Sunday, October 21, 2012

Precious Moment; Broga Hill :)

Photobucket
Assalamualaikum :)

Apa khabar semua? Ingat lagi tak mira ada hutang story dengan korang pasal Broga Hill dengan Masjid Besi. heee Alhamdulillah, mira ada kesempatan juga nak update. Em tp entry2 ni full with pictures. Sometimes, a picture worth thousand words kan? so, better korg tgk pictures je. hee 

Alkisah bermula ketika hari raya hari tu. Masing2 dah banyak kali nak panjat Bukit Broga tp selalu tak berkesempatan sbb semua ada komitmen masing2. So, masa raya tu dah alang2 semua berkumpul, kitorg terus plan nak pergi panjat Broga. Semua setuju, pada pagi Jumaat yang indah lagi menenangkan, kami pun berangkat menuju ke Bukit Broga. Oh, sebelum tu, malam tu ada kenduri sikit dengan rumah uwan cik(nenek saudara) dekat Semenyih, so kitorg terus je tidur sana. Jd, dkt je la nak pergi Broga. 

Plan nak gerak before Fajar menyinsing, tapi apakan daya, kita hanya mampu merancang. hehe Akibat ramai askar2 yang ikut, jd berlaku sedikit kelewatan. Around 7.00am, baru kitorg sampai. Matahari dah naik. Reda je laa. hehe Tp serious ramai yg join. Dari atok, mak2, bpk2, anak2, kanak2. Memang rasa seronok + awesome. hee Oh, lupa nak bgtau. Ni semua sebelah family suami. hee Kan mira seminggu dekat kampung beliau. hee Mcm2 la aktiviti buat :) Family muhsin sgt rapat, so memang seronok sbb diorg suka gathered and buat mcm2 aktiviti. So, kira untung la mira dpt jd one of the family kan? hehe Alhamdulillah. Itu pun salah 1 nikmat Allah. Mempunyai keluarga yang bahagia =)

Kitorang naik pukul 7.00am, dan turun pukul 11.00am mcm tu laa. Lama bukan sbb apa, masing2 sibuk bergambar tak habis. hehe especially the girls laa. hee Em ni first time hiking dgn husband, memg rasa seronok sgt. heee Tp husband kita naik laju gilaa, mengah nak kejar. haha Tp part2 yg mira sangkut, ada la cik abang tu nak tolong tarik kita naik atas. heee Terima kasih awak! Em masa nak turun tu, kitorg tinggal 2 group je. Boys and girls. Kanak2, mak2 and ayah2 semua dah turun dulu. Akibat kitorg ni bergmbr tak sudah. haha Ada la dlm 300++ pictures. weeee. But at the end, mira jalan berdua je dgn husband. haha Mcm sweet plak kan, dating dalam hutan. haha 

The best part is mula2 umi abi tak nak naik. Tp at last diorang naik jugak. hehe And family kitorg complete semua ada. Semua naik. Just cant tell the feeling, pergi dengan family lagi seronok drpd dgn kawan2 sbnrnya :) Masa ni la mengeratkan ukhuwah antara ahli keluarga. Semoga Allah reda.

Masa mula-mula tu semput jugak nak naik. Sungguh confuse dgn diri sendiri. Sbb mira pernah naik gunung lagi tinggi before this, tp okay je. Tp ni baru bukit dah semput. haha ni mesti sbb cuti 3 bulan mengembongkan diri, lgsung tak exercise. Mcm tu la jadinyaa. tsk tsk Tp alhamdulillah, awal2 je, lepas tu dah semakin tough untuk daki. keke

Kitorg semua mula2 stop dkt first perhentian, and ingatkan terus stop kat situ je. Sbb ramai dah penat. Tp yg kanak2 ni memg hyper over excited, diorg nak lg tinggi. And diorg dah proceed dulu! haha Last2 kitorg follow je laa. Smpai perhentian kedua, kitorg berhenti lg. Amek gambar dan makan2. hee Again, kanak2 ni overexcited dan diorg proceed lagi tinggi. Biasa diorg ni yg selalu ckp penat, ini diorg dulu yg excited. Mesti sbb pergi ramai2 dgn rakan sebaya mereka. hee Masa ni dah ramai yg tak proceed. Sbb ada kena pnjt tempat yg super duper extreme. haha Masa ni husband mira dah tinggalkan mira dulu sbb ingatkan mira taknak naik. Tp last2 mira naik jugak. Nsb baik ada husband ada tolong tarik. haha Yg lain, adik2 ipar dgn abi yg tolong tarik. I ada hero i sendiri okay + cameraman free of charge =p kihkih 

And at last kitorg sampai jugak puncak Broga. Alhamdulillah =) 

Okay, lets the pictures talk! 

Scenery pagi pada hari kejadian :) Subhanallah. Indah ciptaan-Mu..

Ni baru half daripada kami. hehe Semangat masing2.

Seramai-ramai ni family kitorang je semua. hehe

acu Afif, ateh Pijah, me, mak long bahiyah, and kak fatin. hee
semua pak cik and mak cik kitorg except kak fatin.
muda2 kan? hehe

Masa dekat sini rehat 5 minit. Masing2 semput. Awal2 lg kan. haha 

Tabik spring dgn Tok Lang. Memang hebat stamina beliau.
Tak macam org berumur 60tahun pun.
Tok Lang rasanya dah 63. Tp lupa laa. hehe 

Ya Allah. Ya Allah. Mira rasa nak nangis dpt tgk scenery ni pagi tu.
Indah sgt. Rasa bersyukur terpilih untuk melihat keindahan ciptaan Allah.

Seluas mata memandang..

1 yang seronok tentang Broga, pemandangan dia super duper cantik! :) 

Gigih masing2. hee Masa ni susah jugak la nak naik. 

Sampai atas tapak kasut adik amin tanggal! haha Ada la kenangan amin dgn Broga ni. hehe 

Breathtaking view :)

Mcm dekat Highlands je rasa..

Husband and me. Muka lelah dah ni. haha 

Alhamdulillah. Sampai dekat perhentian pertama! :) 

Haaa, sukanya background diaaa + suka la org sebelah tu jugak =p haha 

Tok Lang DAEBAK! hehe Nk kuat mcm Tok Lang jugak.
Ni baru 20 tahun, dah sakit2 tulang la, ape la. wuwu

Ni la antara kanak2 yg super duper excited. haha 

With my family-in-law yg perempuan :D

Our big happy family =) Semoga keluarga ini sentiasa di bawah naungan dan reda Ilahi :)

Pak Tam's juniors :)

Mak Long's juniors :) 

Uwan cik's junior :) 

Uwan dak's juniors :) 

Masing2 dgn gaya masing2. haha Mak Lang's juniors :)

Serooonoookkkk sangat tgk pemandangan nii. 

Kami the girls yang join =)

Love potrait. *I miss you :(

Background dah macam gambar passport =p
May our love last forever till Jannah.

Kitorg sbnrnya panjat batu yg agak tinggi tau nak naik sini semata2 nak amek gmbr =p

Berada di perhentian kedua :) 

First time hiking together and its awesome :)
Memorable moment.
haaaaa, pendeknya pendeknyaa -.-" 

Tengok kabuss belakang tuu. hee 

I wonder what is kak chik try to do with her hand up? hehe 

kak fatin and me. With doctor-to-be :)

Ni haaaa, tempat yg sgt extreme tuuu! Sebelum smpai puncak. wuwu

Masing2 terpaksa help each other nak naik. hee
Tgk la husband kita dah dkt atas tuu. 
Then, kena turun balik,amek kita kt bwh. haha

Sungguh-sungguh masing-masing. heee

Alhamdulillah. Kami selamat tiba di puncak =) 


Diorg ni excited betul nak panjat lagi tinggi semata2 nak amek gmbr dgn bendera Msia.hehe



Husband punya excited jumpe dia punye UKM dkt batu tu. Haha UKM PPSM. 

With my dear abi. Umi dah tak naik masa ni. Kalau tak, ada gmbr bertiga. hehe 

Nak terbang pergi mana lagi tu cik abg ? haha Tak cukup tinggi dah? hee
*Cita-cita dia nk jd pilot tak kesampaian sbb mira tak bg =p haha 

Mereka yang berjaya sampai ke puncak. kiki 

Husband and abi =)

One group of girl yang tinggal. Kitorg busy amek gmbr. hehe 

Loveee muchh..

At lastttt. Masing2 minum air kelapa sebelum turun ke bawah.
Kaya amoi tu. haha

Family kitorg je semua dah penuhkan tempat ni. heee

Last but not least, masing2 dah kurus! haha 

So far, the scenery are very nice and beautiful. Tak rugi pergi. Biasa org pergi pagi2 sebelum subuh gelap gelita tu. Bawak la lampu suluh semua. hehe And solat dkt atas puncak tu. Sbb dpt tgk sunrise. Mesti lg seronok. Tp its sokay. Ini pun kira best sgt dah ni walaupun matahari dh tinggi baru kitorg smpai. hee 

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Selamat pergi dan selamat pulang. Semoga dapat pergi lagi tempat2 yang awesome dan memorable mcm ni with the families. Sayang kalian Lillahi Ta'ala :)


Keluarga yang bahagia menjana anak-anak yang positif dan aktif.

p/s: Nak ajak ayah, tp beliau ni hiking2 tak main, asyik la dok fishing je. haha *tinggal harapan. eh, hari tu ada org request tntg entry dekat Broga sbb dia nak pergi Broga. So, selamat membaca :)

 Assalamualaikum.

 Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :)

..