Monday, September 16, 2013

Perjalanan kehidupan.

Photobucket
Assalamualaikum :)

Just a very short reminder for us :)


Perjalanan hidup kita masih panjang, masih jauh....

Kehidupan duniawi yang sementara cuma, tapi ramai yang memilih utk jadikan dunia seperti kehidupan yang kekal abadi.
Adakah mereka lupa, yang abadi adalah di sana kelak. Di syurgawi.

Mereka tahu, tp mereka tetap dgn pendirian yg songsang.
Apakah mereka terlupa akan ada azab di sana kelak?

Mereka faham, tp mereka tetap dgn kehidupan yg lalai.
Apakah mereka terlupa, betapa dahsyatnya kehidupan di neraka?

Bangkitlah dari lenamu yang panjang. Kehidupan yg cuma sementara yg Allah berikan utk dipersiapkan bekalan untuk ke sana.

Bangkitlah dan cintailah agamamu. Ramai yang mengaku dirinya Islam.

Dgn bangga "Ya, aku orang Islam!". Gah. 

Tapi sedih, berapa cuma yg mahu menjadikan Islam sebagai landasan hidup?

Senyap.
Semua menunduk sepi.

Andai esok lusa kita pergi menghadap Ilahi, sekurangnya kita tak malu, kita tak takut bila disoal kelak; Apakah yang engkau lakukan sepanjang hayatmu?

Sekurangnya kita tak hanya mampu kelu, kaku, tertunduk malu.

Aku mungkin pernah terlena dulu. LAMA.
Tapi tidak sekarang.
Sisa baki hidup ini, akan aku khaskan untuk penciptaku, yang Maha Kuasa.

Masih belum terlewat untuk berubah, masih belum terlambat untuk mencintai penciptamu.
Jangan gusar, jangan gundah kerana takut Allah tidak menerima taubatmu.

Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Kasih sayang Allah pada makhluk takkan pernah tercapai dek akal.
Betapa kasihnya DIA pada kita.
Kita saja yang buta. Alpa dengan nikmat. Lalai dengan keseronokkan.

Apakah dunia bisa membuat kamu bahagia?

Ketahuilah, tiada yang bahagia tanpa izin Allah.

Nak tahu bagaimana rasa bahagia? Nikmat dia?
Cintailah Allah.
Kau pasti faham apa itu erti;

"Seronoknya beribadah!",
"Tenangnya jiwa!",
"Bahagianya hidup!",
dll.

Aku lihat ramai yang semakin jauh. Jauh dengan pencipta.
Sungguh, aku sayang kalian kerana Allah.

Aku pohon.

Tolong.
Tolong jangan pergi jauh dari penciptamu.
Tolong jangan lalai dengan nikmat dunia.
Tolong jangan kawan dengan maksiat.
Tolong jaga pemakaianmu.
Tolong jaga adab tutur bicaramu.

Kau takkan pernah tahu bila engkau akan pergi menghadap Ilahi.
Tapi kenapa engkau masih lalai?
Kenapa engkau tidak mahu persiapkan diri?
KENAPA wahai sahabat? :(

Sungguh, aku gerun bila fikir tentang kehidupan selepas mati. Bertemu dgn munkar dan nakir. Kehidupan di alam barzakh, bagaimana cara aku dihidupkan di padang masyar, timbangan, titian sirat, dan pengakhiran, adakah aku yg jahil serba kekurangan ini layak diterima untuk ke syurga? Atau akhirnya aku ke tempat sebaliknya? Nauzubillah. Allah T__T

Apakah bekalan kita untuk kehidupan di sana? Cukupkah?
Tepuk dada tanya iman.

Jangan dipersiakan usia yang ada.

Semoga kita semua dijemput pergi dalam keadaan khusnul khatimah inshaAllah :) Aamiin.

Assalamualaikum.

 Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :)

Sunday, July 14, 2013

Ramadhan Kareem.

Photobucket
Assalamualaikum :)

Lamanyaaaa mira tak update blog. Sorry kengkawan yang setia tunggu entry2 baru drpd mira, selalu tanya bila nak update blog dll. Actually, sem 4 ni mira busyy lahai tak tau nak cakap apa. Rasanya masa untuk diri sendiri pun takda. haha Okay, fyi. Bulan 9 ni, mira dah bergelar final year student inshaAllah :) InshaAllah, bulan 6 tahun depan, jika Allah izinkan, tamatlah 3 tahun pengajian mira :D

Okay, mukadimah selalu pepanjang berjela. Ni sebab lama sgt tak update blog la ni. Maafkan saya :p

Alhamdulillah, kita ditemukan lg dengan bulan mulia, bulan Ramadhan :D

This time, Ramadhan mira special sikit. Mira puasa dekat perantauan dengan suami tercinta. hehe Alkisahnya, mira tak balik cuti 3 bulan ni. Mira buat short semester sbb nk kurangkan beban final year, nak fokus pd Final Year Project je :) So, encik suami dtg Sarawak duduk dengan mira dekat sini. Puasa sesama. Mulanya fikir raya pun kat sini, tapi takwim short sem berubah, inshaAllah raya dekat rumah. hee So far, puasa dekat perantauan sayu sbb jauh daripada family. Biasa time berbuka meriah, tapi bila buka berdua je dengan suami, tak rasa sgt la kemeriahannya. heee But yet, tetap happy walaupun selalu berbuka secara sederhana je. Almaklumlah berdua je. Makan pun tak banyak mana. heee First time la rasa life jd isteri bebetul. haha Before puasa hari tu, hari2 masak lunch and makan mlm, masa puasa, masak utk buka, utk sahur. Husband ckp okay je kalau nak beli, taknak masak, tapi ntah la. Mira lg prefer msk kot, puas hati dpt masak utk suami. haha Sedap tak sedap belakang cerita. hahaha Nasib dpt suami okay je, telan je semua. haha Tp selalu jugak dia comment2 apa2 kurg sume, at least boleh upgrade next time. haha Kalau dekat rumah, ada mama or ummi yg masak. hehehe Den tukang tolong je. heee Kemas baju, gosok baju, kemas rumah. Rasa housewife sgt. haha Tp seriously jd housewife seronok. haha Sbb bnyk waktu lapang. hehe Kalau la tak pyh kerja nnt. heee Em mira ada kelas hari Selasa, Rabu, and Khamis. Selebihnya hari utk berehat je dekat rumah, kalau boring kitorang g jenjalan. heee

So far, mira tak menyesal la amek short semester ni. hehe Masa bnyk lapang sbb amek 2 subjek je. So, memg bnyk ms boleh study walaupun short sem sgt laju. Besides, pergi balik kelas husband hantar and amek. Tu part paling seronok tak pyh drive hari2 g kelas. haha Penat tau drive hari2. haha G jalan semua husband drive. Rasanya sepanjang buat short sem ni tak pernah drive lg. hehe em Kalau part rumah, husband rajin tolong masak and tolong basuh pinggan. Senang sikit kerja den ada suami rajin lagu ni. heee Thank you encik suami :D

Btw, masa husband dtg hari tu, tu laa kitorang punya first flight bersama. haha Seronok dlm flight ada husband dekat sebelah, ada teman berborak, tak pyh duduk sebelah unknown people. keke Sebab mira biasa balik sensorg je. Sgtlah bosan dlm flight tu. Kitorg punya flight awal pg, lepas subuh dh gerak pi airport. heee Sebab petang tu ada kelas =p

Let me share sikit ea some photos that morning :)

 Mata panda memasing flight pg sgt. haha Tgkla matahari tu. heee

Bila naik flight, part yg paling menarik perhatian, mesti AWAN. Diorg comel sgt mcm cotton candy..crush. EH? :p

 Subhanallah :')

Assalamualaikum everybodyyy. Welcome to Sarawak bumi Kenyalang :)

Close up. Yang melingkar macam ular kena palu tu semua sungai. Cantik sgt kan. hehe

Okay, enough. hehe So, Ramadhan menjelma lagi. Pada kesempatan ini, mira dan suami ingin mohon beribu kemaafan atas kekhilafan kami suami isteri. Kalau ada salah dan silap, kami mohon maaf. Ramadhan adalah bulan yg penuh kemuliaan, so, sama-samalah kita kejar keberkatan Ramadhan. Tadarus, tarawikh, puasa, sedekah dan jgn lupa solat Fardu paling penting k :) Semoga amalan kita semua diterima Allah SWT. Ajar diri kita bersihkan hati, jauhkan daripada hasad dengki, dendam, iri hati, dll. Supaya mudah untuk kita beribadah dan mudah utk amalan kita diterima oleh-Nya :)

Yang bestnya puasa dekat Sarawak mestilah part berbuka =p
Kitorang buka awal ok. Mcm skrg, dlm 6.50pm dah berbuka. heee
Tapi part sahur 5.15am, dah azan. heee

Merasa jugak puasa dekat tempat orang. Tp at least suami ada, kalau tak mau nangis guling2 puasa kat perantauan sensorg. hahaha 

Last but not least, selamat menjalani ibadah puasa kepada semua umat Islam. Semoga Ramadhan ini menjadi satu anjakan untuk kita berubah ke arah lebih baik. Kalau tak bnyk, sikit pun jd. At least, jgn pernah biarkan bulan ini berlalu begitu sahaja and jadi bulan yg sia-sia. Selamat beribadah semua! :D

Salam Ramadhan al-Mubarak daripada kami suami isteri :) 


p/s: Btw, check this out, http://iznaluvourlife.blogspot.com/
Semua yg ada dalam ni, gambar ni hak mira and muhsin.
Hope takde yg keliru sbb ada yg bertanya.
Walaupun tak tau motif mereka, tapi mira dgn suami maafkan.
Cuma takut digunakan utk tujuan yg tidak elok. 
Tak baik ambil hak org lain. Allah marah. 
Semoga awak dan awak berubah ke arah lebih baik.
Saya doakan :)

Assalamualaikum. 

 Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :)


Sunday, February 24, 2013

Manisnya pertemuan, Manisnya perpisahan..

Photobucket
Assalamualaikum :)

Apa khabar semua? Hope semua sihat and dalam rahmat Allah sentiasa. Maaflah lama sgt tak update blog. Last sem memang busyy. Lepas tu cuti sebulan lagi laa busyy, asyik jalann jee. haha Tak melekat kat rumah. heee FYI, mira dah masuk sem baru. Semester 4. How time flies so fast. Next year, inshaAllah, jika Allah izinkan, mira habis study :D Doakan ye.. So, what's my point here? 

See the title. Macam pelik kan? Bukan biasanya, "Manisnya pertemuan, pahitnya perpisahan?". Yes, absolutely correct. Tapi itu orang dedulu kata. Kita orang Islam, ada iman, kita tukar "Manisnya pertemuan, manisnya perpisahan.. kerana Allah :)" Haa, gituu. 

Kenapa berpisah pun manis? Sebabnya. Allah dah rancang segala perjalanan hidup kita. Kita patut fikir kenapa Allah beri sebuah pertemuan, dan kenapa Allah hadirkan sebuah perpisahan. Walaupun perpisahan tu berat, tapi kalau kita yakin ada hikmah di sebalik perpisahan tu, inshaAllah, kita akan rasa manisnya perpisahan tu, dan double manis pertemuan tu :) 

Allah akan beri yang terbaik untuk setiap hamba-hambaNya. 
So, kita kena yakin la dengan Allah. Baru la kita nampak hikmahnya. Kan? :)

As for myself, baru 2 bulan kahwin, dah berpisah dengan suami. Sebab masing2 sambung study. Me myself jauh nun dekat Sarawak, and husband jauh nun dekat Bangi. Laut China Selatan memisahkan kami. Harga tiket plak yg alwayss mahal memanjang tak mengizinkan mira balik selalu. So, terdamparlah seorang insan di bumi Tuhan yang asing baginya, jauh daripada insan2 tersayang. haha ayat nak sarkastik sangat =p Mira cuma balik time mid-sem dengan final exam je. In case, rindu sgt rumah, study week pun balik =p haha 

Dengan adanya perpisahan, kita faham erti rindu, erti setia, erti kasih, erti sabar, erti tabah dan segala yang erti-erti laa. haha Kalau kita tak berpisah, kita takde la tau mcm mana perasaan rindu yg sgt mendalam kan. Kalau tak jauh, kita takkan belajar erti sabar, takkan pernah belajar erti menanti, takkan pernah belajar, percaya pd pasangan. See, bnyk hikmah Allah letakkan pd hubungan cinta jarak jauh ni. 

Alhamdulillah, mira dah hampir 2 tahun berjauhan dengan suami. 2,3 bulan baru jumpa balik. Memang rindu tu, hanya Allah yang tahu. Bila rindu sgt, biasanya mira solat, hantar doa buat suami. Thats the best solution I think  :) 

Allah jadi pengantara antara dua hati yang sedang merindui :') 

Tapi, kalau nak tau.. Based on my experience la kan. Bila lama tak jumpa, sekali jumpa tu. Memang MANISnyaa Subhanallah. haha Husband selalu amek dekat airport, selalunya, tgk muka suami pun rasa malu. haha Nak salam pun rasa segan. Senyum pun mcm kerang busuk je rasaa. haha Sebab lama sgt tak jumpa, jd segan dgn suami sendiri. Dah kenapa kau mira? :p haha Mana la tak manis jadinya, rasa mcm baru kahwin pun ada jugak. haha See, kalau tak berpisah, 24/7 bersama, mesti takkan pernah rasa manisnyaa sebuah pertemuan setelah sekian lama terpisah. heee Lagi 1, contoh kalau sebulan cuti. Sebulan tu kita akan usaha sebaik mungkin jaga pasangan kita. Apa yang suami nak, suami suruh, sedaya upaya mira buat yg terbaik. hehe Sebulan je kan masa ada. Husband pun mcm tu. Kalau apa mira request, zasss, ada terus. haha Sedaya upaya beliau tunaikan. heee Oh, manisnyaa cuti Allah je yg tau. haha Allah Maha Kuasa dan Maha Mengetahui. InshaAllah, ada hikmah yang tersurat di sebalik perhubungan jarak jauh kami ini..

3 tahun pertama je jauh, inshaAllah lepas tu, bersama selamanyaa hingga ke syurga. Aamiin. 

Ni masa mira balik hari tu, husband buat suprise. Mira masuk kereta je, ada sekuntum bunga ros merah jambu atas seat. Tak tahu nak ckp apa, speechless. haha Terharu bukan main. hee Walaupun hanya sekuntum, tapi cukup bermakna. Yang penting tau husband ikhlas bagi. Seronok tahuuu. haha 


Mawar merah jambu. Tak sempat kembang lagi ms ni :) 
Tapi dia cantik walaupun tak kembang lagi. heee 


I'm a happyyy girl in a happy worlddd! Alhamdulillah. 
Thank you Allah for this beautiful marriage :D

Kalau part berpisah, mira tak boleh nak tipu la mira tak sedih kan? Tapi mira kena faham. Allah tak buat sesuatu tu sia-sia, saja-saja. Segalanya bersebab. Nangis tu mesti laa. haha Thats how women express their emotions okayy. No doubt. haha Sebulan cuti, sebulan ckp dengan husband, taknak balik. Haha Tp hakikat realitinya, I must go back. Relakan perpisahan dengan senyuman. Semoga mendapat reda Ilahi..

Ni kemungkinan, mira sambung buat short sem. Sebab nak ringankan final year and make sure habis masa tahun 3. 3 bulan cuti tak balik. Allah uji lagi. Takpe, Allah tu Maha Tahu. Tuntut ilmu pun satu ibadah. Bukan buat perkara yang sia-sia kan :D 

Ni antara gambar-gambar ms cuti hari tu. hee Kalau ada masa mira update entry tentang story masa cuti. Kalau ada masa, tak janji tau. Hiks. 


First dating masa balik hari tu. heee 
Dekat Bangi time ni. 
Tengok la tudung ngok ngek sbb lama sgt dalam kereta. haha 


One happyy family at homee :) With adik2 sepupu :D


Tengok la, org lain yang kahwin. Org lain yang atas pelamin. hehe 

Em thats all for now :D Orang asyik tanya je bila nak update blog. Last2, update jugak laa. Walaupun entry rasa ntah apa2. hiks. 

For those yang PJJ jugak. Perhubungan jarak jauh, my advice is bersabarlah :) Rahsia Allah kita tak tahu. Tapi apa yang kita perlu tau, inshaAllah, hikmahnya adalah yang baik-baik utk kita :D

Ini ujian pertama buat kami. Long way to goooo.


Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman", sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Al-Ankabut: 2-3)


Semoga sentiasa bahagia bersama orang tersayang dan dalam rahmat Allah selalu :D

 Assalamualaikum.

 Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :) 

 
..