" dan lain-lain. Dekat inbox tu bertubi-tubi orang tanya soalan. Mira mohon maaf dari hujung kampung sampai hujung benua jika ada yang mira tak balas atau terlepas pandang. Mira ada komitmen lain dan cuma boleh reply bila betul2 free. Maaf ea :) So, bila dah ramai sangat tanya, ramai yang suruh buat entry pasal ni, maka terhasillah 1 entry tentang ini :')

Okay. Dah baca tajuk? Tertarik? Menarik? Ditarik? heee Oh, apa2 je la perasaan anda, kali ni mira bawakan 1 perkongsian yang mungkin dinanti-nanti oleh sesetengah pihak. Mira akan ceritakan semua prosedur yang perlu dilakukan sebelum berkahwin. Mira dah ada ceritakan dekat entry "kini aku bergelar seorang isteri" tu. Tapi mungkin itu roughly je la kot sebab masih ramai yang tertanya2 dan kurang faham. Takpe2. Take it easy people :) Jangan pening-pening, jangan buat muka ketat, jangan garu-garu kepala xD Relax dan kita mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim :D *Sebelum terlupa, entry ini untuk mereka yang telah mendapat kelulusan daripada kedua-dua ibu bapa pihak lelaki dan pihak perempuan untuk mendirikan masjid. #sila take note. hehe DAN mira bagitau prosedur dekat Johor. Bagi tempat lain, mira kurang pasti sama atau tidak. Mungkin ada yang sama, ada yang tak :)

Perkara pertama :
Buat istikharah dulu. Jangan terjah je. Sabar-sabar. Kalau si dia dah memang jodoh anda, jangan risau. Sejauh mana kaki melangkah, sejauh mana anda berada, pasti Allah akan temukan anda berdua. Bukan dengan "in a relationship" lagi dah, tapi MARRIED. Insya Allah, Allah terus bawa anda berdua ke gerbang perkahwinan. Antara perkara paling indah dalam hidup :') Trust me. huhu Istikharah sangat penting untuk menentukan samada pilihan kita tu baik atau tidak. Istikharah bukan hanya kena buat sekali dua tau. Kalau boleh istiqamah dan dengan sepenuh hati. Insya Allah, jika Allah tak memberinya dalam bentuk mimpi, Allah akan memberinya dalam bentuk keyakinan dalam hati. Percayalah, sebaik-baik petunjuk itu datangnya daripada Allah. (I did istikharah since I was form 3. haha Nampak excited sgt? Tapi tak salah doa yang terbaik dari awal. Because I always want the best for my future.sekian). 

Perkara kedua : 
Pergi ke pejabat agama di daerah anda dan dapatkan borang2 yang diperlukan untuk berkahwin. Dekat sini, anda mungkin akan pening kepala sebab sangat banyak borang dia bagi. HAHA tapi takpe. tarik nafas panjang2. Susun semua borang-borang anda dan tengok mana yang lagi penting dan ada tak due date yang dia bagi kena hantar sebelum masa sekian-sekian. Kena selalu peka dengan benda tu. Ada orang tu hantar borang 7 hari sebelum dia nk kahwin kot, tak lepas tau tak dia nak kahwin! hahaha adoii. Nak kahwin buat cara nak kahwin, benda yang sangat penting jangan buat last minute. Ingat ni exam apa boleh buat last2 minute. opsss xD

Perkara ketiga :
Isi borang kursus kahwin dan pergi kursus kahwin.(Borang dah dapat sekali masa amek borang2 dekat pejabat kadi). Kursus kahwin ni dekat mana-mana pun ada. Ada yang murah dan ada yang mahal kot. Pembayaran pula boleh dibuat sebelum pergi ataupun semasa pendaftaran. Macam kami, kami bayar sebelum pergi. Kitorang ni skema sikit. Ingatkan kalau tak bayar tak boleh masuk. HAHA rupanya ramai je baru bayar pagi tu. hewhew Bayaran kursus kahwin yang kami pergi RM120 seorang. Mahal ke tak tu? Entah la. Sebab tak pernah survey plak yuran2 kursus kahwin ni. hehe Kalau rasa mahal, korang boleh la survey2 mana2 tempat yang murah.Biasanya anjuran universiti murah2 :D Jangan lupa bawa gambar berukuran passport. Nanti dia minta sebab nak tampal dekat sijil kursus kahwin. Tamat je 2 hari berkursus, nanti kita terus dapat sijil yang siap ada gambar dan cop pengesahan. weeee :) masa ni excited dah ada sijil kursus kahwin. HAHA *sekadar peringatan, sebenarnya pergi saing dengan bakal zauj lebih seronok sebab kita akan dengar input yang sama dan insya Allah mudah untuk dipraktikkan bersama ketika sudah berumahtangga. Lain penceramah lain input yang diberi dan pengalaman dia kan :) Tapi itu terpulang kepada kehendak masing2 :D

Perkara keempat : 
Pergi ke hospital atau klinik kerajaan untuk pengesahan ujian HIV. (Wajib kerajaan tau! Kalau swasta dia tak terima. Kalau swasta dah senang dah, ayah mira je tolong buatkan. kuikui) Ahaaa kalian. Sampul untuk ujian HIV ni la paling menarik. Dia bagi sampul sekali nanti masa amek borang. Sampul dia warna biru gelap. Tapi comel la. haha Cuma dengar nama ujian yang ngeri. haha Macam kami, kami nak pergi Hospital Kota Tinggi, tapi dia busy/ full/ tak buat/entah. lupa alasan dia. haha so, kami pergi Klinik Ibu dan Anak. Mati2 ingat ujian HIV ni mcm amek darah dekat lengan tu. Rasa nak pengsan je masa dia panggil tu. haha sekali.. laaaa. rupanya cucuk dekat jari je kot. haha syukur alhamdulillah. Sekejap je. Tunggu dalam 10 minit, dah dapat results dah :) Lepas tu, nurse kat situ minta korang tandatangan and terus masukkan results dalam sampul biru, complete gam dah! Korang jangan mimpi nak tgk! haha padahal mira nak sgt tgk apa result dia. Mcm mana dia tulis kat kertas tu. hee tak sempat. huhu Kalau takde apa2 korang boleh balik terus la kot. Kalau ada apa2, mungkin dia tahan. (Teringat kenangan masa lepas buat test tu; masa tu baru keluar klinik tu, terus cakap dekat muhsin "YES. alhmdulillah" siap buat tangan sekali. Sekali ada org dekat belakang! Dia boleh ckp amboi, sukanya.". Allah. maluuuuuu -.-" terus jalan laju2 pergi kereta >.< "YES" yg mira buat tu sbb dah lepas lagi 1 prosedur. haha  ) 

Perkara kelima :
Pergi pejabat daerah untuk ambil surat akuan BUJANG. (maybe ni bagi yang bujang je. Bagi yang dah kahwin, janda or whatsoever tak tau la kena buat benda ni tak ) Surat ni adalah surat yang sangat pelik bagi mira. hahaha sebab tak pernah dengar dan tak tahu langsung apa function dia. So, kami pergi je la tempat yang diarahkan, tanpa tahu pun apa nak kena buat sebenarnya. haha Kami dibawa berjumpa dengan orang yg memegang jawatan macam ketua daerah kot. Setelah diberitahu tujuan kedatangan kami, dia pun minta IC kami dan memanggil assistant dia untuk check dan buat apa ntah. Sambil2 tu, dia tanya la mcm2, ckp, borak dan blablabla. Dekat setengah jam jugak kat situ. Sebab tunggu assistant dia buat surat. Lepas tu, kami dapat surat akuan bujang tu. weeee :') Nanti dekat surat tu dia cakap nama sekian2 ni disahkan bujang. huhu (Surat ni mungkin penting sebab takut ada orang yang kahwin dengan bini orang ke apa ke kan? Dah parah plak nnt. )

Perkara keenam :
Interview :) Mira ni memang jenis gugup sikit kalau kena interview ke pergi depan ke ape ke. haha Masa ni ustazah yang interview kami berdua. Alhamdulillah. Perempuan kan. Takde la takut sgt. Tapi orang selalu cakap, ishh perempuan, lagi cerewet, nanti ntah apa2 je dia tanya. haha husnuzon je la. tak baik ckp bukan2. So far, ustazah ni ustazah yang bg ceramah masa kursus kahwin. So, dah pernah jumpa dia :) Dia memang sgt lembut + cantik. heee Masa tu dia tanya la jugak kenapa nak kahwin semua ni. Lepas ni, smbung apa, pergi mana, blablabla. Then, baru dia proceed dengan soalan. Dia tanya selang-seli. Muhsin lepas tu mira. Muhsin kena tanya tentang al-fatihah, kalimah syahadah, doa qunut, doa mandi hadas, tanggungjwb suami, dan lain2.Mira pulak ustazah tu tanya, kalimah syahadah, tanggungjwb isteri, al-fatihah, dll. Senang kata basic questions la. As a muslim/muslimah you should know all about this simple things. Tak silap mira, dia bahagikan soalan pada 5 cabang. Akidah, ibadah, tauhid, lg 2 tak ingat plak. hee yang penting, kitorang lepas dengan jayanya dan ustazah tu puji :') Habis dah tu, ustazah tu pun cakap tahniah dan dia cerita juga la tentang pengalaman dia kahwin awal semua. Memang buat kitorang berbunga-bunga nak teruskan hasrat kahwin awal. heee Sebab dia sangat berjaya dalam pelajaran dan kehidupan dia. Semua sebab berkat kan? insya Allah. Perkara yang baik Allah akan permudahkan dan alhamdulillah juga hasrat kami nak bina masjid tercapai dah :D

Perkara ketujuh :
Confirmation tok kadi untuk majlis akad nikah :D Perkara ni sepatutnya kena confirmkan dalam seminggu/ 2 minggu sebelum nikah. Ni yang paling penting tau. Kalau takde tok kadi, sape nak nikahkan. HAHA Masa mira, mira ingat lagi. 1 minggu lebih lagi nak nikah, tapi mira tak confirmkan lagi dengan tok kadi. Actually, I forgott !! haha ingatkan semua dah setel. Rupanya tinggal yang last ni belum. haiyaa. Lepas tu kena la bebel dgn ayah sikit. kiki em then, ayah tolong callkan tok kadi yang incharge kawasan mira. patient ayah jgk rupanya. Tapi too bad. Dia dah ada program on my wedding's date. Dia kata boleh, tapi lepas asar. Kitorang nak buat lepas zuhur. Lepas asar susah sikit sbb malam nak buat kenduri doa selamat sikit. Terkejar-kejar plak nanti. So, kitorang try cari tok kadi lain. Alhamdulillah. Dapat tok kadi incharge kawasan Bandar Kota Tinggi :) Tapi seriously tok kadi ni memang best and simple je dengan dia =) Alhamdulillah, semua perkara dah ready, so, tinggal kahwin je la! haha

Okay ni la antara persediaan yang korang wajib lakukan untuk bernikah okay =) Pada yang ada kemusykilan lagi tu, boleh tanya mira. Ni just guideline apa yang korang nak kena buat :D Semoga Allah permudahkan urusan kalian untuk bernikah. Jangan susahkan perkara yang mudah. Buat apa2 pun make sure ikut syariat. insya Allah berkat dunia akhirat =)




Saat termeterai lafaz 'Aku terima nikahnya..' Itulah saat yang paling indah buat diri insan yang kini sah bergelar suami isteri..

Perasaan tu..undescribed.
 Assalamualaikum.

 Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah binti Hasane :)

27 comments:

  1. salam..ana nak tanye cmne nk buat klo klik about mira& muhsin t die keluar page tentang mura&muhsin?tlh bantu yer..
    n cmne buat find us on fb?

    ReplyDelete
  2. stiap kli bce entry mira..perasaan nk kwen smkin tinggi bkn ape nk sgt mndpt yg halal n nk elak dr sgala yg xelok..:')...semoga mira n muhsin bhgia hnga akhirnye..:)..walahualam..

    ReplyDelete
  3. stiap kli bce entry mira mesty ngis..ingin kwen awl ntok elak bnde yg xelok jdi n dpt yg halal..:')..semoga bhgia hnga akhirnye ye mira n muhsin..:)

    ReplyDelete
  4. mira senang sebab both parents dalam keadaan kewangan mengizinkan :) semoga berbahagia sampai ke syurgaa :)

    ReplyDelete
  5. ni lagu ape eh???please...

    ReplyDelete
  6. info yg menarik utk dri sye :)

    p/s: mari singgah ke blog sye. ader juge yg menarik.. hehe =)

    ReplyDelete
  7. bila baca entri nie,rasa takut pulak nak kahwin....tak sempurna dalam banyak bab lagi...huhuhuhu...mungkin ada rahmat yg terbaik untuk saya....mira,doakan saya dapat Unimas tau? Saya dah lama nak jejakkan kaki ke sana...hehehe

    ReplyDelete
  8. saya suke baca entry awk .. seronok .. xsabar pula rasa nye , mahu berumah tangga .. hehe .. semoga bahagia dunia akhirat :)

    ReplyDelete
  9. salam mira..akak nk tny, borg utk HIV guna borg dr pejabat daerah ke? akak pon dok johor..lg satu, interview dibuat masa hantar borg ye? means pasangan lelaki pn kena ada jugak ye? tq dik..

    ReplyDelete
  10. akak suka dengan entry ni. bagi info untuk yg nak berkahwin muda. insyaAllah tak susah pun urusan perkahwinan ni. cuba perlu yakin dengan diri dan yakin dengan jodoh. semua urusan akan di permudahkan Allah ;')

    doakan akak ijab kabul 22.12.2012, amin ;)

    ReplyDelete
  11. kak mira,good job!.entry yg bermanfaat.tengkiuuu ye for sharing. :)

    ReplyDelete
  12. suka pulak saya baca hee. nice kak. :)

    ReplyDelete
  13. Ta salah kan kalau kita awal?kadang2 saya takut takut dengab stigma masyarakat dan tanggungjawab.

    ReplyDelete
  14. muke hubby mira serius je mse akad. may Allah bless :)

    ReplyDelete
  15. saya suke bace entry awk..sgt2 tulus..sy dah bace semua entry awk..superbb..Barakallah atas perkahwinan..doakan sy dipertemukan jodoh pula..hehehe..senang2 dtg la 'melawat' sy kat sini..hehehe http://wwwzuemygen91.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah. have been following your stories since the moment u announced that u're married :).. its a good thing tau, bila lps awk kahwin, muda plk tu. lps tu awk bg nasihat, example, cara yg betul utk yg nak2 kahwin muda ni. jazakillah :)

    salam dr satu umur tp belum kahwin.. hehe.. xdelah, salam taa'ruf. may Allah bless.

    ReplyDelete
  17. moga bahagia selalu

    ReplyDelete
  18. kalau dah g kursus kahwin kena interview pulak eh?

    ReplyDelete
  19. Salam, nak tanye sikit boleh? mira buat nikah gantungkan? betul ke? kalau salah maaf.
    kalau nikah gantungkan, nak tanye. Mira buat tak majlis kenduri? Cara majlis nikah gantung nie mcm mne. nak tahu tu. boleh tak?

    ReplyDelete
  20. Salam alaik. mira nie buat nikah gantung ke? atau nikah yg biasa selalu orang buat? urm, kalau nikah gantung nak tahu mcm mne prosedur nikah gantung. majlis dia semua. tahu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan awk ni dah berjawab blum eh oleh mira

      Delete
  21. Hmm.. Myb mereke hntr borg lmbt bersebab kot ... Dok oversea ke ape ke.... Tp knp still tk boleh trime walaupun Lg 7 hr nk kawen?? Asal borg lengkp sudhlh ler... Nikah tu mudh je sbnrnye, mnusia yg menyushkn Bnde tu....

    ReplyDelete
  22. The cause of hyperhidrosis or excessive sweating. It affects approximately half a cup
    of vinegar and rub underarms to produce bad body odors.
    Feel free to visit my blog :: Catalina hyperhidrosis treatment

    ReplyDelete
  23. Excellеnt bеat ! I wish to аppгentiсe while
    yοu amend youг ωeb site, how сan i subscribe for
    a blоg website? The account helped me a acceptаblе dеаl.
    I hаd been a littlе bit acquаіnted of this your brοadcast offered bright clear idеa

    my web site - payday loans

    ReplyDelete
  24. salam mira..ayus nak tanya..hantaran mira ad buat tak?berapa org mira budjet untk jamu tetamu majlis nikah nie..InsyaAllah,ayus pon bakal bernikah x lama lg..

    ReplyDelete
  25. salam mira..ayus nak tanya..mira ad wat hantaran x?n nak tau berapa hantaran yg mira buat..lg stu mira jmput sape jea untuk majlis nikah nie..n budjet untk tetamu yg datg tu berapa org yea?

    ReplyDelete
  26. Thаnks for thе auspicious writeup.
    It in realіty was a entertainment account it.
    Glance complex tο moгe introduced agreeable
    from you! Ηοwever, how could we communicate?


    Μy homepage :: Same Day Payday Loans

    ReplyDelete

..